• Αθήνα
  Ψιχάλες
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 13.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.5°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  90%

Υστερα από μήνες εθελοτυφλίας για την απάνθρωπη κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μηταράκης αναγνώρισε το πρόβλημα μόνο για να μας πείσει πως έχει τη λύση

AP Photo / Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακάλυψε τη Βικτώρια ο κύριος Μηταράκης!

 • A-
 • A+
Με καθυστέρηση μερικών μηνών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναγνώρισε πως διαδραματίζεται σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα στην πλατεία Βικτωρίας όπου οικογένειες προσφύγων κοιμούνται στο έδαφος ● Αυτό βέβαια το έκανε για να «διαφημίσει» τη «λύση» που βρήκε μαζί με τον ΔΟΜ, δηλαδή τη δίμηνη φιλοξενία όσων έρχονται από τα νησιά.

«Λύση στην πλατεία Βικτωρίας δίνει η νέα πιλοτική δράση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ΔΟΜ» είναι ο αξιοπρόσεκτος και κάπως παραπλανητικός τίτλος του χτεσινού δελτίου Τύπου του υπουργείου. Ο τίτλος είναι αξιοπρόσεκτος κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος, διότι μιλά για λύση σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που όμως δεν το αναγνώριζε μέχρι χτες ο υπουργός Νότης Μηταράκης: τη «συγκέντρωση αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας», όπως γράφει το δελτίο Τύπου.

Ενα πρόβλημα που, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως σε όλους τους τόνους και από διάφορους φορείς από τα τέλη της άνοιξης, οφείλεται στην εμμονή του υπουργού να προχωρήσει σε έξωση περισσότερων από 11 χιλιάδες αναγνωρισμένων προσφύγων από διαμερίσματα φιλοξενίας και από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, προκειμένου να μπορεί να παρουσιάσει υψηλά νούμερα αποσυμφόρησης, χωρίς να έχει φροντίσει για την ένταξη των προσφύγων στο πρόγραμμα HELIOS που θα παρείχε τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου και θα διευκόλυνε την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόνοιας.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας αναγνωρισμένοι πρόσφυγες άφραγκοι και άστεγοι σε πλατείες και, όταν ξεχείλιζαν αυτές, να οδηγούνται από την αστυνομία στην Αμυγδαλέζα και σε άλλες δομές στέγασης της ενδοχώρας, από τον Ελαιώνα μέχρι τα Διαβατά, που έχουν σήμερα κι αυτές ξεχειλίσει με αυτοσχέδιες σκηνές.

Οχι μόνο δεν αναγνώριζε το πρόβλημα ο κύριος Μηταράκης, αλλά αντιθέτως στοχοποιούσε τους άστεγους πρόσφυγες που τάχα δεν ήθελαν και δεν προσπαθούσαν να βρουν στέγη, ενώ κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο εξαιτίας των άλυτων γραφειοκρατικών προβλημάτων ένταξης στο πρόγραμμα HELIOS. Μάλιστα, ο υπουργός εκμεταλλευόταν την τραγική κατάσταση των άστεγων προσφύγων και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για να πλασάρει την αμφιλεγόμενη ατζέντα των κλειστών δομών. «Γύρισε γιατί δεν υπήρχε έλεγχος και δεν υπήρχε έλεγχος γιατί δεν υπήρχαν κλειστές δομές», είπε πρόσφατα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Σομαλό που μετά την πλατεία Βικτωρίας επέστρεψε στη Μόρια, όπου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Αλλά χτες ο κύριος Μηταράκης ανακοίνωσε πως άλλη είναι η λύση: «Πιλοτική δράση δίμηνης διαμονής αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, έως ότου βρουν πιο μόνιμη στέγη. [...] Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS και θα διευκολύνει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να φιλοξενηθούν, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας».

Επικοινωνιακή φούσκα

Πολύ καθυστερημένα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα ο κύριος Μηταράκης. Μόνο που κι αυτή η προσγείωση φαίνεται να είναι επικοινωνιακή. Το δεύτερο αξιοπρόσεκτο σημείο της ανακοίνωσης είναι ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα επιχειρησιακό στοιχείο της δράσης. Πόσους και ποιους αφορά, σε τι είδους δομές, πότε θα εφαρμοστεί και αν θα έχει αναδρομική ισχύ, όλα άγνωστα.

Πηγές του υπουργείου παρέπεμπαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και από τον ΔΟΜ δεν υπήρχε απάντηση. Αυτό ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ο κύριος Μηταράκης βιάστηκε να ανακοινώσει λύση για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Μέχρι να υπάρξει, ας συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα συνεχίσει να εντείνεται το πρόβλημα στις πλατείες της Αθήνας και τις υπερκορεσμένες δομές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση άλλες δομές.
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
Επικοινωνιακή φούσκα αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του υπουργού για σημαντική αύξηση των απελάσεων, όπως και συνολικά το αφήγημα της Ν.Δ. ότι οι απελάσεις θα αυξάνονταν εντυπωσιακά μόλις αναλάμβανε η Ν.Δ.
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
Την αγωνία των ΓχΣ και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δε δείχνουν να συμμερίζονται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Ευρωπαία επίτροπος.
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας