• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.6°C
  2 BF
  100%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπηρεσία Ασύλου και... απελάσεων

 • A-
 • A+
Το οργανόγραμμα των νέων αρμοδιοτήτων συνιστά υποκατάσταση του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ. και εν μέρει επιστροφή στο καθεστώς 2013-15 ● Σε επικοινωνιακό φιάσκο εξελίσσεται και το σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων που εφαρμόστηκε για την αποφυγή συνωστισμού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρμοδιότητες σχετικά με τις απελάσεις ετοιμάζεται να αποκτήσει η υπηρεσία Ασύλου, μπαίνοντας σε χωράφια που μέχρι τώρα ανήκουν στην αστυνομία, και αυτό προκαλεί περαιτέρω σύγχυση για τον ρόλο που της επιφυλάσσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την κατάργηση της αυτοτέλειάς της και την υποβάθμισή της σε επίπεδο διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, με μετακλητό διοικητή, υποδιοικητή και συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας που ετοιμάζει η γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής (σχετική ανάθεση είχε κάνει ο γενικός γραμματέας Πάτροκλος Γεωργιάδης έναντι περίπου 18.000 ευρώ σε εξωτερικό δικηγόρο από την εποχή που οι αρμοδιότητες του υπουργείου ανήκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – έκτοτε αγνοείται η τύχη της ανάθεσης) και αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούλιο, προβλέπεται Διεύθυνση Επιστροφών και Ανακλήσεων που λογοδοτεί στον Διοικητή της Υπηρεσίας. Η Διεύθυνση προβλέπεται να έχει τρία τμήματα: 1. Συντονισμού Επιστροφών Ενδοχώρας και Εθελούσιων Επιστροφών, 2. Συντονισμού Επιστροφών Νησιών, 3. Ανακλήσεων και Αποκλεισμού.

Οι απελάσεις αποτελούν βέβαια αντικείμενο ξένο προς τις αρμοδιότητες και την αποστολή της υπηρεσίας, όπως και διεθνώς των αντίστοιχων υπηρεσιών ασύλου. Το έργο της σταματά στην απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου, θετική ή απορριπτική. Η πραγματοποίηση των απελάσεων για όσους τυχόν απορριφθούν, και αφού τυχόν επιληφθούν πρώτα η αρχή Προσφυγών και ενδεχομένως τα ακυρωτικά δικαστήρια, αφορά μεταγενέστερο στάδιο και προϋποθέτει απόφαση κράτησης προς απέλαση που εκδίδουν οι αστυνομικές αρχές. Αλλωστε, το επιχειρησιακό σκέλος των απελάσεων ανήκει στην αστυνομία.

Το σχέδιο, αν πραγματοποιηθεί, συνιστά επιστροφή στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της υπηρεσίας από το 2013 μέχρι το 2015, όταν υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως αυτοτελής βέβαια υπηρεσία. Αλλά και τότε την αρμοδιότητα και την ευθύνη των απελάσεων την είχε η ΕΛ.ΑΣ., όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Σε άλλες χώρες υπάρχουν διευθύνσεις απελάσεων υπαγόμενες σε διευθύνσεις Μεταναστευτικής Πολιτικής, όχι όμως στο οργανόγραμμα των υπηρεσιών Ασύλου.

Τρύπα στο νερό

Στο μεταξύ, μια τρύπα στο νερό φαίνεται να καταφέρνει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό το περίφημο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων που εφάρμοσε εσπευσμένα η υπηρεσία Ασύλου μετά την επαναλειτουργία της στις 18 Μαΐου, με στόχο να αποφύγει τις ουρές έξω από τα γραφεία της. Φαίνεται ότι ο κ. Μηταράκης έχει αποφασίσει να δυσφημίσει εκτός από το επιτελικό κράτος και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση...

Πολλές εκατοντάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις αλλαγής βασικών στοιχείων ή εξουσιοδοτήσεων προς τους δικηγόρους έχουν συσσωρευτεί και εκκρεμούν, ενώ φαίνεται πως τελικά θα χρειαστεί η αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία των εξυπηρετούμενων ή των νομικών τους εκπροσώπων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τον χρόνο διεκπεραίωσης του αιτήματός τους, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν έχουν οριστεί στα περιφερειακά γραφεία Ασύλου αρμόδιοι για να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα.

Με άλλα λόγια, η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης φαίνεται να αποτελεί άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα του υπουργείου χωρίς αντίκρισμα: τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, χωρίς διαβούλευση με το προσωπικό της υπηρεσίας και χωρίς δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας. Η ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους έγινε την τελευταία στιγμή, στην πραγματικότητα μία μέρα πριν επαναλειτουργήσει η υπηρεσία Ασύλου, ενώ τα υποδείγματα ηλεκτρονικής φόρμας ήταν διαθέσιμα λίγες μέρες αργότερα.

Τελευταία ώρα

Άλλωστε, όπως σημείωνε η «Εφ.Συν.» («Εγκληματικά λάθη στην Κατεχάκη», 19/5/2020), η ίδια η επαναλειτουργία της υπηρεσίας δυο μήνες αφότου παρέμεινε κλειστή για το κοινό λόγω κορονοϊού σχεδιάστηκε κι αυτή την τελευταία στιγμή. Οι τελικές οδηγίες στάλθηκαν στο προσωπικό την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα κοντά στη λήξη της βάρδιας, ενώ η ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους έγινε αργότερα. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τις πρώτες ημέρες ουρές και συνωστισμός έξω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην Κατεχάκη.

Τις επόμενες ημέρες οι ουρές μειώθηκαν, καθώς δόθηκε η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ηλεκτρονικά κάποια αιτήματα. Αλλά συγκεκριμένες οδηγίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στο προσωπικό και στους ενδιαφερόμενους άλλο ένα γραφειοκρατικό αίνιγμα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας