Για να απελαύνονται ευκολότερα οι πρόσφυγες και να υπονομεύονται τα δικαιώματά τους τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για το άσυλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Oxfam που εκφράζει την ανησυχία ότι το κακό παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση καταδικάζει τη νέα νομοθεσία γιατί «εκθέτει τους ανθρώπους στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση» και παράλληλα αποτελεί «κατάφωρη επίθεση» στην ανθρωπιστική ευρωπαϊκή δέσμευση για προστασία των προσφύγων.
«Το νέο ελληνικό σύστημα ασύλου έχει σχεδιαστεί για να απελάσει τους ανθρώπους αντί να τους προσφέρει ασφάλεια και προστασία», προειδοποίησε η Oxfam και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR) σε κοινή τους έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η νομοθεσία διευκολύνει την Ελλάδα να απορρίπτει της αιτήσεις ασύλου που έχουν «πταίσματα» όπως η αδυναμία του αιτούντα να παρουσιαστεί για συνεντεύξεις.
Σχέδιο για την επερχόμενη μεταρρύθμιση ασύλου στην Ε.Ε.;
Η Έβελιν βαν Ρέμπουργκ από την Oxfam εξέφρασε το φόβο ότι η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει τώρα το σύστημα ασύλου της Ελλάδας «ως προσχέδιο για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ασύλου» στην Γηραιά Ήπειρο.
«Η νέα νομοθεσία ασύλου είναι μια ευθεία επίθεση στις ανθρωπιστικές δεσμεύσεις της Ευρώπης για την προστασία όσων ζητούν διεθνή βοήθεια» σχολιάζει η ίδια.
Και τονίζει ότι οι συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων ισοδυναμούν με διοικητική κράτηση για πρόσφυγες, ενώ ακόμη και οικογένειες με παιδιά κρατούνται συχνά κάτω υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Συνολικά περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν δομές σε ελληνικά νησιά, οι οποίες έχουν χωρητικότητα 8.000 ατόμων.
Θυμίζουμε ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και τροποποιήθηκε τον Μάιο, εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού, που επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς οι πρόσφυγες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Με πληροφορίες από DW και AFP
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας