Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους
Art Nosf "Nigel"

Αλληλεγγύη από τους αστυνομικούς της PASSPORT στους κρατούμενους ασυνόδευτους ανήλικους

  • A-
  • A+

Τα Α.Τ. Κολωνού, Παγκρατίου, Β΄ Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Πεντέλης και Ρέντη επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες των Αστυνομικών Ακτιβιστών, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στα ασυνόδευτα κρατούμενα παιδιά. Τους προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, λιχουδιές και χυμούς και διατράνωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. 

Από τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας, στη φρίκη των κελιών

Τα Αστυνομικά Τμήματα Κολωνού, Παγκρατίου, Β΄ Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων, Πεντέλης και Ρέντη επισκέφτηκαν την 20/5/2020 αντιπροσωπείες της P.A.S.S.PO.R.T (Police Activists for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat-Αστυνομικοί Ακτιβιστές για Αλληλέγγυες Κοινωνίες ενάντια στη Φτώχεια και τη Ρατσιστική Απειλή).

Τα μέλη της συλλογικότητάς μας, με την κίνηση μας αυτή, θελήσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ασυνήθιστους «κρατουμένους» ή «φυλασσόμενους» των προαναφερόμενων Τμημάτων, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής (εσώρουχα, κάλτσες, είδη ατομικής υγιεινής και ένδυσης) αλλά και λιχουδιές και χυμούς. Κυρίως όμως θελήσαμε να διατρανώσουμε την πλήρη αντίθεση μας με το χυδαίο καθεστώς κράτησης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Στα κρατητήρια των παραπάνω Τμημάτων έχουν εγκαταλειφθεί, με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, για μήνες, σε άθλιες συνθήκες, που συνιστούν, με βάση γνωμοδοτήσεις εγχώριων και διεθνών οργανώσεων, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, περίπουω 70 παιδιά χωρίς γονείς, πατρίδα και υπάρχοντα, που σώθηκαν από την φρίκη του πολέμου και της ακραίας φτώχειας. Και αντί να βρουν ελπίδα και ανακούφιση, βιώνουν τη βία του εγκλεισμού και της εγκατάλειψης. Αντί να τύχουν της ειδικής προστασίας που αξιώνει μεταξύ άλλων η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζουν τη βάναυση εμπειρία του κελιού.

Σημειώνεται ότι τα κρατητήρια των Τμημάτων είναι χώροι βραχείας κράτησης παραβατών του ποινικού δικαίου, κάποια από αυτά ακατάλληλα ακόμη και για το σκοπό αυτό και σίγουρα απρόσφορα για μεγαλύτερης διάρκειας κράτηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητη η «φύλαξη» παιδιών σε τέτοιους χώρους, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που αυτή έχει για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αυτών διαμένει για διάστημα άνω των τριών μηνών σε χώρους κράτησης που δεν πληρούν καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές για μακροπρόθεσμη διαμονή ενηλίκων (έλλειψη λουτρού και ειδών υγιεινής, καθώς και δυνατότητας προαυλισμού), πολλώ δε μάλλον για την μακρόχρονη διαμονή ανηλίκων, που έχουν ανάγκη ειδικής φροντίδας και στήριξης. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε από συναδέλφους μας, η υποχρέωση φύλαξης ανηλίκων, αφενός μεν λειτουργεί στιγματιστικά για τις ίδιες τις υπηρεσίες και κατά προέκταση τον οργανισμό και το προσωπικό του, αφετέρου συνεπάγεται τεράστια ευθύνη, στην οποία τα Τμήματα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν, χωρίς να έχουν τα υλικά εφόδια, τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούν οι πολυσύνθετες ανάγκες εφήβων και παιδιών.

Όπως μας διαβεβαίωσαν και τα ίδια τα παιδιά, πολλοί από τους συναδέλφους μας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, για να ανακουφίσουν κάπως τις αγωνίες και τις ανάγκες τους. Η πολιτεία, με αποκλειστική ευθύνη της οποίας έχει διαμορφωθεί η παρούσα κατάσταση, είναι παντελώς απούσα.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι κυβερνώντες υιοθετούν την άκρως απάνθρωπη, αλλά και εντελώς εκτός πραγματικότης πεποίθηση, ότι δηλαδή η δημιουργία συνθηκών κόλασης λειτουργεί ως μέσο αποτροπής της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και πολύ περισσότερο ότι η στρεβλή αυτή λογική μπορεί να στρέφεται σε βάρος βασανισμένων παιδιών.

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, χωρίς να τερματίζεται αυτή η αθλιότητα, προσθέτει μια ακόμη πληγή στις ήδη ταλαιπωρημένες ψυχές των ανυπεράσπιστων αυτών παιδιών κι ανεπούλωτα τραύματα στο σώμα της ανθρωπότητας, στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας.

Ευχαριστούμε την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνεισέφεραν σε είδη πρώτης ανάγκης.και τον Art Nosf "Nigel" για το σκίτσο.


 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το Μωβ» καταγγέλλει την «άθλια σεξιστική ερώτηση» Καμπουράκη
Το Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» υπέβαλε σήμερα καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για την «άθλια σεξιστική ερώτηση» του δημοσιογράφου, Δημήτρη Καμπουράκη, στην...
«Το Μωβ» καταγγέλλει την «άθλια σεξιστική ερώτηση» Καμπουράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δήλωσαν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα σχέδια για μαζικές εξώσεις προσφύγων
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παρουσιάστηκαν υπογραφές ανθρώπων που μένουν στο καμπ του Ελαιώνα, που ανέφεραν πως «δεν βγαίνουμε έξω, αν δεν μας δώσετε σπίτια».
Δήλωσαν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τα σχέδια για μαζικές εξώσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία ευρωβουλευτών για την πολιτική Μητσοτάκη στο προσφυγικό 
Βαθιά ανησυχία για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο προσφυγικό που προκαλούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτίνες τριών ομάδων του...
Ανησυχία ευρωβουλευτών για την πολιτική Μητσοτάκη στο προσφυγικό 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μένουν άστεγοι!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και στα διαμερίσματα για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα.
Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μένουν άστεγοι!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης
Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής γνωστοποίησε ότι Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε τη μεταφορά του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.
Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σχολεία του Κορυδαλλού στο πλευρό του Β. Δημάκη
Πληθαίνουν κάθε μέρα οι φωνές συμπαράστασης στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη, που βρίσκεται στην τέταρτη μέρα της νέας απεργίας του πείνας και δίψας, για τη στέρηση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση.
Σχολεία του Κορυδαλλού στο πλευρό του Β. Δημάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας