Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση των εργαζομένων του ΕSΤΙΑ ΙΙ στη Ν.Φιλαδέλφεια μπροστά στον κίνδυνο έξωσης ευάλωτων προσφύγων
AP Photo/Petros Giannakouris

Έκκληση των εργαζομένων του ΕSΤΙΑ ΙΙ στη Ν.Φιλαδέλφεια μπροστά στον κίνδυνο έξωσης ευάλωτων προσφύγων

  • A-
  • A+

Την παράταση της περιόδου παραμονής των αναγνωρισμένων προσφύγων στα διαμερίσματα, για εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και η κρατική ευθύνη, για την ασφαλή έξοδο και την ομαλή πρόσβαση τους σε στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία και εκπαίδευση, προτείνουν οι εργαζόμενοι του Προγράμματος ESTIA II της  Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας– Ν. Χαλκηδόνας (ΚΕΔΝΦΝΧ).

Με ανακοίνωσή τους καλούν την ΚΕΔΝΦΝΧ, τη Δημοτική Αρχή, και το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας «να συμβάλλει στην πρότασή μας, αποστέλλοντας μία από κοινού έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς με στόχο την επανεξέταση των κριτηρίων για δυνατότητα παράτασης των υπηρεσιών του προγράμματος στέγασης ώστε να συμπεριλαμβάνει άτομα και ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στην δημόσια εκπαίδευση, άτομα με ψυχικές ασθένειες και τα εξαρτώμενα μέλη τους, με σκοπό την ομαλή ένταξη τους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως εργαζόμενοι του προγράμματος ΕSΤΙΑ ΙΙ: Rental Accommodation scheme for asylum seekers in Nea Filadelfeia- Nea Chalkidona, αισθανόμαστε την ανάγκη και την ευθύνη να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, τη Δημοτική αρχή και τους εργαζομένους του Δήμου σχετικά με το νέο πλαίσιο που ορίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 13348/2020 του ΦΕΚ 1199/Β/7-4-2020, για τη διαδικασία εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται τόσο στο πρόγραμμα του δήμου μας, όσο και σε αντίστοιχα προγράμματα ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ωφελούμενοι του προγράμματος υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις στέγασης εντός 30 ημερών από την ημέρα επίδοσης της απόφασης παροχής διεθνούς ή επικουρικής προστασίας ή από την έκδοση τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας.

Αναφορικά με τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η τελευταία ΚΥΑ τροποποιεί σημαντικά τόσο την περίοδο χάριτος (από 6 μήνες σε 30 ημέρες, από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης) όσο και τα κριτήρια δυνατότητας παράτασης των παροχών στέγασης που πλέον περιορίζονται: 

(α) σε ωφελούμενες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και σε κατάσταση όπου οι παροχές του προγράμματος τερματίζονται κατά τη συμπλήρωση δύο (2) μηνών από τον τοκετό και 

(β) σε παράταση των παροχών του προγράμματος για δύο μήνες σε ωφελούμενους που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι η παροχή οικονομικού βοηθήματος και λοιπών υπηρεσιών υποστήριξης σταματάει αυτοδίκαια με το πέρας της ορισμένης ημερομηνίας τερματισμού.

Να σημειωθεί ότι επειδή η συμμόρφωση στην αποχώρηση από τον χώρο κατοικίας πραγματοποιείται με την εθελούσια διάθεση των ωφελουμένων, οι οποίοι συναντούν πληθώρα προκλήσεων για την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία, όπως δυσκολία εύρεσης κατοικίας και εργασίας, έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης ένταξης σε τοπικό επίπεδο, παράλληλα με δυσκολίες στην άμεση πρόσβαση στην οικονομική υποστήριξη του HELIOS, η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου των ωφελουμένων από τον χώρο κατοικίας τους την προβλεπόμενη ημερομηνία τερματισμού δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή. 

Οι ανησυχίες μας γίνονται μεγαλύτερες αν αναλογιστούμε ότι μέσα στους αποχωρήσαντες από τα διαμερίσματα περιλαμβάνονται ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πυρηνικές ή μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μικρά παιδιά, παιδιά που θα αναγκαστούν, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να εγκαταλείψουν το σχολείο και εν γένει άνθρωποι που δε φαίνεται να προστατεύονται από οποιοδήποτε πλαίσιο, ενώ κρίνεται τουλάχιστον αμφίβολο το κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις ένταξης της τοπικής κοινωνίας. 

Κατανοούμε απόλυτα ότι οποιοδήποτε καθεστώς φιλοξενίας δε μπορεί να συνεχίζεται εσαεί, παρόλα αυτά θεωρούμε πώς η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας φιλοξενίας επέρχεται με την ομαλή κοινωνική ένταξη και όχι με την απότομη δημιουργία αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων. 

Σε συνέχεια των παραπάνω προτείνουμε να παραταθεί η περίοδος παραμονής των αναγνωρισμένων προσφύγων στα διαμερίσματα, για εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και η κρατική ευθύνη, για την ασφαλή έξοδο και την ομαλή πρόσβαση τους σε στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία και εκπαίδευση. 

Καλούμε την ΚΕΔΝΦΝΧ, τη Δημοτική Αρχή, και το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας να συμβάλλει στην πρότασή μας, αποστέλλοντας μία από κοινού έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς με στόχο την επανεξέταση των κριτηρίων για δυνατότητα παράτασης των υπηρεσιών του προγράμματος στέγασης ώστε να συμπεριλαμβάνει άτομα και ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στην δημόσια εκπαίδευση, άτομα με ψυχικές ασθένειες και τα εξαρτώμενα μέλη τους, με σκοπό την ομαλή ένταξη τους. 

Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος ESTIA II της ΚΕΔΝΦΝΧ»

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μέσα σε συνθήκες ύφεσης, καταργεί την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση άλλες δομές.
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξαντλούν την αυστηρότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες στα ΚΥΤ
Επιμένει στον… προληπτικό εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση, καθώς ανακοινώθηκε νέα παράταση μέτρων περιορισμού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έως τα τέλη Αυγούστου.
Εξαντλούν την αυστηρότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες στα ΚΥΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπανάκι από Διεθνή Αμνηστία για τις ρυθμίσεις περί ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες
Οι νέες ρυθμίσεις για τις ΜΚΟ που εργάζονται με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση απειλούν τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, τονίζει η ΔΑ, που διαπιστώνει σε αυτές απαράδεκτα απαιτητικούς όρους.
Καμπανάκι από Διεθνή Αμνηστία για τις ρυθμίσεις περί ΜΚΟ που ασχολούνται με πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ «για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19 στις δομές μεταναστών».
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα
Υποπτο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο έχει καταγράψει το σύστημα εναέριας επιτήρησης της FRONTEX, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαμπρίς Λετζέρι.
Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας