Περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες επαναπροώθησε παράνομα η Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, όταν ξεκίνησαν με ιδιαίτερη ένταση οι άτυπες επιχειρήσεις σε θάλασσα και στεριά.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σε συνεργασία με ανεξάρτητους ερευνητές και πανεπιστημιακούς, μελέτησαν περιστατικά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας (και στην «Εφ.Συν.»), μίλησαν με θύματα των παράνομων αυτών πρακτικών και επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά αυτό που πλέον γνωρίζει όλος ο κόσμος, αλλά αποτελεί το «κρυφό καμάρι» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν 31 διαφορετικές περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων στον Εβρο και στο Αιγαίο, με φουσκωτές διασωστικές σχεδίες τύπου liferaft.
Μεταξύ αυτών και η επαναπροώθηση από τη Σάμο στις αρχές Απριλίου, την οποία είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», όπως και η επαναπροώθηση των τελευταίων ημερών από τη Ρόδο. Ενα από τα θύματα της Ρόδου, η Αλ Κατίμπ, περιγράφει αναλυτικά όσα έζησε από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά της να φτάσει στην Ελλάδα με τα δύο παιδιά της, 12 και 14 ετών.
Το δημοσίευμα των New York Times ανάγκασε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να προβεί σε άλλη μια επίδειξη της γνωστής στρουθοκαμηλικής τακτικής να αρνείται με θολό τρόπο τις καταγγελίες, χωρίς να παρουσιάζει κάποια έρευνα. Κι αυτό, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ουσιαστικά υιοθέτησε (ΑΝΤ1) ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος καταγγελίες επαναπροωθήσεων εκ μέρους της Γερμανίας, αλλά και της Δανίας, του επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι και ευρωβουλευτών, επιχειρώντας να τις δικαιολογήσει με το αμφιλεγόμενο επιχείρημα ότι η Ελλάδα αποτελεί την «ασπίδα της Ευρώπης» και συνδέοντας με χυδαίο και ανυπόστατο τρόπο το προσφυγικό με τον κορονοϊό.
«[...] Σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ε.Ε., όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Προσπάθησε μάλιστα να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι πρόσφυγες παραμένουν στην Τουρκία μετά τις επαναπροωθήσεις, δηλώνοντας το αμίμητο: «Από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί». Ισως επιθυμεί να αντικαταστήσει τη συνέντευξη της διαδικασίας ασύλου με συνεντεύξεις προσφύγων στον Τύπο, ώστε να μπορεί πράγματι να υπερηφανεύεται για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, αν όχι για την κατάργησή της...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας