Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΔΟΜ αδειάζει Μηταράκη για την ευθύνη των δομών της ενδοχώρας

  • A-
  • A+

Να μεταθέσει στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) την ευθύνη για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορονοϊού, επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και μάλιστα σε επίσημο έγγραφο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Το μόνο που κατάφερε είναι βέβαια να εκτεθεί ο ίδιος και η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο για τον μικροτακτικισμό με τον οποίο χειρίζεται το σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού, και μάλιστα το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των προσφύγων, αλλά και επειδή έδειξε ότι τελεί σε σύγχυση για βασικά ζητήματα διοίκησης του υπουργείου του.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Μηταράκης επιχείρησε να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής, που είχε συνεδριάσει στις αρχές Απριλίου με θέμα την πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό με αιχμή την πρωτοφανή αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης το Μάρτιο και τις επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα, όπως και τα μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κορονοϊό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής Χουάν Φερνάρντο Λοπέζ Αγκιλάρ είχε εκφράσει εντονότατη ανησυχία για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης και είχε απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά.

Στην απάντησή του, ο κ. Μηταράκης αποφεύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών. Απλώς παραθέτει τον εντοπισμένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού ανά δομή: 150 στο Κρανίδι («Kranidi Hotel» στο πρωτότυπο στα ελληνικά που δημοσιοποίησε το υπουργείο), 33 στη Ριτσώνα («Ritsona Camp»), 12 στη Μαλακάσα («στρατόπεδο Malakasa»), και άλλα 7 κρούσματα σε τοποθεσίες που δεν κατονομάζει. Σε κάθε μία από τις τρεις δομές που κατονομάζει, ο υπουργός σημειώνει ότι "υπεύθυνος για τη διαχείριση είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης". Επισημαίνει μάλιστα ότι "δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στα ΚΥΤ («RIC» στο πρωτότυπο) στα νησιά, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου". Και διευκρινίζει ότι στα νησιά «έχουμε ιατρικό προσωπικό στους χώρους αυτούς και περνά από πλήρη ιατρικό έλεγχο όποιος έχει κάποιο σχετικό σύμπτωμα». Μέχρι τώρα βέβαια ο υπουργός μιλούσε για σχέδιο για όλες τις δομές που προβλέπει ενίσχυση ιατρικού προσωπικού και έλεγχο των συμπτωμάτων.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι άλλο: αντίθετα από αυτό που λέει ο υπουργός, την ευθύνη για τη διαχείριση των τριών δομών δεν την έχει βέβαια ο ΔΟΜ, αλλά το υπουργείο. Εξ' ού και ετοιμάζεται να διορίσει διοικητές στις δομές της ενδοχώρας. Ο ΔΟΜ έχει αναλάβει την υποστήριξη των τριών και άλλων 27 δομών στην ενδοχώρα, όπως και 55 ξενοδοχείων, όχι όμως την κεντρική ευθύνη της διαχείρισης..

Αυτό εξάλλου προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του ΔΟΜ, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς αδειάζει τελείως τον υπουργό:

«[Οι] δομές φιλοξενίας μεταναστών [...] αποτελούν μέρος του ελληνικού συστήματος υποδοχής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τελούν υπό την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων ασφαλείας.

Κατόπιν συμφωνίας, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ΔΟΜ την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης των δομών, μέσω του προσωπικού του Οργανισμού που εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο των εργάσιμων ωρών. Ο ΔΟΜ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για παράτυπες πράξεις που πιθανώς να διαπράξουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες και δεν ελέγχει τις μεταφορές του πληθυσμού από και προς τις συγκεκριμένες δομές, οι οποίες και ενεργοποιούνται κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
Μέχρι και την έκτακτη κατάσταση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊoύ στη ροή των προσφύγων και μεταναστών και στην λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν επιτυχία της...
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
Για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο το Συμβούλιο της Ευρώπης σε γνωμοδότησή του αναφορικά με το μητρώο ΜΚΟ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής...
«Καταπέλτης» το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μητρώο ΜΚΟ του Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μέσα σε συνθήκες ύφεσης, καταργεί την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αυθαιρεσίες, κράτηση και μετακλητοί: τι προβλέπει το σ/ν του υπ. Μετανάστευσης
Εισάγονται νέοι περιορισμοί στα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και στις ήδη αποψιλωμένες εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου, λίγους μήνες μετά τον σαρωτικό νόμο για τη διεθνή προστασία του υπ. ΠροΠο και των...
Αυθαιρεσίες, κράτηση και μετακλητοί: τι προβλέπει το σ/ν του υπ. Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών των υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ασύλου, χωρίς να έχει βγάλει ΦΕΚ διορισμού ● «Εκλεκτός» του Αδωνη Γεωργιάδη ο...
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας