• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Μηνύματα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

 • A-
 • A+

«Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», αναφέρει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η αυξανόμενη ευαλωτότητα των ΛΟΑΤKI ατόμων και προσθέτει: «Ήδη αντιμέτωπα με προκαταλήψεις, επιθέσεις και δολοφονίες, μόνο και μόνο, γι’ αυτό που είναι ή για το πρόσωπο που αγαπούν, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν ένα αυξημένο στίγμα ως αποτέλεσμα του ιού, αλλά και νέα εμπόδια όταν αναζητούν ιατροφαρμαλκευτική περίθαλψη».

Προσθέτει μάλιστα πως υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η αστυνομία κάνει  κατάχρηση των οδηγιών για τον COVID-19, στοχοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οργανώσεις τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως, καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν αυτές αλλά κι άλλες αδικίες, όπως και την ανάγκη άπαντες να  προστατεύονται και να συμπεριλαμβάνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης και προτρέπει να σταθούμε ενωμένοι κατά των διακρίσεων και υπέρ του δικαιώματος όλων να ζουν ελεύθεροι με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Μήνυμα κατά της ομοφοβίας και της προκατάληψης έστειλε και η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο twitter.

«Λέμε ΟΧΙ στην προκατάληψη. Λέμε ΟΧΙ στην ομοφοβία. Λέμε ΝΑΙ στην ισότητα. Λέμε ΝΑΙ στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Η Ελλάδα, που σήμερα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανάρτηση. 

«Για μια ζωή, όπου στο περιθώριο θα βρίσκονται οι διακρίσεις και όχι οι άνθρωποι», αναφέρει στο μήνυμά του, μέσω Twitter, o Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η καταπολέμηση κάθε διάκρισης βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κινήματος Αλλαγής

Ένα από τα απόλυτα και μη διαπραγματεύσιμα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ελεύθερη άσκηση του σεξουαλικού μας προσανατολισμού. Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας σήμερα, οφείλουμε όλοι -όσοι εντάσσουμε τον εαυτό μας στη λειτουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας- να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία υπεράσπισης αυτού του δικαιώματος και να διεκδικούμε σθεναρά, χωρίς παρεκκλίσεις, τον πλήρη σεβασμό του.

Αυτό δεν αφορά μόνον τα άτομα ως εκδήλωση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, αλλά και την ίδια την κοινωνία συνολικά. Γιατί η οποιαδήποτε έκπτωση  στην ανοχή, τον σεβασμό των επιλογών και της διαφορετικότητας, την ισότητα, λειτουργεί ως ντόμινο για την κατάρρευση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά την αυτονόητη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών, ο δρόμος για τον απόλυτο σεβασμό σε κάθε σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι ακόμη μακρύς και ο αγώνας διαρκής. Ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός, η οποιαδήποτε ανοχή σε αναχρονιστικές φοβίες, έχει επίπτωση σε ανθρώπινες ζωές, τέτοιας έκτασης που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Επίπτωση στις ζωές συνανθρώπων μας, φίλων μας, ανθρώπων της οικογένειάς μας, εφήβων και παιδιών, με βαθιές συνέπειες. Και εν τέλει όλα αυτά γυρίζουν σε μας. 

Λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ  στην οποιαδήποτε ανοχή στη βία, σωματική και ψυχική, που στρέφεται κατά ανθρώπων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Η ομοφοβία, όπως και κάθε καλλιεργούμενη φοβία, μας αφορά όλους. Οι σύγχρονες κοινωνίες, οι προοδευτικοί πολίτες αναλαμβάνουν την καθημερινή προάσπιση, χωρίς κανέναν αστερίσκο, αυτών των δικαιωμάτων. ´Οχι μόνον θεωρητικά, αλλά πρακτικά και σε κάθε περίπτωση. 

Η Δημοκρατία και η Πρόοδος κρίνονται με τις ξεκάθαρες θέσεις και τις καθημερινές πράξεις μας.


Αιχμές από το ΜέΡΑ25 για τη δήλωση της Κ. Σακελλαροπούλου

Την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή του στα ΛΟΑΤΚΙ+Κινήματα εκφράζει το ΜέΡΑ 25, αφήνοντας αιχμές για το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι αγωνίζεται «για μία κοινωνία που έχει συνειδητοποιήσει και καταδικάσει τις θεσμικές διακρίσεις κατά των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, και όχι «γενετήσιο», όπως αναφέρεται στη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που κατά τα αλλά χαιρετίζουμε».

Αγωνιζόμαστε, υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25, για μια κοινωνία, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματα, που παλεύει ενεργά «για να αποδομηθούν τα έμφυλα στερεότυπα, η ρητορική μίσους που τα επενδύει, όπως και το «στίγμα» με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο δημόσιο και τον εργασιακό χώρο».

Μια κοινωνία, προσθέτει στην ανακοίνωση, «που παίρνει μέτρα για την ισότιμη συμπερίληψη των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα και στην λήψη των κεντρικών αποφάσεων. Αυτή η κοινωνία για την οποίαν παλεύουμε θα μεριμνά να διδάσκει τα παιδιά από μικρή ηλικία τον σεβασμό στη διαφορετικότητα».

Επίσης το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ως αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην τεκνοθεσία και τον πολιτικό γάμο, διότι είναι απαραίτητα δικαιώματα που εξασφαλίζουν την πολιτική και κοινωνική τους ισότητα.

Γ. Παπανδρέου: Οι δημοκρατίες κρίνονται από το πώς συμπεριφέρονται στις μειοψηφίες

«Σε μία ημέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, ας θυμηθούμε το αυτονόητο: ότι οι δημοκρατίες κρίνονται από το πώς συμπεριφέρονται στις μειοψηφίες», επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Προσθέτει ότι «σε κοινωνίες χωρίς βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις, η κάθε διαφορά μπορεί να αναχθεί σε αντικείμενο στοχοποίησης ή ακόμα και δίωξης, την ώρα που όλοι μας ανήκουμε δυνάμει σε μια μειονότητα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κριτήριο μόνο του νομικού πολιτισμού μιας χώρας, αλλά σχετίζεται και με την οικονομική ανάπτυξη κι όσοι διαφωνούν, έχουν ως σημείο αναφοράς το «μεγαλείο» ενός πατριαρχικού μοντέλου που δεν υφίσταται.

«Οι αντιλήψεις αυτές στην ακραία εκδοχή τους, οδηγούν στη βία, ακόμα στο έγκλημα, αφού πρώτα έχουν στερήσει με τη ρητορική τους την ανθρώπινη υπόσταση από το θύμα τους, όπως είδαμε και σε πρόσφατη υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια. Μία υπόθεση που δεν είναι καθόλου ξένη, δυστυχώς, στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και ειδικά των τρανς ατόμων», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το μήνυμα του Πολύχρωμου Σχολείου

Στις 17 Μαίου του 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ψήφισμα αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβήμάτων Υγείας (ICD) και τονίζει ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο ή διαταραχή». Από το 2004, η ημέρα αυτή, γνωστή και ως IDAHOBIT, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφυλοφιλίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας και της Μπαϊφοβίας και γιορτάζεται σε περισσότερες από 136 χώρες στον κόσμο.

Παρ' όλα αυτά, 30 χρόνια μετά, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συνεχίζει να διεκδικεί καθημερινά ορατότητα, ισότητα και δικαιώματα, γιατί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στη χώρα μας, δε θεωρούνται αυτονόητα.

Στο Πολύχρωμο Σχολείο αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Ιντερφοβίας, της Μπαϊφοβίας και της κάθε μορφής διάκρισης στην εκπαίδευση. Θέλουμε ένα σχολείο μέσα στο οποίο όλες θα μπορούμε ελεύθερα να υπάρχουμε, να εκφραζόμαστε και να εξελισσόμαστε. Διεκδικούμε ένα συμπεριληπτικό σχολείο που θα χωράει παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως σεξουαλικού/ερωτικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου, όπως και κάθε πολιτισμικής, εθνικής, θρησκευτικής, ταξικής ταυτότητας, αναπηρίας ή σωματικού χαρακτηριστικού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΔ: Πάνω από τα μισά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν διάκριση και μισαλλοδοξία
«Σπάμε τη σιωπή», είναι το μήνυμα της καμπάνιας που «τρέχει» το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και διεκδικεί κατοχύρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών για τους LGBTI ανθρώπους
ΣΥΔ: Πάνω από τα μισά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν διάκριση και μισαλλοδοξία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρανσφοβική διάκριση σε κουρείο στην Αρτα καταγγέλλουν οι Proud Seniors Greece
Σύμφωνα με την αναφορά τρανς άνδρα στην οργάνωση, ο ιδιοκτήτης του κουρείου αρνήθηκε να του κλείσει ραντεβού για κούρεμα, προσβάλλοντας την ταυτότητα του φύλου του.
Τρανσφοβική διάκριση σε κουρείο στην Αρτα καταγγέλλουν οι Proud Seniors Greece
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Τρανσφοβίας
«Μπηχτή» Τσίπρα προς Μητσοτάκη για το μήνυμα του πρωθυπουργού που ωστόσο είχε καταψηφίσει τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου ● Υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ.
Πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Τρανσφοβίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρέλαση υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη και με το βλέμμα στον Ζακ
Οι συμμετέχοντες απαίτησαν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία.
Παρέλαση υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη και με το βλέμμα στον Ζακ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ / τη Zackie
«Τρία χρόνια μνήμη καμιά δικαιοσύνη» και «η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί» είναι μερικά από τα συνθήματα που επικράτησαν στην πορεία.
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα τρία χρόνια χωρίς τον Ζακ / τη Zackie
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»
Για πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για την σημερινή διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας.
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας