Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους
Art Nosf "Nigel"

Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους

  • A-
  • A+

Τα Α.Τ. Κολωνού, Παγκρατίου, Β΄ Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Πεντέλης και Ρέντη επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες των Αστυνομικών Ακτιβιστών, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στα ασυνόδευτα κρατούμενα παιδιά. Τους προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, λιχουδιές και χυμούς και διατράνωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. 

Από τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας, στη φρίκη των κελιών

Τα Αστυνομικά Τμήματα Κολωνού, Παγκρατίου, Β΄ Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Πεντέλης και Ρέντη επισκέφτηκαν την 20/5/2020 αντιπροσωπείες της P.A.S.S.PO.R.T (Police Activists for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat-Αστυνομικοί Ακτιβιστές για Αλληλέγγυες Κοινωνίες ενάντια στη Φτώχεια και τη Ρατσιστική Απειλή).

Τα μέλη της συλλογικότητάς μας, με την κίνηση μας αυτή, θελήσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ασυνήθιστους «κρατουμένους» ή «φυλασσόμενους» των προαναφερόμενων Τμημάτων, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής (εσώρουχα, κάλτσες, είδη ατομικής υγιεινής και ένδυσης) αλλά και λιχουδιές και χυμούς. Κυρίως όμως θελήσαμε να διατρανώσουμε την πλήρη αντίθεση μας με το χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Στα κρατητήρια των παραπάνω Τμημάτων έχουν εγκαταλειφθεί, με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, για μήνες, σε άθλιες συνθήκες, που συνιστούν, με βάση γνωμοδοτήσεις εγχώριων και διεθνών οργανώσεων, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, περίπουω 70 παιδιά χωρίς γονείς, πατρίδα και υπάρχοντα, που σώθηκαν από την φρίκη του πολέμου και της ακραίας φτώχειας. Και αντί να βρουν ελπίδα και ανακούφιση, βιώνουν τη βία του εγκλεισμού και της εγκατάλειψης. Αντί να τύχουν της ειδικής προστασίας που αξιώνει μεταξύ άλλων η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζουν τη βάναυση εμπειρία του κελιού.

Σημειώνεται ότι τα κρατητήρια των Τμημάτων είναι χώροι βραχείας κράτησης παραβατών του ποινικού δικαίου, κάποια από αυτά ακατάλληλα ακόμη και για το σκοπό αυτό και σίγουρα απρόσφορα για μεγαλύτερης διάρκειας κράτηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητη η «φύλαξη» παιδιών σε τέτοιους χώρους, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που αυτή έχει για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αυτών διαμένει για διάστημα άνω των τριών μηνών σε χώρους κράτησης που δεν πληρούν καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για μακροπρόθεσμη διαμονή ενηλίκων (έλλειψη λουτρού και ειδών υγιεινής, καθώς και δυνατότητας προαυλισμού), πολλώ δε μάλλον για την μακρόχρονη διαμονή ανηλίκων, που έχουν ανάγκη ειδικής φροντίδας και στήριξης. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε από συναδέλφους μας, η υποχρέωση φύλαξης ανηλίκων, αφενός μεν λειτουργεί στιγματιστικά για τις ίδιες τις υπηρεσίες και κατά προέκταση τον οργανισμό και το προσωπικό του, αφετέρου συνεπάγεται τεράστια ευθύνη, στην οποία τα Τμήματα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν, χωρίς να έχουν τα υλικά εφόδια, τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούν οι πολυσύνθετες ανάγκες εφήβων και παιδιών.

Όπως μας διαβεβαίωσαν και τα ίδια τα παιδιά, πολλοί από τους συναδέλφους μας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να ανακουφίσουν κάπως τις αγωνίες και τις ανάγκες τους. Η πολιτεία, με αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχει διαμορφωθεί η παρούσα κατάσταση, είναι παντελώς απούσα.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι κυβερνώντες υιοθετούν την άκρως απάνθρωπη, αλλά και εντελώς εκτός πραγματικότης πεποίθηση, ότι δηλαδή η δημιουργία συνθηκών κόλασης λειτουργεί ως μέσο αποτροπής της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και πολύ περισσότερο ότι η στρεβλή αυτή λογική μπορεί να στρέφεται σε βάρος βασανισμένων παιδιών.

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, χωρίς να τερματίζεται αυτή η αθλιότητα, προσθέτει μια ακόμη πληγή στις ήδη ταλαιπωρημένες ψυχές των ανυπεράσπιστων αυτών παιδιών κι ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της ανθρωπότητας, στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.

Ευχαριστούμε την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνεισέφεραν σε είδη πρώτης ανάγκης.και τον Art Nosf "Nigel" για το σκίτσο.


 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το Υπ.Προ.Πο. θέτει τις ζωές των κρατούμενων σε κίνδυνο»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σήμερα η «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή» για τη δραματική κατάσταση του σωφρονιστικού ιδρύματος Διαβατών όπως και άλλων καταστημάτων στα οποία υπάρχουν ύποπτα...
«Το Υπ.Προ.Πο. θέτει τις ζωές των κρατούμενων σε κίνδυνο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων ζητά το ΣΥΔ
Την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης τιμά το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών που καλεί για ακόμα μια αφορά την Πολιτεία να αναλάβει τάχιστα πρωτοβουλίες και νομοθετικά μέτρα» Με αυτή την αφορμή το Σωματείο καλεί...
Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων ζητά το ΣΥΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών
Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να αλλάξει το σύστημα κράτησης.
Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής ξεκαθαρίζουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό διέταξε δανικό σκάφος να μεταφέρει βάρκα με πρόσφυγες από την Κω πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της...
Εντολή για επαναπροώθηση αποκαλύπτει η Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2021 σταματά οριστικά η λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια.
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας