• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.0°C
  3 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.2°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.3°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  2 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.2°C / 23.9°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  21%
Ανακάλυψε τη Βικτώρια ο κύριος Μηταράκης!

Υστερα από μήνες εθελοτυφλίας για την απάνθρωπη κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε το πρόβλημα μόνο για να μας πείσει πως έχει τη λύση

AP Photo / Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακάλυψε τη Βικτώρια ο κύριος Μηταράκης!

 • A-
 • A+
Με καθυστέρηση μερικών μηνών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναγνώρισε πως διαδραματίζεται σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα στην πλατεία Βικτωρίας όπου οικογένειες προσφύγων κοιμούνται στο έδαφος ● Αυτό βέβαια το έκανε για να «διαφημίσει» τη «λύση» που βρήκε μαζί με τον ΔΟΜ, δηλαδή τη δίμηνη φιλοξενία όσων έρχονται από τα νησιά.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Λύση στην πλατεία Βικτωρίας δίνει η νέα πιλοτική δράση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ΔΟΜ» είναι ο αξιοπρόσεκτος και κάπως παραπλανητικός τίτλος του χτεσινού δελτίου Τύπου του υπουργείου. Ο τίτλος είναι αξιοπρόσεκτος κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος, διότι μιλά για λύση σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που όμως δεν το αναγνώριζε μέχρι χτες ο υπουργός Νότης Μηταράκης: τη «συγκέντρωση αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας», όπως γράφει το δελτίο Τύπου.

Ενα πρόβλημα που, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως σε όλους τους τόνους και από διάφορους φορείς από τα τέλη της άνοιξης, οφείλεται στην εμμονή του υπουργού να προχωρήσει σε έξωση περισσότερων από 11 χιλιάδες αναγνωρισμένων προσφύγων από διαμερίσματα φιλοξενίας και από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, προκειμένου να μπορεί να παρουσιάσει υψηλά νούμερα αποσυμφόρησης, χωρίς να έχει φροντίσει για την ένταξη των προσφύγων στο πρόγραμμα HELIOS που θα παρείχε τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου και θα διευκόλυνε την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόνοιας.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας αναγνωρισμένοι πρόσφυγες άφραγκοι και άστεγοι σε πλατείες και, όταν ξεχείλιζαν αυτές, να οδηγούνται από την αστυνομία στην Αμυγδαλέζα και σε άλλες δομές στέγασης της ενδοχώρας, από τον Ελαιώνα μέχρι τα Διαβατά, που έχουν σήμερα κι αυτές ξεχειλίσει με αυτοσχέδιες σκηνές.

Οχι μόνο δεν αναγνώριζε το πρόβλημα ο κύριος Μηταράκης, αλλά αντιθέτως στοχοποιούσε τους άστεγους πρόσφυγες που τάχα δεν ήθελαν και δεν προσπαθούσαν να βρουν στέγη, ενώ κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο εξαιτίας των άλυτων γραφειοκρατικών προβλημάτων ένταξης στο πρόγραμμα HELIOS. Μάλιστα, ο υπουργός εκμεταλλευόταν την τραγική κατάσταση των άστεγων προσφύγων και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για να πλασάρει την αμφιλεγόμενη ατζέντα των κλειστών δομών. «Γύρισε γιατί δεν υπήρχε έλεγχος και δεν υπήρχε έλεγχος γιατί δεν υπήρχαν κλειστές δομές», είπε πρόσφατα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Σομαλό που μετά την πλατεία Βικτωρίας επέστρεψε στη Μόρια, όπου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Αλλά χτες ο κύριος Μηταράκης ανακοίνωσε πως άλλη είναι η λύση: «Πιλοτική δράση δίμηνης διαμονής αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, έως ότου βρουν πιο μόνιμη στέγη. [...] Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και θα διευκολύνει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να φιλοξενηθούν, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας».

Επικοινωνιακή φούσκα

Πολύ καθυστερημένα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα ο κύριος Μηταράκης. Μόνο που κι αυτή η προσγείωση φαίνεται να είναι επικοινωνιακή. Το δεύτερο αξιοπρόσεκτο σημείο της ανακοίνωσης είναι ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα επιχειρησιακό στοιχείο της δράσης. Πόσους και ποιους αφορά, σε τι είδους δομές, πότε θα εφαρμοστεί και αν θα έχει αναδρομική ισχύ, όλα άγνωστα.

Πηγές του υπουργείου παρέπεμπαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και από τον ΔΟΜ δεν υπήρχε απάντηση. Αυτό ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ο κύριος Μηταράκης βιάστηκε να ανακοινώσει λύση για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Μέχρι να υπάρξει, ας συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα συνεχίσει να εντείνεται το πρόβλημα στις πλατείες της Αθήνας και τις υπερκορεσμένες δομές.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση άλλες δομές.
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2021 σταματά οριστικά η λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια.
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βαθιά ανησυχία για τις εξώσεις προσφύγων
Η Υπατη Αρμοστεία ενώνει τη φωνή της στις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η επιμονή, καλύτερα εμμονή, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να προχωρήσει στην έξωση περίπου 11.000 αναγνωρισμένων...
Βαθιά ανησυχία για τις εξώσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας