• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.0°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 22.5°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.7°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.3°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  80%

Φωτ.αρχείου: Πλοίο της Frontex πλησιάζει βάρκες με πρόσφυγες στη Λέσβο

AP Photo/Micheal Varaklas

Αποκάλυψη-βόμβα από το Spiegel για επαναπροωθήσεις από Frontex

 • A-
 • A+

Περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex έφερε στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, γεγονός που έκανε την Ευρωομάδα της Αριστεράς να ζητήσει την απόλυση του αρχηγού της Frontex. 

Τα συμβάντα είχαν καταγγείλει πρόσφυγες και στη συνέχεια αποδείχθηκαν από ρεπορτάζ και έρευνα των δημοσιογραφικων ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, του «Spiegel», του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και του ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού Asahi TV.

Όπως αποκαλύπτεται, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοροφυλακής συμμετείχε στις παράνομες επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού και αν δεν συμμετείχε τις κατέγραφε και στη συνέχεια τις κάλυπτε.

Πηγές της FRONTEX σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Ελληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία. 

Στις αναφορές τους δεν χρησιμοποιείται ο όρος «επαναπροώθηση», αλλά «επιστροφές» ή «απελάσεις». Όπως καταγγέλλεται, οι αυτολογοκριμένες αναφορές φιλτράρονται άλλες δύο φορές, μία από την ελληνική Ασφάλεια της Λέσβου και άλλη μία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. 

«Μέχρι να φτάσουν οι αναφορές στη Βαρσοβία, έχει αφαιρεθεί κάθε στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει υποψίες, έστω κι αν η πηγή των πληροφοριών έχει αξιολογηθεί σαν “αξιόπιστη”» αναφέρει η έρευνα.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Σκάφος της Frontex συμμετέχει ενεργά στις επαναπροωθήσεις.

2. Σκάφη της Frontex κατ' επανάληψη παρακολουθούν περιστατικά επαναπροωθήσεων από το Λιμενικό και δεν παρεμβαίνουν για να τις αποτρέψουν, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομες.

3. Εναέρια μέσα της Frontex προσποιούνται ότι δεν βλέπου τα περιστατικά επαναπροωθήσεων.
 
4. Σκάφη της Frontex κατ' επανάληψη βρίσκονται παρόντα σε παράνομες ενέργειες χωρίς να τις καταγράφουν ή να τις αναφέρουν. 

5. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι δεν έχει γνώση περιστατικών επανπροωθήσεων γιατί η Frontex δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά.

6. Οι επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων αφήνουν καθαρά στίγματα, τα οποία είναι ορατά σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη και ειδικός σε θέματα ναυσιπλοΐας εξήγησε ότι μπορεί οι μικρές βάρκες να μην είναι «ορατές» αλλά τα μεγάλα σκάφη δημιουργούν κυματισμούς που δεν μπορούν να «κρυφτούν».

Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι η αναχαίτιση βάρκας με 47 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου στις 8 Ιουνίου από το ρουμανικό σκάφος της Frontex , «MAI1103».

Το σκάφος προξένησε επικίνδυνα κύματα με σκοπό να αναγκάσουν τη βάρκα των προσφύγων να αλλάξει πορεία και να γυρίσει στην Τουρκία. Στη συνέχεια. σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προσέγγισε τη βάρκα και οδήγησε τους πρόσφυγες προς τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα. Το περιστατικό παρακολουθούσε άλλο σκάφος της FRONTEX, τo πορτογαλικό «Nortada», από απόσταση 5 χλμ. που επέτρεπε την οπτική επαφή με το συμβάν.

Το ίδιο σκάφος της Frontex, «MAI1102», τον Δεκαπενταύγουστο, βρισκόταν σε οπτική επαφή με άλλο περιστατικό κατά το οποίο το ελληνικό και το τουρκικό Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάσωσης βάρκας προσφύγων. Μάλιστα, το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού επαναπροώθησε τη βάρκα στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα και το «MAI1102» δεν παρενέβη, ούτε φαίνεται να κατέγραψε το παράνομο περιστατικό στο εσωτερικό σύστημα αναφοράς.

Την απόλυση του αρχηγού της Frontex ζητά η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Μετά τις αποκαλύψεις, με ανακοίνωσή της Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL, ζητά την απόλυση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Όπως τονίζει, τον Ιούλιο ο Λεγκερί κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ότι έχει καταγραφεί «μόνο ένα περιστατικό επαναπροώθησης».

Και τονίζει μεταξύ άλλων ότι η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι «η ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία συνεργάζεται με κράτη-μέλη για την παραβίαση το νόμου της Ε.Ε., ενώ ο Φαμπρίς Λεγκερί είπε ψέματα στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου».

«Από τώρα και στο εξής, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δώσει τέλος σε αυτές τις ενέργειες της Frontex, θα θεωρηθεί συνεργός στην παραβίαση αυτή», προστίθεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο
Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απάντησε χθες στις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν τον θάνατο της 4χρονης προσφυγοπούλας.
Η εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ι. Αποστολόπουλος: «Η Ελλάδα κάνει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Σε μια καταιγιστική συνέντευξή του ο διασώστης Ιάσων Aποστολόπουλος μίλησε για τις «βιομηχανοποιημένες καθημερινές επιχειρήσεις απαγωγής και εξαφάνισης προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, για τις...
Ι. Αποστολόπουλος: «Η Ελλάδα κάνει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διάψευση του Λιμενικού για την επαναπροώθηση
Με επιστολή στην «Εφ.Συν.», οι διευθύνσεις του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδουν τις πληροφορίες της οργάνωσης Watch the Med για επιχείρηση επαναπροώθησης βάρκας με 26 πρόσφυγες...
Διάψευση του Λιμενικού για την επαναπροώθηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας