• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  6 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 32.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  4 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  1 BF
  21%
ΑΡΣΙΣ: Εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης 100 ανήλικων στην Αμυγδαλέζα
Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ: Εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης 100 ανήλικων στην Αμυγδαλέζα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αριθμό - ρεκόρ κράτησης των ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα κατέγραψε σήμερα κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ που αναφέρει πως 100 ανήλικοι (98 αγόρια και 2 κορίτσια) βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η οργάνωση τονίζει πως τα παιδιά κρατούνται υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με παντελή έλλειψη παροχής ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας και για ανησυχητικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η ΑΡΣΙΣ ζητά την επείγουσα λήψη μέτρων για τη λήξη της κράτησής τους, υπό συνθήκες που θέτουν πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού εγείρονται «σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες» στις οποίες βρίσκονται.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, που έχει οδηγήσει σε αριθμούς-ρεκόρ παιδιών που κρατούνται, καθώς και υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους, και μάλιστα σε συνθήκες κράτησης εξευτελιστικές, που αντίκεινται σε κάθε έννοια παιδικής προστασίας.

»Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον αυξημένο χρόνο κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες και συνθήκες υψηλού συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θέτει πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας».

Ειδικότερα, για τις συνθήκες κράτησης η ΑΡΣΙΣ αναφέρει τα εξής:

 • «Η πλειοψηφία των ανηλίκων εξακολουθεί να μην έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές στη γλώσσα επικοινωνίας τους, για τα απαιτούμενα στοιχειώδη μέτρα αυτο-προστασίας που πρέπει να τηρούνται για την εμπόδιση της διασποράς του ιού, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να τηρηθούν στις ως άνω συνθήκες κράτησης: συνωστισμός, κράτηση σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού εντός κοντέινερ, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών ελλείψει επαρκών στρωμάτων αρκετοί ανήλικοι αναγκάζονται να κοιμούνται ανά 2 άτομα στα κρεβάτια ή και στο πάτωμα, έλλειψη ειδών καθαρισμού και υγιεινής, έλλειψη καθαριότητας και συνεργείων καθαρισμού κλπ.
 • Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της αστυνομικού στην Αμυγδαλέζα το κλιμάκιο μας έχει ενημερωθεί επισήμως ότι έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους της Αστυνομίας , της Υπηρεσίας Ασύλου και της ΑΕΜΥ. Ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανηλίκων κρατουμένων, στοιχειώδης απολύμανση των χώρων κράτησης τους. 
 • Οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας είναι απαράδεκτες (απουσία συστηματικής υπηρεσίας συνεργείου καθαρισμού, προβληματική λειτουργία των υποδομών και υδραυλικών εγκαταστάσεων – χαλασμένες ντουζιέρες, χαλασμένες τουαλέτες κλπ). Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού στην πρόσβαση των ανηλίκων κρατούμενων σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και μπάνιο. Πέραν της έλλειψης στοιχειώδους απολύμανσης δηλαδή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε καν για ενίσχυση της καθαριότητας των χώρων κράτησης των ανηλίκων. Σύμφωνα δε, με τις μαρτυρίες των ανηλίκων, οι εργασίες καθαρισμού, τόσο στο εσωτερικό χώρο των container που διαμένουν, όσο στο εξωτερικό τμήμα στις πτέρυγες των ανηλίκων δεν είναι συστηματικοί.
 • Δεν έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα στοιχειώδη είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας στο σύνολο των ανηλίκων κρατουμένων (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά μαντιλάκια κλπ).
 • Η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας (που έχει αδιαμφησβήτητα εγείρει αισθήματα φόβου σε όλους μας) και η ελλιπής ενημέρωση, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρατούμενων υπό συνθήκες συνωστισμού και απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των ανήλικων κρατουμένων.
 • Ως χώρος υποδοχής νεοεισερχόμενων ενήλικων και ανήλικων κρατουμένων, μέχρι να διενεργηθεί ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος και να μεταφερθούν στις πτέρυγες ενηλίκων και ανηλίκων αντίστοιχα, έχει οριστεί το ΕΧΠΑ. Αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τον κίνδυνο διασποράς του ιού η χρήση του ΕΧΠΑ ως χώρου παραμονής νεοεισερχομένων στην Αμυγδαλέζα, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς το ΕΧΠΑ είναι ένας κλειστός χώρος κράτησης με πτέρυγες – κελιά, χωρίς φυσικό φως και αερισμό και παντελώς ακατάλληλος για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, εν μέσω της πανδημίας».

► Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Ενα δυστοπικό τοπίο τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά, με συνθήκες που, αν ποτέ προχωρήσει ο σχεδιασμός, αναμένεται να δημιουργήσουν χειρότερες και μεγαλύτερες Μόριες, προοιωνίζονται τα μέτρα για το...
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηχηρή προειδοποίηση του ΕΔΔΑ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της χώρας μας για την «προστατευτική φύλαξη» προσφυγόπουλων έπειτα από σχετική αίτητηση της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.
Ηχηρή προειδοποίηση του ΕΔΔΑ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά προσφύγων-μεταναστών: διαδικτυακή εκδήλωση
Διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο «Εκπαίδευση & Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων & μεταναστών» διοργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής στις 6 μ.μ. ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας...
Πρόσβαση στην εκπαίδευση για παιδιά προσφύγων-μεταναστών: διαδικτυακή εκδήλωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βανδάλισαν δύο φορές το σχολείο των προσφυγόπουλων στη Βόλβη
Οι δράστες πραγματοποίησαν διπλή παραβίαση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων -πρώτα στις 19 Μαΐου και μετά ξανά στις 7 Ιουνίου εκπαιδευτικοί και μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με σπασμένες πόρτες και κατεστραμμένα...
Βανδάλισαν δύο φορές το σχολείο των προσφυγόπουλων στη Βόλβη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε καραντίνα στην αποθήκη του λιμανιού Καλαμάτας 182 διασωθέντες πρόσφυγες
Σε χώρο καραντίνας μετατράπηκαν οι αποθήκες του λιμανιού για να στεγάσουν όπως όπως τους 182 πρόσφυγες και μετανάστες, ύστερα από τρεις εφιαλτικές ημέρες που έμειναν αβοήθητοι σε ακυβέρνητο σκάφος...
Σε καραντίνα στην αποθήκη του λιμανιού Καλαμάτας 182 διασωθέντες πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας