Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κείμενο στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Βασίλης Δημάκης

Κείμενο στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

  • A-
  • A+

Απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε πάλι, από χθες, ο Βασίλης Δημάκης καταγγέλλοντας ότι η μπορεί η Γ. Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής να διέταξε την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, ωστόσο ο ίδιος τέθηκε σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής μαζί με συγκρατούμενους, που κατηγορούνται για συμμετοχή τρομοκρατική οργάνωση, ενώ εκείνος δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοια κατηγορία.

Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών» στέκεται πάντα «αλληλέγγυα στον αγώνα των κρατούμενων, οι οποίοι αφήνονται ξεχασμένοι και εκτεθειμένοι στον ιό σε φυλακές - υγειονομικές βόμβες», δηλώνει «την αλληλεγγύη της και δεν ξεχνά την απόπειρα τιμωρίας και "προειδοποίησης" από την πλευρά του επίσημου κράτους στον Βασίλη Δημάκη, με ευρύτερους αποδέκτες όλους -ες τους /τις αγωνιστές -τριες».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Κείμενο Στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Πέρασε όντας κρατούμενος, μέσα από την διαδικασία πανελληνίων εξετάσεων το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Μετά από συνεχόμενες αρνήσεις παροχής εκπαιδευτικών αδειών από τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες ακολούθησαν η εκ μέρους του λευκή απεργία καθώς και κινητοποιήσεις συμπαράστασης από το Φ.Σ. Πολιτικού, άλλων φοιτητικών και μη συλλόγων, οργανώσεων, φορέων, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και χιλιάδων ανθρώπων έπειτα από συλλογή υπογραφών, κατάφερε να λάβει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούνταν με βάση το νόμο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής στην οποία επέτυχε.

Στη σημερινή συνθήκη που χτυπά όλα τα στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες οι κρατούμενοι-ες είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για Μ.Α.Π. των κρατουμένων (όπως για άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: πρόσφυγες - μετανάστ(ρι)ες, άστεγους -ες, τοξικοεξαρτημένους -ες, διαμένοντες σε γηροκομεία, ψυχιατρικές κλινικές), όπου ο συνωστισμός είναι τέτοιος που καθιστά τον κίνδυνος μετάδοσης του ιού τρομερά υψηλό. Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως σε αυτές τις κλειστές δομές, ο ιός έρχεται ΠΑΝΤΑ από έξω!

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, ακολουθούν εγκληματική πολιτική, δείχνοντας αδιαφορία απέναντι σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι -ες τις τελευταίες ημέρες να απεργούν από τις εργασίες της φυλακής και να ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η σκληρή πραγματικότητα άλλωστε, τους δικαιώνει με τα πρόσφατα κρούσματα σε κλειστές δομές προσφύγων - μεταναστ(ρι)ών, γηροκομείων.

Απέναντι στις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε με εισβολή δυνάμεων των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης, την μέρα της εισβολής απήχθη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετήχθη βιαίως στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Πράξη παράνομη, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα, που καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των απαραίτητων μαθημάτων της Σχολής.

Η πραγματική αιτία της μεταγωγής φυσικά δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή του στους αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και την άρνηση της να τους προστατέψει λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Προφανώς, οι τρόφιμοι-ες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες των κυβερνώντων.

Για τους λόγους αυτούς, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε στις 21/04 απεργία πείνας την οποία μετέτρεψε και σε απεργία δίψας, εάν δεν ικανοποιούνταν το αίτημα του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Τελικά, ο αγώνας του δικαιώθηκε αν και μετά από καινούργιο σόου λόγω άρνησης της Γ. Γ. Σοφίας Νικολάου να υπογράψει το αίτημα μεταγωγής του , τελικά κατάφερε να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Αλλά δυστυχώς η εκδικητικότητα του Κράτους συνεχίζεται. Ο Βασίλης Δημάκης έχει μεν επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αλλά μεταφέρθηκε σε "ειδικό καθεστώς" έκτισης ποινής στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών, όπου εκτίουν ποινές όσοι κατηγορούνται με τον 187Α για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η τελευταία εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα ο Β. Δημάκης να ξεκινήσει εκ νέου Απεργία Πείνας και Δίψας από τις 10/5. Αποδεικνύεται έτσι ακόμα μια φορά πως το Κράτος έχει συνέχεια.

Όλοι θυμόμαστε το Νοέμβρη του 2014, όταν ο Νίκος Ρωμανός στερούνταν από την Πολιτεία το δικαίωμά του να σπουδάσει, όντας κι εκείνος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Και τότε χρειάστηκε να προβεί ο φοιτητής Νίκος Ρωμανός σε απεργία πείνας και δίψας για να του δοθεί η δυνατότητα να σπουδάσει στα τότε Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Είναι εξευτελιστικό αλλά και απολύτως χαρακτηριστικό για το ήθος και την ευαισθησία των κρατούντων, η πολλές φορές, ανάγκη καταφυγής σε ύστατα μέσα αντίδρασης όπως η απεργία πείνας για να ικανοποιηθούν αυτονόητα αιτήματα όπως η αίσθηση υγειονομικής ασφάλειας, το δικαίωμα του να σπουδάζεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και αλλά δικαιώματα των κρατουμένων που καταπατούνται συνεχώς από την κρατική εξουσία.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών στέκεται πάντα αλληλέγγυα στον αγώνα των κρατούμενων, οι οποίοι αφήνονται ξεχασμένοι και εκτεθειμένοι στον ιό σε φυλακές - υγειονομικές βόμβες.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την απόπειρα τιμωρίας και "προειδοποίησης" από την πλευρά του επίσημου Κράτους στον Βασίλη Δημάκη, με ευρύτερους αποδέκτες όλους -ες τους /τις αγωνιστές -τριες.

Απαιτούμε:

Πλήρης υγειονομική φροντίδα στους κρατούμενους-ες εν μέσω πανδημίας.

Ομοίως, υγειονομική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ΤΩΡΑ!

Αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης προσφύγων-μεταναστών (κλειστών και ανοικτών) και ένταξή τους στον αστικό ιστό.

Απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε οι κρατούμενοι-ες που σπουδάζουν, να μπορούν να παρακολουθούν τις εξ αποστάσεως διαλέξεις και να εξεταστούν

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σχήμα διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σε απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης
Απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε πάλι ο Βασίλης Δημάκης καταγγέλλοντας ότι η μπορεί η Γ. Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής να διέταξε την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, ωστόσο ο ίδιος τέθηκε σε ειδικό καθεστώς...
Ξανά σε απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο Β. Δημάκης, σταματά την απεργία πείνας και δίψας
Αποδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά το Συμβούλιο των φυλακών Γρεβενών αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου, απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, για επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού...
Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο Β. Δημάκης, σταματά την απεργία πείνας και δίψας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οταν ο Δημάκης είχε δικαίωμα να σπουδάσει
Οι υπέρμαχοι του δικαιώματός του Βασίλη Δημάκη να σπουδάσει το 2018, τώρα αδιαφορούν για το αν θα πεθάνει αποδεικνύοντας την απόλυτη υποκρισία τους για τη συμπεριφορά της εξουσίας τότε.
Οταν ο Δημάκης είχε δικαίωμα να σπουδάσει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σταματά την απεργία πείνας & δίψας ο Δημάκης
Σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης και νοσηλεύεται στο «Αττικό» νοσοκομείο. Ο κρατούμενος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του....
Σταματά την απεργία πείνας & δίψας ο Δημάκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σ. Νικολάου: παρούσα στους ελέγχους, απούσα στα ανθρώπινα δικαιώματα
Φυλακές χωρίς γιατρούς και χωρίς στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Φυλακές όπου μαραζώνουν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που με τόσο κόπο είχαν ανοίξει για να βοηθήσουν τους κρατούμενους. Φυλακές χωρίς άδειες και...
Σ. Νικολάου: παρούσα στους ελέγχους, απούσα στα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης
Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής γνωστοποίησε ότι Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε τη μεταφορά του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.
Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας