Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού

  • A-
  • A+

Μέχρι και την έκτακτη κατάσταση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊoύ στη ροή των προσφύγων και μεταναστών και στην λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν επιτυχία της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Την ίδια ώρα επιχειρεί να μεταθέσει αλλού την ευθύνη για τα περισσότερα από 200 κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες σε δομές της ενδοχώρας.

Είναι έκδηλη η απεγνωσμένη προσπάθεια του υπουργού να παρουσιάσει με κάθε τρόπο αποτελέσματα και έργο στα νησιά, όπου εκλέγεται, αλλά και να πείσει τους νησιώτες να συναινέσουν στη δημιουργία των νέων μεγάλων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως τα αποκαλεί στην Ευρώπη, τάχα κλειστών κέντρων, όπως τα παρουσιάζει στην Ελλάδα.

Σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, συζητήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου: «οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις για το μήνα Απρίλιο, με τον κ. Μηταράκη να τονίζει χαρακτηριστικά ότι "η φύλαξη των εθνικών συνόρων είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης". Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε την σημαντική επιτάχυνση που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες ασύλου, με τη παραγωγή αποφάσεων τον Απρίλιο να ξεπερνά τις 16.000, όταν το 2019 ο μέσος όρος ήταν στα 4.000 αιτήματα ανά μήνα».

Πρόκειται βέβαια για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου τον Απρίλιο και τον Μάρτιο, αλλά υπήρξε αντιθέτως αναστολή της κανονικής διαδικασίας ασύλου. Το Μάρτιο λόγω της έωλης ΠΝΠ που ανέστειλε την κατάθεση νέων αιτημάτων ασύλου σαν απάντηση στην υποτιθέμενη «ασύμμετρη απειλή» στον Έβρο από πρόσφυγες και μετανάστες που οδήγησε στα σύνορα η Τουρκία. Τον Απρίλιο λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό που οδήγησε στην απόφαση να ανασταλεί η υποδοχή και εξυπηρέτηση κοινού από την υπηρεσία Ασύλου.

Έχοντας προσωρινά απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο της υποδοχής και επεξεργασίας νέων αιτημάτων ασύλου, η υπηρεσία μπόρεσε να προχωρήσει στην επεξεργασία των αιτημάτων που εκκρεμούσαν από πριν και να τετραπλασιάσει τις αποφάσεις. Πρόκειται όμως για τελείως συγκυριακή αύξηση. Ο αριθμός των αποφάσεων αναμένεται να μειωθεί στα κανονικά επίπεδα μόλις επανέλθει η υπηρεσία Ασύλου σε κανονική λειτουργία. Μόλις δηλαδή θελήσει ο κύριος Μηταράκης να ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν δικαιολογεί αναστολή της κατάθεσης και επεξεργασίας νέων αιτημάτων ασύλου λόγω κορονοϊού ("Άλλα λέει η Ευρώπη, άλλα κάνει η Ελλάδα", Εφ.Συν.., 27/4/2020).

Οσο λειτουργούσε για το κοινό η υπηρεσία, μέχρι δηλαδή το Φεβρουάριο, οι εκκρεμείς αποφάσεις αυξάνονταν. Ενώ στα μέσα Αυγούστου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ανακάλυπτε εμβρόντητος ότι υπήρχαν περίπου 65.000 εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου και εμφανιζόταν λάβρος κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, στη συνέχεια το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να διπλασιάσει τις εκκρεμείς αποφάσεις, που ανέρχονταν σε περίπου 126.000 το Φεβρουάριο.  

Το ίδιο παραπλανητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει ο υπουργός για τις μηδενικές αφίξεις. Πρώτον, διότι οι μυστικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία είναι  τελείως παράνομες και βάζουν σε κίνδυνο  τη ζωή των προσφύγων.  Δεύτερον, διότι η μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη τον Απρίλιο λόγω του κορονοϊού. Τρίτον, διότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων αποτροπής στο Αιγαίο εξαγγέλθηκε κι αυτή σαν έκτακτο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό και έχει ημερομηνία λήξης. Άλλωστε, κι αυτή η πολιτική στο Αιγαίο είναι αντίθετη στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξαιρεί από τους περιορισμούς διέλευσης των συνόρων λόγω κορονοϊού όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Αλλο αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προσχηματικά τον κορονοϊό για να περάσει την ξενοφοβική της ατζέντα και να επιβάλει στα σύνορα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

Επίδειξη πυγμής

Επίδειξη πυγμής έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από τη Σάμο, όπου βρέθηκε για να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καίγοντας περίπου 10 κοντέινερ και αρκετές σκηνές.

Η διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς αποκαλύπτει τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στην υπερσυνωστισμένη δομή, που ευνοούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και βίας. Σύμφνωα με την αστυνομική έρευνα, ομάδα εκβίαζε πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στο ΚΥΤ για να τους επιτρέπουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύνμα έναντι χρημάτων. Συνολικά έχουν συλληφθεί 22 άτομα, όπως είπε ο υπουργός. Κατηγορούνται για συμμετοχήσε εγκληματική ομάδα, εμπρησμό, διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση φθορών και εκβίαση.

«Δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα. [...] Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, είναι υποχρεωμένοι και από την Σύμβαση της Γενεύης να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων αλλά και των κατοίκων της Σάμου», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος συνομίλησε με πολίτες και είχε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους του νησιού, εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και φορέων.

Ανήγγειλε ότι ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι εργασίες επέκτασης του νέου ΚΥΤ στη θέση Ζερβού («κλειστή και ελεγχόμενη δομή» το χαρακτήρισε, ενώ ενώπιον ευρωπαϊκών θεσμών μιλά για Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Στόχος είναι να λειτουργήσει μέσα στο έτος, για 15-20 μέρες παράλληλα με τη σημερινή δομή, η οποία θα κλείσει, αφού γίνει μια γενναία αποσυμφόρηση.

Και στη Λέρο

Με επιστολή του στον υπουργό, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας ζητά άμεση ενημέρωση για τις προθέσεις του σχετικά με τη δημιουργία νέας δομής σε άλλο χώρο από τη σημερινή δομή. Όπως σημειώνει η επιστολή, συνεργάτης του υπουργού, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΝΔ (δημοσιογράφο, εκπρόσωπο εταιρείας κέιτερινγκ και εργολάβο – ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου), επισκέφτηκε τη Λέρο για να διερευνήσει τη χωροθέτηση δομής στην περιοχή του Ξηροκάμου – Λεπίδων. Μέχρι τώρα, το σχέδιο του υπουργείου απέκλειε την κατασκευή νέας δομής στη Λέρο και προέβλεπε την επέκταση της υπάρχουσας.  

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας
Να μεταθέσει στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την ευθύνη για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορονοϊού, επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
Για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο το Συμβούλιο της Ευρώπης σε γνωμοδότησή του αναφορικά με το μητρώο ΜΚΟ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής...
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μέσα σε συνθήκες ύφεσης, καταργεί την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αυθαιρεσίες, κράτηση και μετακλητοί: τι προβλέπει το σ/ν του υπ. Μετανάστευσης
Εισάγονται νέοι περιορισμοί στα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και στις ήδη αποψιλωμένες εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου, λίγους μήνες μετά τον σαρωτικό νόμο για τη διεθνή προστασία του υπ. ΠροΠο και των...
Αυθαιρεσίες, κράτηση και μετακλητοί: τι προβλέπει το σ/ν του υπ. Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών των υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ασύλου, χωρίς να έχει βγάλει ΦΕΚ διορισμού ● «Εκλεκτός» του Αδωνη Γεωργιάδη ο...
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας