Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνής Αμνηστία: Πώς να διασφαλίσετε το κινητό σας στις διαδηλώσεις

Διεθνής Αμνηστία: Πώς να διασφαλίσετε το κινητό σας στις διαδηλώσεις

 • A-
 • A+

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση των κινητών μας τηλεφώνων, κατά τη συμμετοχή μας σε μια διαδήλωση, παρέχει το Εργαστήριο Ασφαλείας του τμήματος Amnesty Tech της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως γράφει ο Ramy Raoof, Τακτικός Τεχνολόγος του Εργαστηρίου Ασφαλείας, «αν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε μια διαδήλωση, το τηλέφωνό σας είναι αναγκαίο εργαλείο. Εξαρτιέστε από αυτό για να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες, να οργανωθείτε με τους άλλους ανθρώπους, να καταγράψετε γεγονότα και να βοηθήσετε άλλους και άλλες. Η κατανόηση της ψηφιακής ασφάλειας δεν σας βοηθάει απλά να βελτιώσετε την ετοιμότητά σας για μια διαδήλωση, αλλά επίσης συνεισφέρει στην ψηφιακή ασφάλεια των κοινοτήτων και των φίλων σας.

Διαβάστε κάποιες πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια του τηλεφώνου smartphone σας, πριν συμμετάσχετε σε μια διαδήλωση.

Ας δούμε σύντομα κάποιους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν στη χρήση ενός smartphone όταν είστε σε μια διαδήλωση:

1.    Απώλεια του τηλεφώνου.

2.    Κατάσχεση της συσκευής σας από την αστυνομία.

3.    Διακοπή της υπηρεσίας λόγω προβλημάτων του δικτύου και υπερφόρτωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε λόγω εσκεμμένης παρεμβολής ή να προκληθεί από τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα υπερφορτώνουν την υποδομή του δικτύου παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

4.    Στοχευμένη επιτήρηση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου:
• Διακοπή κάποιων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας –μπλοκάρισμα των κλήσεων και των μηνυμάτων.
• Καταγραφή των επικοινωνιών με ραδιοφωνικές υπηρεσίες όπως τα γουόκι-τόκι και άλλες επικοινωνίες μέσω ραδιοφώνου.

5. Μαζική επιτήρηση σε διαδηλώσεις:
• Παρεμβολή με υπηρεσίες διαδικτύου, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε γνωστούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.
• Διακοπή υπηρεσιών μηνυμάτων και φωνής, όπως το Signal ή το WhatsApp.
• Στοχοποίηση δημόσιων WiFi κοντά στη διαδήλωση για την καταγραφή της κίνησης και την ταυτοποίηση συνδεδεμένων συσκευών.
• Ανάκτηση αρχείων από πύργους κινητής τηλεφωνίας κοντά σε μια διαδήλωση, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ανθρώπων.

Πριν συμμετάσχετε σε μια διαδήλωση, θυμηθείτε να:

 1. Διασφαλίσετε ότι είναι ενεργοποιημένο το κλείδωμα της οθόνης στο τηλέφωνό σας. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 6ψήφιο κωδικό, ή καλύτερα, μια φράση. Αν χρησιμοποιείτε βιομετρικό ξεκλείδωμα, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου, προσέξτε γιατί αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να σας εξαναγκάσουν να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Ενδεχομένως να θέλετε να απενεργοποιήσετε αυτές τις επιλογές.
 2. Σώστε τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας (back up): βεβαιωθείτε ότι έχετε σώσει όλο το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των επαφών, μηνυμάτων, φωτογραφικού και βιντεοσκοπικού υλικού και όλο το υπόλοιπο προσωπικό περιεχόμενο. Θυμηθείτε να σώσετε και τις εφαρμογές μηνυμάτων σας.
 3. Φορτίστε μια δεύτερη μπαταρία κινητού ή έχετε μαζί σας ένα πλήρως φορτισμένο power bank.
 4. Γράψτε σε ένα χαρτί, ή ακόμα και πάνω σας με έναν μαρκαδόρο, σημαντικές πληροφορίες όπως μια επαφή έκτακτης ανάγκης ή ένα τηλέφωνο δικηγόρου.
 5. Φροντίστε να είναι ενεργός ο λογαριασμός του τηλεφώνου σας ή να έχετε αγοράσει κάρτα, και διασφαλίστε ότι έχετε αρκετά δεδομένα.
 6. Εξοικειωθείτε με τις εφαρμογές που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στη διαδήλωση και διασφαλίστε ότι όλες οι εφαρμογές είναι ενημερωμένες.
 7. Ελέγξτε τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σας: δεν θέλετε να ξεμείνετε ξαφνικά από χωρητικότητα, οπότε διασφαλίστε ότι έχετε αρκετό χώρο ή/και χρησιμοποιείστε μια εξωτερική κάρτα μνήμης.
 8. Συντομεύσεις συσκευών: μπορείτε να είστε πιο διακριτικοί/ές όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας σε δημόσιο χώρο, και να κερδίσετε χρόνο, γνωρίζοντας τα κουμπιά και τις συντομεύσεις πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια συντόμευση για να ανοίξετε την κάμερα ή να στείλετε ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης. Μάθετε και εξασκηθείτε σε αυτές τις συντομεύσεις, ενδέχεται να μπορείτε να τις προσαρμόσετε.
 9. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε τη λειτουργία εύρεσης τηλεφώνου, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και να διαγράψετε απομακρυσμένα όλα τα δεδομένα από το τηλέφωνό σας, αν χρειαστεί. Τα περισσότερα smartphones παρέχουν μια σχετική λειτουργία. Διασφαλίστε ότι είστε εξοικειωμένοι/ες μαζί της. Μπορείτε να δείτε εδώ οδηγίες για Android και εδώ για iPhone.
 10. Χρησιμοποιώντας την κάμερα του τηλεφώνου σας: 
 • Όταν βρίσκεστε στη διαδήλωση, θα μπορούσαν να τραβήξουν ανεπιθύμητη προσοχή κάποια μικροπράγματα, όπως το φλας της κάμερας ή ο ήχος του κλείστρου. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της κάμεράς σας και διαμορφώστε τες έτσι ώστε να είναι ασφαλής η χρήση.
 • Στη λειτουργία κλειδώματος: θα μπορούσε κάποιος/α να αρπάξει το τηλέφωνό σας όσο βιντεοσκοπείτε, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την κάμερά σας ενώ η συσκευή σας είναι κλειδωμένη. Αν πάρουν το τηλέφωνό σας, δεν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μέσων ή της συσκευής σας. Θυμηθείτε να ανοίξετε την κάμερα από τη συντόμευση στην οθόνη, αντί να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας – μάθετε περισσότερα γι' αυτό εδώ για Android κι εδώ για iPhone.
 • Προσέξτε την ιδιωτικότητα των άλλων: όταν τραβάτε φωτογραφίες ή βίντεο, η ταυτότητα των φίλων σας και άλλων ανθρώπων θα μπορούσε να εκτεθεί σε κίνδυνο. Αν συμβεί αυτό, θολώστε τα πρόσωπά τους στις φωτογραφίες πριν τις κοινοποιήσετε ή τις δημοσιοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον γρήγορο επεξεργαστή στη σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, και μπορείτε να ψάξετε για άλλες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως αυτή για Android, και για iPhone μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία θόλωσης που παρέχονται από την εφαρμογή Signal για να διατηρήσετε την ιδιωτικότητα των προσώπων.

Στη διαδήλωση:

 • Για να επικοινωνήσετε με άλλους/ες πριν και κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, σας συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, όπως οι Signal, Wire. Αυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο εργαλείο για ομαδικές συνομιλίες και εργαλεία τηλεδιάσκεψης.
 • Αν έχετε iPhone, θυμηθείτε ότι υπάρχει μια λειτουργία Έκτακτης Ανάγκης SOS σε iOS (μάθετε πώς θα τη χρησιμοποιήσετε εδώ), και μπορείτε επίσης να κλειδώσετε το τηλέφωνο και να απενεργοποιήσετε το βιομετρικό ξεκλείδωμα πατώντας 5 φορές το κουμπί ενεργοποίησης του τηλεφώνου.
 • Οι αρχές μπορεί να χρησιμοποιούν είτε τακτικό εξοπλισμό, όπως πλασματικούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, ή να ζητούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παράγουν δεδομένα, ώστε να ταυτοποιήσουν τους διαδηλωτές/ριες. Όταν δεν κάνετε κλήσεις ή δεν έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, μπορεί να είναι καλύτερο να βάλετε το κινητό σας τηλέφωνο σε λειτουργία πτήσης, ώστε να μπλοκάρετε ενδεχόμενες μεταδόσεις και να ελαχιστοποιήσετε τη δυνατότητα εντοπισμού σας. Η μείωση της μη αναγκαίας δραστηριότητας στο ελάχιστο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξοικονόμηση της ζωής της μπαταρίας σας».                 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς συναίνεση, ήταν, είναι και θα είναι πάντα βιασμός!
Η σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Ακούγεται αυτονόητο; Δεν είναι. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση για τη νίκη του κινήματος αλλά και τις επόμενες μάχες...
Χωρίς συναίνεση, ήταν, είναι και θα είναι πάντα βιασμός!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπανάκι από Διεθνή Αμνηστία για τις ρυθμίσεις περί ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες
Οι νέες ρυθμίσεις για τις ΜΚΟ που εργάζονται με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση απειλούν τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, τονίζει η ΔΑ, που διαπιστώνει σε αυτές απαράδεκτα απαιτητικούς όρους.
Καμπανάκι από Διεθνή Αμνηστία για τις ρυθμίσεις περί ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σοβαρές ενστάσεις από τη Διεθνή Αμνηστία για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Τις σοβαρές ανησυχίες της για διάφορες διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που περιορίζει τις διαδηλώσεις εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.
Σοβαρές ενστάσεις από τη Διεθνή Αμνηστία για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αμεσα άσυλο για τον Τζαβέντ Ασλάμ
Εληξε η δεκαετής άδεια παραμονής του δραστήριου πρόεδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα». Ο αγωνιστής, που ζει στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, κινδυνεύει αν εκδοθεί στο Πακιστάν.
Αμεσα άσυλο για τον Τζαβέντ Ασλάμ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
E-book από τη Διεθνή Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας
Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως «ποιες είναι οι επιπτώσεις στις πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα» και «πώς επηρεάζονται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υπό την απειλή του κορονοϊού» επιχειρεί να δώσει...
E-book από τη Διεθνή Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναβρασμός για τις φυλακές μετά το θάνατο κρατουμένης και την ευρωπαϊκή έκθεση
Η είδηση του θανάτου κρατούμενης στις γυναικείες φύλακες του Ελαιώνα Θηβών δεν ήταν το μόνο μελανό σημείο της ημέρας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Αναβρασμός για τις φυλακές μετά το θάνατο κρατουμένης και την ευρωπαϊκή έκθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας