Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρίμηνη διορία στο Υπ. Παιδείας για την τηλεκπαίδευση

Τρίμηνη διορία στο Υπ. Παιδείας για την τηλεκπαίδευση

 • A-
 • A+

Ακόμα μια απόφαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στέκεται απέναντι στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και τις επιδιώξεις του. 

Συγκεκριμένα, η Αρχή εντόπισε αστοχίες στη νομοθεσία που αφορά την τηλεκπαίδευση, καλώντας μάλιστα το υπουργείο να συμμορφωθεί εντός τριμήνου. Η γνωμοδότηση της Αρχής εστίασε στη νομιμότητα του σκοπού της τηλεκπαίδευσης και την ΕΑΠΔ (εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων) που διενεργήθηκε.

Ειδικότερα, επί της νομιμότητας, οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί είναι:

 • «Η επεξεργασία που συνεπάγεται η παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», και όχι «είναι συμβατή με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ούτε «είναι νόμιμη». Δεν είναι τυχαία η έκφραση που επιλέχθηκε, προφανώς για να πάρει αποστάσεις από τις απλουστεύσεις που συνήθως κάνει το Υπουργείο Παιδείας.
 • Το παραπάνω ισχύει με την προϋπόθεση ότι «ο σκοπός που εξυπηρετείται με τη συγκεκριμένη επεξεργασία είναι νόμιμος». Ούτε αυτή η έκφραση είναι τυχαία. Στο κείμενο της γνωμοδότησης εξηγούνται πολλές περιπτώσεις όπου η επεξεργασία είναι παράνομη ή «στον αέρα», κυρίως από πλευράς Cisco αλλά, στα πλαίσια της σύμβασης που υπέγραψε με το Υπ. Παιδείας, και του Υπουργείου.
 • Επίσης η νομιμότητα σχετίζεται με το χρόνο έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης. Επίσης αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς εννοεί ευθέως ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση του διαστήματος προ της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης στις 12/5, είναι παράνομη.

Επί της ΕΑΠΔ, ουσιαστικά αποδέχεται την κριτική και τους ισχυρισμούς ΟΙΕΛΕ και ΔΟΕ, ενώ τους επεκτείνει σε θέματα που αφορούν τη σύμβαση μεταξύ Cisco και Υπουργείου Παιδείας, την οποία οι Ομοσπονδίες δε διέθεταν και δε διαθέτουν ακόμη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Υπουργού.

Η ΑΠΔΠΧ διαπιστώνει ότι:

 • Δεν είναι βέβαιο πότε συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό (διαβιβαστικά, emails, κλπ). Επομένως δεν είναι βέβαιο ότι υπήρχε ΕΑΠΔ στις 15/5, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.
 • Ακόμη και αν υπήρχε τότε, συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας υπονοούμενα για την ποιότητά της, την οποία σχολιάζει αμέσως μετά.
 • Κακώς η ΕΑΠΔ υπογράφεται από την DPO του Υπουργείου. Δεν είναι δουλειά της.
 • Δεν αναφέρεται από ποιους ειδικούς όντως συντάχθηκε η ΕΑΠΔ, όπως απαιτεί ο GDPR.
 • Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση η ΕΑΠΔ αλλά μόνο αυθαίρετους και υποκειμενικούς ισχυρισμούς.
 • Δεν έλαβε υπόψη της τη διάκριση μεταξύ α) σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και β) live streaming από την αίθουσα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
 • Δεν έγινε διαβούλευση όχι μόνο με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές κλπ αλλά και με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ή Δημόσιους Φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής για τα θέματα αυτά. Δεν έγινε τότε, δεν έγινε και εκ των υστέρων.
 • Με τον τρόπο που έγινε η ΕΑΠΔ τέθηκαν σε κίνδυνο δικαιώματα και ελευθερίες των υποκειμένων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Απέκρυψε ολόκληρες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων που, σύμφωνα και με τη σύμβαση Cisco – Υπουργείου Παιδείας, η Cisco διατηρεί και για 7 χρόνια μετά και αξιοποιεί για εμπορικούς της σκοπούς!
 • Δεν πληροί τα κριτήρια πληροφόρησης και διαφάνειας το Υπουργείο, καθώς ούτε ουσιαστική ενημέρωση έκανε στα υποκείμενα, ούτε κώδικες εξέδωσε, όπως δεσμευόταν ότι θα κάνει.
 • Αυθαίρετα, τέλος, το Υπουργείο, μετά από όλα τα παραπάνω, συσκέφθηκε με τον εαυτό του και αποφάσισε ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και δεν τίθεται άλλο θέμα…
 • Τέλος, δίνει προθεσμία τριών μηνών διόρθωσης των παραπάνω.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διπλό φρένο στην Κεραμέως από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων
Αποφάσεις - κόλαφος για την κυβέρνηση και ειδικά για το υπουργείο Παιδείας, τόσο για την επαναφορά της διαγωγής των μαθητών στα απολυτήριά τους, όσο και για τη δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα...
Διπλό φρένο στην Κεραμέως από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσισμός του διπλανού θρανίου
Είναι απίστευτης αγριότητας όσα υφίσταται ένα δωδεκάχρονο παιδί στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, ένα παιδί αλλιώτικο, αλλά ευφυές, ένα παιδί για το οποίο κάποιοι συμμαθητές του έκαναν χθες κατάληψη (!) για να το...
Ρατσισμός του διπλανού θρανίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Στοίχημα» για το υπ. Παιδείας η εκπαίδευση χιλιάδων προσφυγόπουλων
Η ομαλή μετάβαση των περίπου 7.000 παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας στις τάξεις της πρωινής ζώνης των δημόσιων σχολείων και των απογευματινών Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ)...
«Στοίχημα» για το υπ. Παιδείας η εκπαίδευση χιλιάδων προσφυγόπουλων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αδειάζει τον Ζουράρι το υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά
To υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Αν και αυτονόητο, κρίθηκε σκόπιμο να διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας μετά τη...
Αδειάζει τον Ζουράρι το υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Νόμος Ραγκούση» στη... γραμμή του ΣτΕ
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς έρχεται να καλύψει το κενό του νόμου που κατάργησε η κυβέρνηση Σαμαρά, με πρόσχημα τις ενστάσεις του...
«Νόμος Ραγκούση» στη... γραμμή του ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας