Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΡΣΙΣ: Εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης 100 ανήλικων στην Αμυγδαλέζα
Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ: Εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης 100 ανήλικων στην Αμυγδαλέζα

  • A-
  • A+

Αριθμό - ρεκόρ κράτησης των ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα κατέγραψε σήμερα κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ που αναφέρει πως 100 ανήλικοι (98 αγόρια και 2 κορίτσια) βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η οργάνωση τονίζει πως τα παιδιά κρατούνται υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με παντελή έλλειψη παροχής ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας και για ανησυχητικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η ΑΡΣΙΣ ζητά την επείγουσα λήψη μέτρων για τη λήξη της κράτησής τους, υπό συνθήκες που θέτουν πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού εγείρονται «σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες» στις οποίες βρίσκονται.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, που έχει οδηγήσει σε αριθμούς-ρεκόρ παιδιών που κρατούνται, καθώς και υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους, και μάλιστα σε συνθήκες κράτησης εξευτελιστικές, που αντίκεινται σε κάθε έννοια παιδικής προστασίας.

»Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον αυξημένο χρόνο κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες και συνθήκες υψηλού συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θέτει πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας».

Ειδικότερα, για τις συνθήκες κράτησης η ΑΡΣΙΣ αναφέρει τα εξής:

  • «Η πλειοψηφία των ανηλίκων εξακολουθεί να μην έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές στη γλώσσα επικοινωνίας τους, για τα απαιτούμενα στοιχειώδη μέτρα αυτο-προστασίας που πρέπει να τηρούνται για την εμπόδιση της διασποράς του ιού, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να τηρηθούν στις ως άνω συνθήκες κράτησης: συνωστισμός, κράτηση σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού εντός κοντέινερ, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών ελλείψει επαρκών στρωμάτων αρκετοί ανήλικοι αναγκάζονται να κοιμούνται ανά 2 άτομα στα κρεβάτια ή και στο πάτωμα, έλλειψη ειδών καθαρισμού και υγιεινής, έλλειψη καθαριότητας και συνεργείων καθαρισμού κλπ.
  • Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της αστυνομικού στην Αμυγδαλέζα το κλιμάκιο μας έχει ενημερωθεί επισήμως ότι έχει πραγματοποιηθεί απολύμανση στους χώρους της Αστυνομίας , της Υπηρεσίας Ασύλου και της ΑΕΜΥ. Ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανηλίκων κρατουμένων, στοιχειώδης απολύμανση των χώρων κράτησης τους. 
  • Οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας είναι απαράδεκτες (απουσία συστηματικής υπηρεσίας συνεργείου καθαρισμού, προβληματική λειτουργία των υποδομών και υδραυλικών εγκαταστάσεων – χαλασμένες ντουζιέρες, χαλασμένες τουαλέτες κλπ). Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού στην πρόσβαση των ανηλίκων κρατούμενων σε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και μπάνιο. Πέραν της έλλειψης στοιχειώδους απολύμανσης δηλαδή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε καν για ενίσχυση της καθαριότητας των χώρων κράτησης των ανηλίκων. Σύμφωνα δε, με τις μαρτυρίες των ανηλίκων, οι εργασίες καθαρισμού, τόσο στο εσωτερικό χώρο των container που διαμένουν, όσο στο εξωτερικό τμήμα στις πτέρυγες των ανηλίκων δεν είναι συστηματικοί.
  • Δεν έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα στοιχειώδη είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας στο σύνολο των ανηλίκων κρατουμένων (μάσκες, γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά μαντιλάκια κλπ).
  • Η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας (που έχει αδιαμφησβήτητα εγείρει αισθήματα φόβου σε όλους μας) και η ελλιπής ενημέρωση, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρατούμενων υπό συνθήκες συνωστισμού και απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των ανήλικων κρατουμένων.
  • Ως χώρος υποδοχής νεοεισερχόμενων ενήλικων και ανήλικων κρατουμένων, μέχρι να διενεργηθεί ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος και να μεταφερθούν στις πτέρυγες ενηλίκων και ανηλίκων αντίστοιχα, έχει οριστεί το ΕΧΠΑ. Αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τον κίνδυνο διασποράς του ιού η χρήση του ΕΧΠΑ ως χώρου παραμονής νεοεισερχομένων στην Αμυγδαλέζα, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς το ΕΧΠΑ είναι ένας κλειστός χώρος κράτησης με πτέρυγες – κελιά, χωρίς φυσικό φως και αερισμό και παντελώς ακατάλληλος για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, εν μέσω της πανδημίας».

► Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Ενα δυστοπικό τοπίο τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά, με συνθήκες που, αν ποτέ προχωρήσει ο σχεδιασμός, αναμένεται να δημιουργήσουν χειρότερες και μεγαλύτερες Μόριες, προοιωνίζονται τα μέτρα για το...
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηχηρή προειδοποίηση του ΕΔΔΑ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της χώρας μας για την «προστατευτική φύλαξη» προσφυγόπουλων έπειτα από σχετική αίτητηση της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.
Ηχηρή προειδοποίηση του ΕΔΔΑ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών
Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να αλλάξει το σύστημα κράτησης.
Έκθεση-κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο θάνατος καραδοκεί στην Αμυγδαλέζα
Οι απόπειρες αυτοκτονίας τριών ευάλωτων γυναικών που κρατούνται, παρότι εκκρεμεί χορήγηση ασύλου, καταδεικνύoυν την αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό.
Ο θάνατος καραδοκεί στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν μοίρασμα της τράπουλας και για τους ασυνόδευτους ανήλικους
Μοίρασμα της τράπουλας και για τους ασυνόδευτους ανήλικους καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) τονίζοντας ότι διασπάται το ενιαίτο αντικείμενο της προστασίας...
Καταγγέλλουν μοίρασμα της τράπουλας και για τους ασυνόδευτους ανήλικους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η καραντίνα της Μόριας δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία επισημαίνουν 20 οργανώσεις
Σοβαρές ανησυχίες για την απάνθρωπη αντιμετώπιση και την παραβίαση των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο και των προσφύγων εκφράζουν 20 οργανώσεις, ασκώντας έντονη κριτική στις πολιτικές του υπουργείου...
Η καραντίνα της Μόριας δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία επισημαίνουν 20 οργανώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας