• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.3°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 29.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.6°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 28.3°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 23.5°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  54%
Eurokinissi

Καμπανάκι από Διεθνή Αμνηστία για τις ρυθμίσεις περί ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες

 • A-
 • A+

Οι νέοι κανόνες για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στη μετανάστευση, το άσυλο και την κοινωνική ένταξη, που εισήχθησαν από την Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και συρρικνώνουν περαιτέρω τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 14ης Απριλίου 2020, Νο 3063 για το Μητρώο των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ που εργάζονται σε αυτά τα πεδία και το Μητρώο των μελών τους, και το Άρθρο 58 του νόμου αριθ. 4686/2020. Ως αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, οι ΜΚΟ που δουλεύουν στο άσυλο, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη στην Ελλάδα πρέπει τώρα να υποβληθούν σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία εγγραφής, εάν θέλουν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Επιπλέον απαιτήσεις «πιστοποίησης» εισάγονται επίσης για ορισμένες ΜΚΟ, όπως εκείνες που εργάζονται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν υπό το κράτος, ή που αναζητούν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές, εθνικές ή άλλες χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

«Οι ελληνικές αρχές επιβάλλουν απαράδεκτα απαιτητικούς όρους σε οργανώσεις και άτομα που εργάζονται με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις που εργάζονται στη μετανάστευση, το άσυλο και την κοινωνική ένταξη υποβάλλονται, με προφανώς μεροληπτικό τρόπο, σε εκτεταμένες και παρεμβατικές απαιτήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανεξαρτησία και τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων χρηματοδότησης», δήλωσε η  Adriana Tidona, Ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.

«Κάποιες από τις νέες ρυθμίσεις κινδυνεύουν επίσης να παρεμποδίσουν αδικαιολόγητα την αυτονομία των οργανώσεων. Είναι σε σύγκρουση με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των οργανώσεων και των μελών τους και φαίνεται ότι αποδίδουν υπερβολική διακριτική ευχέρεια στις αρχές που διεξάγουν την εγγραφή, προκαλώντας τελικά ανασταλτική επίπτωση στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν έρχονται από μόνες τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Διεθνής Αμνηστία παρατήρησε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική και καχύποπτη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στις οργανώσεις που εργάζονται με ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση, η οποία φαίνεται τόσο μέσω των θεσμικών δράσεων όσο και με τον τρόπο και ύφος με τον οποίο διεξάγεται η δημόσια συζήτηση. Ο νέος Νόμος περί Διεθνούς Προστασίας, τον Νοέμβριο του 2019, περιόρισε ήδη τα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο και των μεταναστών/ριών, καθώς και τις δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Οι νέες ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο διχαστικής δημόσιας συζήτησης, χαρακτηρίζοντας και διακρίνοντας μεταξύ των λεγόμενων «καλών» και «κακών» ΜΚΟ και υποδαυλίζοντας την ένταση εναντίον εκείνων που θεωρείται ότι βοηθούν τους μετανάστες/ριες και τους πρόσφυγες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Αυτοί οι περιορισμοί κινδυνεύουν, με τη σειρά τους, να περιορίσουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες σε αιτούντες/ούσες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες/ριες στην Ελλάδα, που συχνά βασίζονται στις οργανώσεις για την παροχή βασικών υπηρεσιών, νομικής συνδρομής ή άλλων μορφών υποστήριξης.

«Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες για τους άνω των 30.000 ανθρώπων που επιβιώνουν σε πολυπληθείς και μη-ασφαλείς καταυλισμούς στα νησιά, με χιλιάδες πρόσφυγες που κινδυνεύουν από την αστεγία και τη φτώχεια μετά τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, η εισαγωγή κανονισμών που απειλούν να υπονομεύσουν τις δραστηριότητες των οργανώσεων δεν μπορεί παρά να θεωρείται επικίνδυνη και σκληρή απόφαση», κατέληξε η Adriana Tidona.

Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Η κοινή υπουργική απόφαση της 14ης Απριλίου και το Άρθρο 58 του νόμου αριθ. 4686/2020, επιβάλουν την υποχρεωτική εγγραφή σε ένα «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ» όλων των οργανώσεων που εργάζονται στο άσυλο, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη, ενώ σε περίπτωση που δεν εγγραφούν, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ελεύθερα στην Ελλάδα.

Οι σχετικές διατάξεις εισάγουν και οι δύο διακρίσεις, καθώς επιβάλλουν πρόσθετες απαιτήσεις, χωρίς προφανή αιτιολόγηση και αναφέρονται μόνο σε οργανώσεις που εργάζονται στους εν λόγω τομείς. Επιπλέον, δεν είναι σε συμφωνία με τις διεθνείς αρχές σχετικά με την εγγραφή των ΜΚΟ. Οι απαιτήσεις εγγραφής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επαχθείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκλείουν ρητά τις νεότερες οργανώσεις. Οι αρχές που επιβλέπουν τη διαδικασία εγγραφής έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, διακριτική ευχέρεια να αρνηθούν την εγγραφή, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά ή αυθαίρετα.

Επιπρόσθετα της εγγραφής, οι οργανώσεις που εργάζονται σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε κρατικές εγκαταστάσεις (όπως οι ανοιχτοί καταυλισμοί), ή που επιδιώκουν να λάβουν συγκεκριμένο τύπο χρηματοδότησης, τώρα απαιτείται επίσης να καλύψουν πρόσθετες απαιτήσεις «πιστοποίησης» και να εγγράψουν όλα τα μεμονωμένα μέλη τους σε ξεχωριστό Μητρώο. Αυτές οι διαδικασίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα των οργανώσεων να αναζητούν χρηματοδότηση, και διατρέχουν κίνδυνο να επέμβουν στο απόρρητο των οργανώσεων και των μελών τους.

Η ΚΥΑ και η νομοθεσία του Μαΐου 2020 έχουν δεχθεί κριτική από πολλές ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις. Στις 2 Ιουλίου, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για το Δίκαιο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε «Γνώμη σχετικά με τη συμβατότητα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των πρόσφατων και σχεδιαζόμενων  τροποποιήσεων της ελληνικής νομοθεσίας για την εγγραφή των ΜΚΟ», συνιστώντας ότι «Η Υπουργική Απόφαση και οι συναφείς νομοθετικές διατάξεις πρέπει να αναθεωρηθούν ουσιαστικά ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπανάκι Διεθνούς Αμνηστίας για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών
Να διασφαλίσει αμέσως την ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για τους αιτούντες άσυλο, τα ασυνόδευτα και τα παιδιά παράτυπων μεταναστών, καλεί την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία.
Καμπανάκι Διεθνούς Αμνηστίας για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
Σφοδρή κριτική ασκείται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους από πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς η συμφωνία με την Ε.Ε. για την αναχαίτιση της...
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Στο Πεδίον του Αρεως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση»
Σε συνέντευξή της στην «Εφ. Συν.» η Τασία Χριστοδουλοπούλου απαντά στις αιτιάσεις για ολιγωρία και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται για τον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως,...
«Στο Πεδίον του Αρεως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας