Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
'Ερευνα - καταπέλτης για τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ εφήβων στην Ελλάδα
AΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

'Ερευνα - καταπέλτης για τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ εφήβων στην Ελλάδα

  • A-
  • A+

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει η χώρα μας σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ εφήβων, αφού το 71% των ερωτηθέντων εφήβων ανέφερε ότι υπέστη διάκριση σε τουλάχιστον μία κατηγορία της ζωής του σε διάστημα δώδεκα μηνών πριν από την έρευνα. Πολύ μεγάλες οι διακρίσεις και στην αναζήτηση εργασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στη χώρα μας.

Η έρευνα που έγινε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, σε άτομα από αστικές και αγροτικές περιοχές, γενικά καταγράφει πως την ώρα που περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν κρύβουν πλέον τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους, η βία και οι διακρίσεις εναντίον τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Στην έρευνα, που διεξήχθη μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων την περίοδο 27 Μαΐου-22 Ιουλίου 2019, συμμετείχαν 140.000 λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς και ίντερσεξ, με τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα να ανέρχνονται σε 4.502 άτομα.

Περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι ζουν ανοιχτά ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήγε ο FRA το 2012 (36%). Ωστόσο, οι έξι στους δέκα αποφεύγουν να κρατήσουν το χέρι των συντρόφων τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και ανέρχεται σε 73%). 

Δύο στους πέντε δηλώνουν ότι υπέστησαν παρενόχληση το έτος πριν από την έρευνα και ένας στους πέντε τρανς και ίντερσεξ δέχθηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση- ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες κρύβει τη σεξουαλική του ταυτότητα στη δουλειά του, ενώ ένας στους πέντε νιώθει ότι υφίσταται διακρίσεις στον εργασιακό του χώρο. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για δουλειά ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών. 

Ακολουθούν η Κύπρος με 18% και η Βουλγαρία με 17%, ενώ στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στη Δανία και τη Σουηδία με 5%. 

Αρκετά υψηλότερο είναι το ποσοστό όσων αισθάνθηκαν διάκριση στο χώρο εργασίας τους, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση με 31%, μετά τη Λιθουανία (32%) και πριν από την Κύπρο (30%).

Στην ερώτηση αυτή τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Τσεχία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία με 13%.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις ερωτηθέντες νιώθει ότι υφίσταται διακρίσεις όταν βγαίνει έξω για φαγητό, ποτό, στην αναζήτηση σπιτιού, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλες κοινωνικές συναναστροφές. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για τους τρανς (55%) και τους ίντερσεξ (59%) συμμετέχοντες στην έρευνα.

Ωστόσο, μόλις το 11% όσων βίωσαν διακρίσεις τον χρόνο πριν από την έρευνα, κατήγγειλαν τα περιστατικά. Στους λόγους που τους απέτρεψαν να καταγγείλουν τα συμβάντα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν μεταξύ άλλων την πεποίθηση ότι τίποτα δεν θα άλλαζε (41%), το ότι «συμβαίνει όλη την ώρα» (33%), την ανησυχία τους ότι δεν θα έπαιρναν στα σοβαρά τις καταγγελίες τους (22%), το γεγονός ότι δεν ήθελαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα φύλου ή το σεξουαλικό προσανατολισμό τους (22%), καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές (21%).

Στην κατηγορία των έφηβων, το 53% αυτών δήλωσε ότι ένιωσε διάκριση σε τουλάχιστον μία κατηγορία της ζωής του σε διάστημα δώδεκα μηνών πριν από την έρευνα. Το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την ερώτηση κατέχουν οι έφηβοι από την Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Κροατία με 68% και η Βουλγαρία με 67%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Φινλανδία με 25% και στη Σουηδία με 31%.

Τέλος, το 37% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δηλώνει ότι καλύπτει δύσκολα τις καθημερινές του ανάγκες. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα (περίπου ένας στους δύο).

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σημειώνει πάντως για την έρευνα ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει του μέσου όρου της ΕΕ αποκρύπτει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, ενώ σε ορισμένες χώρες το 70% και πλέον των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ανεκτική, σε άλλες χώρες το 68% δηλώνει το ακριβώς αντίθετο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπάζοντας το καλούπι
Είναι πλέον πολλά τα άτομα που μιλούν ανοιχτά για την εμπειρία τους και φέρνουν στο προσκήνιο τα ζητήματα που απασχολούν την τρανς κοινότητα διεκδικώντας ενεργά την θεσμική και κοινωνική αλλαγή.
Σπάζοντας το καλούπι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στη φυλακή γνώρισα έρωτες που τους λέω κινηματογραφικούς 
Η καταδίκη του Χρήστου Ρούσου σε ισόβια το 1976, σε ηλικία 18 ετών, για την ανθρωποκτονία του ερωτικού συντρόφου του απέκτησε κεντρική θέση στο δημόσιο λόγο, με ακραία ομοφοβικά δημοσιεύματα.
Στη φυλακή γνώρισα έρωτες που τους λέω κινηματογραφικούς 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το τρανς κίνημα όπως το έζησα
Ολα ξεκίνησαν από ένα τσούρμο τρανς που ήταν πεσμένες η μία πάνω στην άλλη και τσίριζαν. Ηταν το 1977 και αιτία το διαβόητο νομοσχέδιο «περί αφροδισίων νοσημάτων» που απειλούσε να επαναφέρει εξορίες.
Το τρανς κίνημα όπως το έζησα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
Οταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε από τη λίστα των νοσημάτων την ομοφυλοφιλία, καθιέρωσε την 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια από τότε, συνεχίζουν να...
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
Το φετινό Athens Pride διοργανώνεται το Σάββατο 8 Ιουνίου, στην πλατεία Συντάγματος, σε μια χρονιά-ορόσημο για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα: συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των ΛΟΑΤΚΙ+ θαμώνων του Στόνγουολ και...
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν ποινική δίωξη για το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας»
Το Παρατηρητήριο για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ καταδικάζει απερίφραστα το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» χαρακτηρίζοντάς το «ακραίο και «ρατσιστικό» και ζητάει να ασκηθεί...
Ζητούν ποινική δίωξη για το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας