• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.5°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 18.8°C
  0 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 16.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  0 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.5°C / 20.5°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.1°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 23.9°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις με σχεδίες

 • A-
 • A+

Αυστραλιανής έμπνευσης οι παράνομες επιστροφές με liferaft ● Ως την πλέον κατάλληλη πρότεινε την πρακτική ο Κυρ. Βελόπουλος ● Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην efsyn.gr φαίνεται σε φουσκωτό που ρυμουλκεί η ελληνική ακτοφυλακή να υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα που αποβιβάστηκαν προηγουμένως στα Αγιωργίτικα Δρακαίων της Σάμου.

Δεν είναι ελληνική πατέντα η χρήση φουσκωτών σχεδιών τύπου liferaft σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων, όπως αυτές που φαίνεται ότι πραγματοποιεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες το Λιμενικό Σώμα στο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», και συνεχίζουν να αποκαλύπτουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου justsecurity.org, τη συγκεκριμένη πρακτική είχε εφαρμόσει και η Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2014, με πορτοκαλί σκάφη που όμως διέθεταν κινητήρες, ενώ οι αρχές έδιναν καύσιμα και τρόφιμα στους μετανάστες ώστε τα σκάφη αυτά να φτάσουν με ασφάλεια μέχρι την Ινδονησία!

Το εκπληκτικό είναι μάλιστα ότι η πρακτική αυτή προτάθηκε ως η πλέον κατάλληλη και για την Ελλάδα από τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, στην οποία πήγε με σχετικές φωτογραφίες των πορτοκαλί σκαφών της Αυστραλίας ανά χείρας. Λίγο μετά, στις 23 Μαρτίου, σημειώθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης με liferaft από τη Σύμη.

Στο νησί είχαν φτάσει την προηγουμένη 31 Σύροι πρόσφυγες, όπως τεκμηριώνεται σε βίντεο και άλλα στοιχεία, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. H έρευνα του justsecurity.org παραθέτει στοιχεία και για παράνομες επαναπροωθήσεις από Μυτιλήνη, Ρόδο και Φαρμακονήσι, στην τελευταία με εμπλοκή του Στρατού. Το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων με χρήση liferaft έγινε στις 15 Μαΐου. Η έρευνα αποκαλύπτει και την ταυτότητα αυτών των σχεδιών. Πρόκειται για κατασκευές της εταιρείας LALIZAS, που αγοράστηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό το 2017.

Νέα στοιχεία στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσθέτουν οι έρευνες διεθνών μέσων ενημέρωσης που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. H περίπτωση της Σάμου, και ειδικότερα της άφιξης προσφύγων σε Μουρτιά και Δρακαίους, τεκμηριώνεται με νεότερα στοιχεία, αφού οι ερευνητές της διεθνούς ομάδας Bellingcat, στο πλαίσιο κοινής έρευνας με τη γερμανική Deutsche Welle, την ολλανδική Trouw και το Lighthouse Reports, επισκέφθηκαν την Τουρκία, βρήκαν τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο βίντεο της αποβίβασης στα Αγιωργίτικα Δρακαίων και δίνουν πολύτιμα στοιχεία για την ώρα και το σημείο της άφιξής τους στην Ελλάδα, λίγο πριν καταγραφούν σε βίντεο να διασώζονται από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής καταμεσής του Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο βίντεο ταυτοποίησης προσώπων που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είχε αναρτηθεί στην efsyn.gr (12/5). Tα πλάνα έδειχναν σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκεί ένα liferaft γεμάτο κόσμο. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως και ένα απλό ζουμάρισμα στα πρόσωπα στο βάθος του πλάνου έφταναν για να αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πρόσφυγες αυτοί ήταν οι ίδιοι που είχαν αποβιβαστεί στον κολπίσκο Αγιωργίτικα, κάτω από το χωριό Δρακαίοι.

Η έρευνα εμπλουτίζεται με τρισδιάστατη απεικόνιση της ακτής και στοιχεία ταυτοποίησης της ώρας με βάση τη θέση του ήλιου και άλλα αναλυτικά εργαλεία.

Ακυβέρνητοι στη λέμβο

Τα ίδια πρόσωπα αριστερά στα Αγιωργίτικα και δεξιά στο liferaft της παράνομης επιστροφής

BELLINGCAT

Η Deutsche Welle σε συνεργασία με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Trouw φιλοξενούν μαρτυρίες προσφύγων που περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν από τη στιγμή που έπεσαν στα χέρια του Λιμενικού και της αστυνομίας, μέχρι που βρέθηκαν να πλέουν ακυβέρνητοι μέσα σε σωσίβια λέμβο στη μέση του Αιγαίου, χωρίς πηδάλιο και χωρίς κουπί. Ο Τζούμα ήταν ένας από αυτούς. Εντοπίστηκε στην Τουρκία και αφού επιβεβαιώνει όσα αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», περιγράφει τη διαδικασία εγκατάλειψης της σωστικής λέμβου από τις ελληνικές αρχές αλλά και την απροθυμία των Τούρκων να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των προσφύγων.

Οπως λέει, ένα ελληνικό μηχανοκίνητο σκάφος έκανε μανούβρες γύρω από τη βάρκα προσπαθώντας να τους σπρώξει προς τα τουρκικά ύδατα, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή απλά παρακολουθούσε. «Η ελληνική ακτοφυλακή υποχωρούσε για να κάνει χώρο για τους Τούρκους να έρθουν να μας πάρουν, όμως εκείνοι δεν έκαναν τίποτα και αυτό συνεχίστηκε όλη τη νύχτα» υπογραμμίζει. Τελικά την ομάδα περισυνέλεξαν οι τουρκικές αρχές το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Σε άλλα σημεία της έρευνας σημειώνεται ότι αποδεικνύεται πλήρως και το ρεπορτάζ με τις αφίξεις στη Μονολιά της Χίου και την παράνομη επαναπροώθηση των ανθρώπων στη βραχονησίδα Bogaz, παρά την έλλειψη των φωτογραφικών στοιχείων που θα επέτρεπαν την πλήρη ταυτοποίησή τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Τουρκία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύμα επαναπροώθησης και ότι οι λιμενικοί πέταξαν τρία άτομα με χειροπέδες στη θάλασσα, ενώ ακόμη ένας έμεινε στην Ελλάδα πιθανότατα νεκρός από...
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
Εικόνες που γυρνούν τη μνήμη έως και δύο χρόνια πίσω αναβίωσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με τη διάσωση από το Λιμενικό 29 προσφύγων, υπενθυμίζοντας ποια είναι η πραγματική αποστολή του στη χώρα που επαναπροωθεί...
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παραγάδι ετοιμασμένο και το τραβάς στην ακτή»
Με αυτή τη φράση να ακούγεται σε βίντεο-ντοκουμέντο, πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και χώρες της Αφρικής επαναπροωθήθηκαν την Τρίτη από τη Χίο στην Τουρκία. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφος
«Παραγάδι ετοιμασμένο και το τραβάς στην ακτή»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
Δεν είναι το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά ίσως το εκτενέστερο και σαφέστερο, το βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε Αφρικανός από την παράνομη επιχείρηση του Ελληνικού Λιμενικού κατά του ίδιου και άλλων 30 που...
20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απροκάλυπτες επαναπροωθήσεις ενώ κοιμάται η Ε.Ε.
Μέρος της καθημερινότητας και της επιχειρησιακής ρουτίνας του λιμενικού σώματος αποτελούν πλέον οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα προς τις τουρκικές ακτές.
Απροκάλυπτες επαναπροωθήσεις ενώ κοιμάται η Ε.Ε.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τραυματίστηκε διαφεύγοντας
Απάντηση και συνάμα εξηγήσεις για τις συνθήκες τραυματισμού του 40χρονου Ουκρανού διακινητή, που νοσηλεύτηκε με σπασμένα πλευρά και ρήξη θώρακα στο Νοσοκομείο της Χίου αμέσως μετά τη σύλληψή του στη νησίδα...
Τραυματίστηκε διαφεύγοντας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας