• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας

 • A-
 • A+

Να μεταθέσει στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την ευθύνη για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορονοϊού, επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και μάλιστα σε επίσημο έγγραφο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Το μόνο που κατάφερε είναι βέβαια να εκτεθεί ο ίδιος και η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο για τον μικροτακτικισμό με τον οποίο χειρίζεται το σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού, και μάλιστα το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των προσφύγων, αλλά και επειδή έδειξε ότι τελεί σε σύγχυση για βασικά ζητήματα διοίκησης του υπουργείου του.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Μηταράκης επιχείρησε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής, που είχε συνεδριάσει στις αρχές Απριλίου με θέμα την πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό με αιχμή την πρωτοφανή αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης το Μάρτιο και τις επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα, όπως και τα μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κορονοϊό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής Χουάν Φερνάρντο Λοπέζ Αγκιλάρ είχε εκφράσει εντονότατη ανησυχία για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης και είχε απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά.

Στην απάντησή του, ο κ. Μηταράκης αποφεύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών. Απλώς παραθέτει τον εντοπισμένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού ανά δομή: 150 στο Κρανίδι («Kranidi Hotel» στο πρωτότυπο στα ελληνικά που δημοσιοποίησε το υπουργείο), 33 στη Ριτσώνα («Ritsona Camp»), 12 στη Μαλακάσα («στρατόπεδο Malakasa»), και άλλα 7 κρούσματα σε τοποθεσίες που δεν κατονομάζει. Σε κάθε μία από τις τρεις δομές που κατονομάζει, ο υπουργός σημειώνει ότι "υπεύθυνος για τη διαχείριση είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης". Επισημαίνει μάλιστα ότι "δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στα ΚΥΤ («RIC» στο πρωτότυπο) στα νησιά, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου". Και διευκρινίζει ότι στα νησιά «έχουμε ιατρικό προσωπικό στους χώρους αυτούς και περνά από πλήρη ιατρικό έλεγχο όποιος έχει κάποιο σχετικό σύμπτωμα». Μέχρι τώρα βέβαια ο υπουργός μιλούσε για σχέδιο για όλες τις δομές που προβλέπει ενίσχυση ιατρικού προσωπικού και έλεγχο των συμπτωμάτων.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι άλλο: αντίθετα από αυτό που λέει ο υπουργός, την ευθύνη για τη διαχείριση των τριών δομών δεν την έχει βέβαια ο ΔΟΜ, αλλά το υπουργείο. Εξ' ού και ετοιμάζεται να διορίσει διοικητές στις δομές της ενδοχώρας. Ο ΔΟΜ έχει αναλάβει την υποστήριξη των τριών και άλλων 27 δομών στην ενδοχώρα, όπως και 55 ξενοδοχείων, όχι όμως την κεντρική ευθύνη της διαχείρισης..

Αυτό εξάλλου προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του ΔΟΜ, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς αδειάζει τελείως τον υπουργό:

«[Οι] δομές φιλοξενίας μεταναστών [...] αποτελούν μέρος του ελληνικού συστήματος υποδοχής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τελούν υπό την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας.

Κατόπιν συμφωνίας, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΔΟΜ την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης των δομών, μέσω του προσωπικού του Οργανισμού που εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργάσιμων ωρών. Ο ΔΟΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράτυπες πράξεις που πιθανώς να διαπράξουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και δεν ελέγχει τις μεταφορές του πληθυσμού από και προς τις συγκεκριμένες δομές, οι οποίες και ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
Μέχρι και την έκτακτη κατάσταση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊoύ στη ροή των προσφύγων και μεταναστών και στην λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν επιτυχία της...
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βρετανική «πόρτα» στην ελληνική τεχνογνωσία των επαναπροωθήσεων
Οι παράνομες επιχειρήσεις του Λιμενικού απορρίφθηκαν από τον Βρετανό υπουργό Αμυνας, καθώς παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας που προκρίνει πάντα τη διάσωση σε περίπτωση κινδύνου.
Βρετανική «πόρτα» στην ελληνική τεχνογνωσία των επαναπροωθήσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
H LIBE καλεί Μηταράκη για εξηγήσεις για τις επαναπροωθήσεις
Μία μέρα μετά την επιστολή της προς την Κομισιόν, με την οποία καλεί να κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών...
H LIBE καλεί Μηταράκη για εξηγήσεις για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
Με επιστολή κόλαφο για την Ελλάδα προς την Κομισιόν, η Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά να εξαντληθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η...
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμπανάκι Γιόχανσον για την ποινικοποίηση διασωστικών οργανώσεων στο Αιγαίο
Μετά την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. παίρνει αποστάσεις από το σαλβινικής έμπνευσης νομοθέτημα του υπ. Μετανάστευσης, που απαγορεύει το...
Καμπανάκι Γιόχανσον για την ποινικοποίηση διασωστικών οργανώσεων στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας