• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.1°C / 36.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 35.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.6°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.6°C / 39.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.4°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 30.1°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 36.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  3 BF
  38%
O Νότης Μηταράκης / EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αυθαιρεσίες, κράτηση και μετακλητοί: τι προβλέπει το σ/ν του υπ. Μετανάστευσης

 • A-
 • A+

Αυθαίρετη στέρηση της δωρεάν νομικής βοήθειας όσων ζητούν άσυλο, κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος δεν μιλά την επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης, μετατροπή της κράτησης από εξαίρεση σε κανόνα, προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων σε καίριες θέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπηρεσιών του, και αυξημένες δυνατότητες στο υπουργείο για την κατασκευή προσφυγικών δομών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη δημόσια διαβούλευση, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 24 Απριλίου.

Το νομοσχέδιο εισάγει νέους περιορισμούς στα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και στις ήδη αποψιλωμένες εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου, μόλις λίγους μήνες μετά τον σαρωτικό νόμο για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των τροπολογιών που ακολούθησαν.

Θεσπίζει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας νέων δομών στα νησιά, που ονομάζονται «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων», αλλά μόνο στο όνομα έχουν σχέση με «κλειστά κέντρα», όπως τα ονόμαζε ο υπουργός Νότης Μηταράκης, σε μια εμφανή προσπάθεια να παραπλανήσει τις τοπικές κοινωνίες ώστε να θεωρούν ότι πρόκειται για κέντρα κράτησης. Στην πραγματικότητα, τα νέα κέντρα θα περιλαμβάνουν κέντρο κράτησης, κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και ειδικούς χώρους για τους ευάλωτους, όπως ακριβώς και τα σημερινά κέντρα στη Μόρια και στην Κω. Ενώ μάλιστα ο υπουργός κατηγορούσε για... «fake news» όσους ανησυχούσαν για το μέγεθος των νέων δομών [«Τα 4+1 fake news Μηταράκη για τα νησιά», efsyn.gr, 26/2/2020), σήμερα πηγές του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι τα κέντρα θα καταλαμβάνουν «μια μεγάλη ελεγχόμενη έκταση».

Ως προς τη διαδικασία, αποτελεί θετικό δείγμα η επαναφορά της δυνατότητας επαρκούς δημόσιας διαβούλευσης, που είχε καταργηθεί στην πράξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκαλώντας τότε τις έντονες διαμαρτυρίες των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών. Την ίδια στιγμή, αναιρεί εκ των πραγμάτων το βασικό, αν όχι το μόνο, πλεονέκτημα εκείνου του νόμου, τη συγκέντρωση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη διεθνή προστασία σε ένα νομοθέτημα.

Σε σχέση με τους σχεδιασμούς του υπουργείου που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» {«Ετοιμάζουν νομοσχέδιο ευτελισμού της διαδικασίας ασύλου», «Εφ.Συν.», 3/4/2020), το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη που έκρινε απαράδεκτο το αίτημα ασύλου όποιου, πριν έρθει στην Ελλάδα, είχε ζήσει περισσότερο από δύο μήνες σε άλλη χώρα χωρίς να έχει απειληθεί με δίωξη.

Περιλαμβάνει όμως άλλες διατάξεις που ανοίγουν την πόρτα σε αυθαίρετες και προσχηματικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου σε βάρος της ποιότητας και των εγγυήσεων της διαδικασίας και βέβαια της πραγματικής προστασίας αυτών που ζητούν άσυλο.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις του efsyn.gr («Αποκάλυψη: τι σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαδικασία ασύλου», 2/4/2020):

- Δίνεται η δυνατότητα παράλειψης της προσωπικής συνέντευξης, ακρογωνιαίου λίθου της διαδικασίας ασύλου, σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος μιλά άλλη γλώσσα από την επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής και δεν υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας (άρθρο 11)

- Καταργείται η υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Στο εξής, η νομική βοήθεια αποκτά διακοσμητικό χαρακτήρα. Όπως προβλέπεται, ο εξεταζόμενος πρέπει να κάνει αίτηση για νομική βοήθεια δύο μέρες μετά την επίδοση της πρωτοβάθμιας απόρριψης. Ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας επιτροπής κρίνει την πιθανότητα θετικής έκβασης της δευτεροβάθμιας εξέτασης και μόνο τότε εγκρίνει νομική βοήθεια, η οποία βέβαια δεν μπορεί να επηρεάσει την ουσία της δευτεροβάθμιας απόφασης (άρθρο 9 και άρθρο 25).

- Δίνεται η δυνατότητα απόρριψης του αιτήματος ασύλου ως προδήλως αβάσιμου, πριν την εξέτασή του επί της ουσίας, αν κριθεί προφανές ότι αυτός που ζητά άσυλο βρίσκεται στη χώρα για οικονομικούς λόγους ή για για να αποφύγει γενική κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άρθρο 19).

- Η κράτηση προς απέλαση γίνεται από εξαίρεση ο κανόνας, ενώ η υποχρέωση των αστυνομικών αρχών να εξετάζουν προηγουμένως την επιβολή λιγότερο επαχθών μέτρων αφήνεται στη διακριτική τους ευχέρεια. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη διοικητική κράτηση (άρθρο 52).

Κατά τα άλλα:

- Η πλήρης καταγραφή του αιτήματος για άσυλο γίνεται στο εξής από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο στάδιο της υποδοχής και καταργείται το στάδιο της προκαταγραφής του αιτήματος

- Μειώνεται σε 15 ημέρες (από 20 σήμερα) η προθεσμία ολοκλήρωσης της κατεπείγουσας διαδικασίας ασύλου. Ως προς τη δευτεροβάθμια διαδικασία, προβλέπεται αύξηση των ελάχιστων παραδοτέων αποφάσεων σε 25 το μήνα ανά τριμελή επιτροπή και αύξηση του φόρτου εργασίας των επιτροπών, όπως και μείωσης του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας: απόφαση μέσα σε 30 ημέρες στην κανονική διαδικασία (έναντι τριών μηνών σήμερα), σε 20 ημέρες στην ταχύρρυθμη διαδικασία συνόρων (από 40 ημέρες σήμερα), σε 10 ημέρες από την εξέταση της αίτησης κρατούμενου (από 20 ημέρες σήμερα), σε 20 ημέρες από την εξεταση προσφυγής για απαράδεκτο αίτημα (από 30 ημέρες σήμερα).

- Καταργείται η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των εξεταζόμενων στην εξέταση της δευτεροβάθμιας επιτροπής, αν μένουν σε προσφυγικές δομές ή βρίσκονται εκτός Αττικής.

- Καταργείται ρητά η δυνατότητα αναπομπής μιας υπόθεσης στον πρώτο βαθμό, έστω και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η προσωπική συνέντευξη που έχει τυχόν παραλειφθεί, η οποία θα γίνεται πια στο δεύτερο βαθμό.

- Οι αρμοδιότητες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες περνούν στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλες αρμόδιες αρχές

- Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και ανανέωσης του δελτίου αίτησης ασύλου όπως και ηλεκτρονικής επίδοσης των αποφάσεων ασύλου ή ηλεκτρονικής ειδοποίησης σχετικά με την έκδοση απόφασης, ενώ μετακυλίεται εν μέρει στον εξεταζόμενο η ευθύνη παραλαβής των σχετικών αποφάσεων, έναντι της υποχρέωσης επίδοσης εκ μέρους των αρχών

- Συστήνονται από τρεις νέες θέσεις συνεργατών στο γραφείο του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου και του διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποιίησης, από δύο νέες θέσεις συνεργατών σε κάθε γραφείο υποδιοικητή των δύο υπηρεσιών και από δύο θέσεις συνεργατών στο γραφείο προϊσταμένου της Αρχής Προσφυγών. Προβλέπεται επίσης στελέχωση της νεοσύστατης Νομικής Υπηρεσίας και της νεοσύστατης Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με μετακλητούς, όπως και η τοποθέτηση διοικητών σε 34 προσφυγικές δομές εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
Ενημέρωση και συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση εν όψει της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να περάσει τις θέσεις της στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης...
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση εντόπισε έπειτα από έναν μήνα τους «ανύπαρκτους» πρόσφυγες του Εβρου
Η κυβέρνηση εντόπισε έπειτα από έναν μήνα τους «ανύπαρκτους» πρόσφυγες του Εβρου Δεν τους διέσωσαν αλλά τους αγνόησαν επί εβδομάδες, έγιναν πινγκ...
Η κυβέρνηση εντόπισε έπειτα από έναν μήνα τους «ανύπαρκτους» πρόσφυγες του Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποδοκιμάστηκε ο Μηταράκης σε συναυλία στη Χίο
Με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών οργανώσεων για το θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ο υπουργός Μετανάστευσης γνώρισε την αποδοκιμασία κατά τη διάρκεια συναυλίας που πήγε να...
Αποδοκιμάστηκε ο Μηταράκης σε συναυλία στη Χίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας