• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.2°C / 15.4°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%

Οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών/στριών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε έξαρση η ρατσιστική βία στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2014, όπου αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης οι θέσεις του Δικτύου σχετικά με την πρόσβαση των θυμάτων στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη και παρατίθεται συγκεκριμένη δέσμη συστάσεων προς την πολιτεία για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο. 

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Σε 46 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες/στριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος, ενώ σε 32 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα2 (σε 3 τέτοια περιστατικά τα θύματα ήταν αλλοδαποί). Τέλος, σε 3 αντισημιτικά περιστατικά βεβηλώθηκαν ιερός χώρος και σύμβολα. 

Διαπιστώνει, επίσης, ενδείξεις εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας με τη βία και την στοχοποίηση ατόμων, λόγω της διαφορετικότητάς τους. Η διαπίστωση αυτή εδράζεται στις τρεις βασικές ποιοτικές τάσεις των περιστατικών που κατέγραψε.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά την ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών/στριών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών. Αν και η ένταση των επιθέσεων παρουσιάζει μείωση, δεν έχει εκλείψει το μοτίβο της οργανωμένης ρατσιστικής επίθεσης από ομάδες ατόμων και η άσκηση σωματικής βίας. 

Δεύτερον, παρατηρείται διάχυση της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά ομόφυλων ατόμων και ζευγαριών, με εμφανή την πρόθεση εξευτελιστικής μεταχείρισης. Επιπλέον, καταγράφηκαν επιθέσεις ιδιαίτερης σκληρότητας στις περιπτώσεις που το θύμα στοχοποιήθηκε λόγω ταυτότητας φύλου. 

Τρίτον, η εμπλοκή ένστολων σε περιστατικά ρατσιστικής βίας παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων στις οποίες δεν τηρείται η νομιμότητα ενισχύεται από την ανυπαρξία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης των καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία. Κατά συνέπεια, υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες αντιμετώπισης του ρατσιστικού εγκλήματος από την ελληνική πολιτεία. 

Η σύγκριση των περιστατικών που καταγράφηκαν και όσων καταγγέλθηκαν το 2014 δείχνει μια μικρή αύξηση των καταγγελιών από θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Εν προκειμένω, εκτιμάται ότι η αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων, μέσω των υποθέσεων που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, έχει συμβάλει θετικά στην ενδυνάμωση των θυμάτων. Από τις μαρτυρίες τους γίνεται επίσης αντιληπτό ότι κάθε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και σεβασμού της νομιμότητας από τους αυτόπτες μάρτυρες ενδυναμώνει το θύμα και το βοηθά ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Το Δίκτυο χαιρέτισε το προηγούμενο έτος την υιοθέτηση των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ουσιαστική πρόσβαση, εκτός από την τυπική, των θυμάτων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Παράλληλα, τονίζει ότι θα παρακολουθήσει με προσοχή την πρακτική των αρμόδιων αρχών ως προς την υποχρέωση διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου, κατόπιν της θέσπισης γενικής επιβαρυντικής περίστασης για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο. 

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων αυτών, το Δίκτυο καλεί την πολιτεία όχι μόνο να μην εφησυχάσει, αλλά αντιθέτως να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να περιορίσει την εξάπλωση των εκδηλώσεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό προϋποθέτει δέσμη μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία των επιμέρους ομάδων από τις οποίες προέρχονται τα θύματα. Παράλληλα και υπό το πρίσμα της επικαιρότητας ως προς τις αυξημένες προσφυγικές ροές, η πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά και να στείλει σαφές μήνυμα στην κοινωνία μηδενικής ανοχής της ρατσιστικής βίας. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερο Αυτόφωρο για τους φασίστες της Λέσβου
Αφού αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ταυτοποίηση και μία νύχτα στο κρατητήριο, οι τρεις από τους συλληφθέντες (δύο αστυνομικοί κι ένας βιοτέχνης) για διαδικτυακές και... κανονικές επιθέσεις στον δημοσιογράφο...
Δεύτερο Αυτόφωρο για τους φασίστες της Λέσβου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Φασιστοειδή χτυπούσαν μετανάστες εργάτες
Σε καταγγελία προχώρησαν η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα». Όπως υποστηρίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, «φασιστοειδή ...
ΚΕΕΡΦΑ: Φασιστοειδή χτυπούσαν μετανάστες εργάτες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ωρα για συλλήψεις των δραστών, όχι των θυμάτων
Η επαναδραστηριοποίηση της φασιστικής ομάδας που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αιματηρές επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες γης από τον Αύγουστο του 2016 κινητοποίησε τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και...
Ωρα για συλλήψεις των δραστών, όχι των θυμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
​Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Μενάνδρου, πίσω από την πλατεία Ομονοίας, ένα περιπολικό σταμάτησε...
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
Για τη βιαιοπραγία εναντίον δέκα προσφύγων τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης κατηγορούνται 8 άτομα, που αφέθησαν ελεύθερα, αφού είχε παρέλθει η διαδικασία του αυτόφωρου. Οι δράστες άλλων τριών επιθέσεων...
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄
Επιτέλους η ανοχή της Πολιτείας προς τη φασιστική δράκα του Ωραιοκάστρου εξαντλήθηκε. Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή συνέβη χθες και η Αστυνομία χρειάστηκε λιγότερο από… πέντε λεπτά για να...
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας