Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατώτεροι των περιστάσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το δόγμα της Ευρώπης – φρούριο, κερδίζει έδαφος

AP Photo/Francesco Malavolta

Κατώτεροι των περιστάσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες

  • A-
  • A+

Με υπερβολική διακριτικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, που, όπως δείχνουν όλα, εγκαινιάζει μια εποχή κατά την οποία η αναχαίτιση προσφύγων και το σφράγισμα των συνόρων αναβαθμίζεται σε επίσημο δόγμα, αφήνοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα τον άχαρο ρόλο των αόριστων διακηρύξεων.

Μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε την Πέμπτη ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου, το σκέλος της ικανοποίησης των ελληνικών αιτημάτων χαιρέτησε την Παρασκευή η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφεύγοντας και αυτή να ασκήσει κριτική στην κεντρική φιλοσοφία της Ε.Ε.

Η αν. υπουργός σημείωσε πως η ελληνική πλευρά εργάστηκε εντατικά την περασμένη εβδομάδα για να παρέμβει στους συσχετισμούς και κατάφερε να διαμορφώσει μέρος της ατζέντας, που αρχικά επικεντρωνόταν στην κεντρική Μεσόγειο. «Ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα επετεύχθη πλήρως» σημείωσε και αναφέρθηκε στη «γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση» που έχει εξασφαλιστεί για όλους τους τομείς του προσφυγικού (έρευνα και διάσωση, υποδοχή, άσυλο και φιλοξενία). «Είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα», σημειώνει.

Άλλοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης, αν υπήρξαν, δεν επιτεύχθηκαν. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών. Χαιρετήσαμε τα σημεία που ανοίγουν το δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας. Επισημάναμε ταυτόχρονα την ανάγκη ενεργοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς την Ε.Ε.», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός.

Στην πραγματικότητα, το δόγμα της Ευρώπης – φρούριο, το οποίο κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, κερδίζει έδαφος και υποστηρίζεται με στρατιωτικά μέσα και τεράστια κονδύλια, αφήνοντας σε δεύτερη θέση τις πολιτικές που θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πολύ περισσότερο τη δυνατότητα των ανθρώπων να αναζητήσουν προστασία από την ανέχεια ή τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: «Αλλάξτε πορεία»

Την επείγουσα ανάγκη να αλλάξει ριζικά το νέο δόγμα της Ε.Ε. επισημαίνει σε άρθρο του στο περιοδικό Time ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, που παραλληλίζει τη σημερινή ανθρωπιστική κρίση με την κρίση μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να διδαχτούν από το παράδειγμα της υπογραφής της Σύμβασης της Γενεύης το 1951, που προέκυψε όχι από ιδεαλισμό, αλλά από βαθύ πραγματισμό.

«Ορισμένοι ισχυρίζονται πως, αν αφεθούν να μπουν στην Ευρώπη πρόσφυγες και άλλοι ξένοι, απειλείται ο τρόπος ζωής της κοινωνίας μας. Ωστόσο, η ταυτότητά μας δεν μπορεί να προστατευτεί με τον αποκλεισμό των ανθρώπων έξω από τα σύνορά μας. Αντιθέτως, γινόμαστε αυτοί που είμαστε όταν παρέχουμε προστασία στους πρόσφυγες κι ένα μέλλον που συντηρούμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε πορεία», σημειώνει.

O κ. Γκιτέρες χαιρετίζει σαν πρώτο, αλλά ανεπαρκές βήμα τις αποφάσεις της συνόδου, όπως την αύξηση των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις Triton και Poseidon στη Μεσόγειο. Εκφράζει την ελπίδα ότι θα σώσουν περισσότερες ανθρώπινες ζωές από ό,τι σήμερα. Αλλά σημειώνει: «Ξέρουμε από την εμπειρία μας πως μόνο η επιτήρηση συνόρων δεν αποτελεί απάντηση σε κρίσεις όπου εμπλέκονται πρόσφυγες. Αυτό εδράζεται σε μια απλή αλήθεια: δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη ζωή τους. Θα έρθουν. Η επιλογή που έχουμε είναι με πόση επιτυχία και με πόσο ανθρωπισμό θα διαχειριστούμε την άφιξή τους. [...] Χωρίς ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να επιτευχθεί η ασφάλεια, είναι αμφίβολο πως θα έχει αποτέλεσμα η πολύ χρήσιμη αύξηση των διεθνών προσπαθειών να πατάξουν τους λαθρέμπορους και τους διακινητές».

Γιατροί χωρίς Σύνορα: «πόλεμος κατά των προσφύγων»

Για κήρυξη πολέμου στους πρόσφυγες και συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών της Ε.Ε κάνουν λόγο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. «Έκπληκτοι βλέπουμε ότι η τεράστια διάθεση μέσων και πόρων για την κήρυξη πολέμου κατά των διακινητών δεν αντισταθμίζεται εξίσου με ενέργειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε δεν προσφέρει επαρκή μέσα έρευνας και διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις αδιέξοδες πολιτικές που συνέβαλλαν στη σημερινή κατάσταση. [...] Διαπιστώνουμε πως η συνάντηση των Ευρωπαίων δεν πρότεινε καμία ασφαλή και νόμιμη εναλλακτική διέλευση αντί της μετανάστευσης δια της θαλάσσιας οδού. Χωρίς ταυτόχρονη πρόταση εναλλακτικών λύσεων, η κήρυξη του πολέμου κατά των διακινητών είναι κήρυξη πολέμου κατά των ίδιων ακριβώς ανθρώπων που τα κράτη μέλη διατείνονται ότι είναι προτεραιότητα τους να σώσουν».

Human Rights Watch: «διευρύνετε τη νόμιμη διέλευση»

Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch χαιρέτισε την αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της FRONTEX, σημείωσε όμως πως δεν αρκεί, αν δεν διασφαλιστεί πως θα έχουν αποστολή την έρευνα και τη διάσωση. Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Κένεθ Ροθ ζήτησε επιπλέον μέτρα διεύρυνσης των νόμιμων οδών διέλευσης. «Οι πολλοί που ξεφεύγουν από τη βία και τις διώξεις θα συνεχίσουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στη θάλασσα, μέχρι να θεσπίσει η Ευρώπη ασφαλείς και νόμιμες μεταναστευτικές οδούς».

Βατικανό: «Τι έγινε το διεθνές δίκαιο;»

Την τεράστια έκπληξή του για τις στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις βομβαρδισμού των πλοίων με τα οποία φτάνουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες εξέφρασε ο καρδινάλιος Αντόνιο Μαρία Βέλιο, πρόεδρος του Συμβουλίου του Βατικανού για τους Μετανάστες: «τι είδους βόμβα; υπάρχει το διεθνές δίκαιο. Ο βομβαρδισμός σε μια χώρα είναι πράξη πολέμου. Και με ποιο στόχο; Μόνο τις μικρές βάρκες των μεταναστών; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα σκοτωθούν όσοι βρίσκονται κοντά; Ακόμα και αν καταστρέφονταν όλες οι βάρκες, θα παρέμενε το πρόβλημα των μεταναστών που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τη δίωξη και τη φτώχεια που συνεχίζουν να υπάρχουν».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ευρώπη αντιδρά για τους κουκουλοφόρους του Εβρου
Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Ελληνικής Eνωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) για την επαναλαμβανόμενη παράνομη δραστηριότητα ένοπλης ομάδας κουκουλοφόρων στον Εβρο, που, με τη...
Η Ευρώπη αντιδρά για τους κουκουλοφόρους του Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια...
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το προσφυγικό... δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί
Πολλές ενδιαφέρουσες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέπτυξαν οι ομιλητές σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ● Αναγκαία η στήριξη της...
Το προσφυγικό... δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
​Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους...
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας