Χωρίς τη φωνή των μεταναστευτικών κοινοτήτων, των άμεσα ενδιαφερόμενων, αυτών που πλήττονται από τις αλλαγές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, συνεχίζεται σήμερα το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για το νομοσχέδιο με την ακρόαση των φορέων.
Στους φορείς συμπεριλαμβάνονται ο Συνήγορος του Πολίτη και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως και η Υπατη Αρμοστεία, χωρίς να διαφαίνεται η άμεση συνάφειά της με την ιθαγένεια, δεν περιλήφθηκαν όμως η οργάνωση μεταναστών δεύτερης γενιάς Generation 2.0, η οποία υπέβαλε στη δημόσια διαβούλευση αναλυτικά σχόλια, ούτε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.
Την παράλειψη την επισήμανε κατά τη χθεσινή πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο τομεάρχης Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, καταγγέλλοντας τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής εκ μέρους του προεδρείου.
Το ζήτημα του τσουβαλιάσματος των θεμάτων ιθαγένειας με άλλα ζητήματα το επισήμανε και η αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνοντας επίσης ότι έχει σταματήσει η επικαιροποίηση των σχετικών στατιστικών στοιχείων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, τα οποία δεν δόθηκαν ούτε σε σχετική κοινοβουλευτική της ερώτηση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο.
Ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25 επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει ιθαγένεια για λίγους με εισοδηματικά κριτήρια. Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Αντιφάσεις και “κόφτης” για την ιθαγένεια», 30/9/2020), το νομοσχέδιο θεσπίζει πανελλαδικό σύστημα εξετάσεων δύο φορές τον χρόνο, για τη διαπίστωση της γλωσσομάθειας στο πολύ απαιτητικό επίπεδο Β1 προκειμένου για τον γραπτό λόγο, όπως και διαπίστωσης γνώσεων Ιστορίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμού και θεσμών. Βάση επιτυχίας θεωρείται μάλιστα η ορθή απάντηση του 80% των θεμάτων, ποσοστό εξαιρετικά απαιτητικό.
Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι με τις γραπτές εξετάσεις επιλύονται ζητήματα πελατειακών σχέσεων και μπαίνει «τάξη και λογική», χωρίς να εξηγήσει πώς γίνεται αυτό, όταν διατηρείται η συνέντευξη αποκλειστικά σε υπαλλήλους του υπουργείου για την εξακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης.
Για επαναφορά σε προβληματικές διαδικασίες που ίσχυαν πριν από δέκα χρόνια έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.
Την αφαίρεση του παραβόλου 250 ευρώ για τις εξετάσεις, το οποίο προστίθεται στο παράβολο 550 ευρώ για την υποβολή αίτησης ιθαγένειας, ζήτησε ο Γιώργος Ψυχογιός και επισήμανε ότι η προϋπόθεση σταθερής εργασίας με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον επιπέδου ανειδίκευτου εργάτη βρίσκεται μακριά από την ελληνική πραγματικότητα της κρίσης και των ανύπαρκτων μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
«Την ιθαγένεια δεν μπορείτε να την κάνετε μαγαζί του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα που ορίζει τα πάντα» σημείωσε η κ. Λιακούλη.
Το νομοσχέδιο δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία, βάζει χαράτσι 800 ευρώ και δεν επιδεικνύει ευαισθησία για τα άτομα με αναπηρία, σημείωσε ο Εμμανουήλ Συντυχάκης από το ΚΚΕ.
Για μετατροπή της ιθαγένειας σε ζήτημα ταξικό και εισοδηματικό μίλησε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25. Στη γνωστή ακροδεξιά ρητορική για «μαζικές ελληνοποιήσεις αλλοδαπών» κατέφυγε από την Ελληνική Λύση ο Αντώνιος Μυλωνάκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας