Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόσο επικίνδυνος είναι ο Σάββας Ξηρός;

Χρήζει συνεχούς και μακροχρόνιας ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας

PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Σάββας Ξηρός;

  • A-
  • A+

Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε σήμερα έκτακτη συνέντευξη τύπου για να εκφράσει επίσημα τη διαμαρτυρία της κυβέρνησης των ΗΠΑ μπροστά στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση έχει καθησυχάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί αποφυλάκισης αλλά για κατ' οίκον έκτισης της ποινής του.

Δεδομένου όμως ότι όλη η φιλολογία και η μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει εύκολα και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ζητήσαμε την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση με βάση την οποία εξεδόθη και η καταδίκη από το Ευρ. Δικαστήριο το οποίο έλαβε προηγουμένως γνώση και των πράξεων με βάση τις οποίες καταδικάστηκε αλλά και της ποινής που του επιβλήθηκε. Το μόνο βέβαιο είναι το γεγονός ότι η κατάσταση του Σάββα Ξηρού μπορεί να εμπνέει μεγάλη ανησυχία για τη ζωή του στον ίδιο και στους δικούς του αλλά δεν έχει την παραμικρή βάση για να... ανησυχεί ούτε η κοινωνία και πολύ περισσότερο να... απειλείται η ασφάλεια κανενός! Ο άνθρωπος αυτός είναι απλά μια «σκιά» ανθρώπου.

Ιατροδικαστική - Ορθοπεδική - Νευρολογική Έκθεση Κλινικής Εξετάσεως

Οι Ιατροί Σ. Τ., Ειδικός Ιατροδικαστής και Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Ε. Κ., Ειδικός Ιατροδικαστής, Γ. Σ., Ειδικός Ορθοπαιδικός και Χ. Μ., Ειδικός Νευρολόγος, στις 16/11/2012, εξετάσαμε το Σάββα Ξηρό του Τριαντάφυλλου, γεννηθέντα το 1962, προκειμένου να γνωματεύσουμε, σχετικά με τα εξής ζητήματα:

1ον Με τα ενεργά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

2ον Με την υποχρεωτική θεραπεία που απαιτείται για την αντιμετώπιση των ενεργών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει έως σήμερα.

3ον Με την επίκτητη σωματική του αναπηρία, οφειλόμενη στις χρόνιες παθήσεις του.

4ον Για τους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω των ενεργών προβλημάτων υγείας του, ως κρατούμενος στις φυλακές.

- Ο ασθενής πάσχει από απομυελινωτική νόσο (Πολαλπλή Σκλήρυνση) και βάσει όλων των πρωτοκόλλων θεραπείας χρήζει άμεσης φαρμακευτικής αγωγής, στενής νευρολογικής παρακολούθησης (κλινικά και εργαστηριακά), όπως και περαιτέρω διερεύνησης με Μαγνητική Τομογραφία Θωρακικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης και εξέταση αντισωμάτων κατά της ακουαπορίνης 1,4 σε ορό και εγκεφαλονωτιαίο υγρό προκειμένου να αποκλειστεί επιθετική μορφή απομυελίνωσης όπως η οπτική νευρομυελίτιδα (NMO).

- Έχει μειωμένη ορατότητα και ακοή, ανάγκη συνεχούς οφθαλμιατρικής και ωτορινολαρυγγολογικής παρακολούθησης και υποστήριξη ατόμων με ανάλογη βαρεία αναπηρία, συνεπεία του τραυματισμού του το 2004 (έκρηξη βόμβας).

- Εκ της κλινικής εξέτασης, διαπιστώθηκε υποσημαινόμενο φύσημα στη δεξιά καρωτίδα, ενδεικτικό ελάττωσης αιματικής ροής. Το ανωτέρω πρόβλημα υγείας, υποδηλώνει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αυξημένη επίπτωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Επίσης, συνεπεία προηγηθείσας βαρείας λοίμωξης των κάτω άκρων του (Λοίμωξη από Ερυσίπελα), διαπιστώνονται τροφοαγγειακές αλλοιώσεις κάτω άκρων.

- Είναι πάσχων εκ αλλεργικού βρογχικού άσθματος, ευαισθητοποιημένος σε βερνίκια, σκόνη, σε όλα τα πτητικά διαλυτικά και αιθέρια έλαια και ευρισκόμενος υπό αγωγή με εισπνεόμενα. Το αναπνευστικό του πρόβλημα επηρεάζεται από τις συνθήκες κράτησής του, προκαλώντας του συχνά κρίσεις βρογχικού άσθματος, ανάγκη για συνεχή θεραπεία και αύξηση κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού του συστήματος.

- Δεν είναι αρτιμελής διότι έχει υποστεί τραυματικό ακρωτηριασμό δεξιάς άκρας χείρας. Ειδικότερα, στη δεξιά του παλάμη υφίσταται αντίχειρας με μερική λειτουργικότητα και ο δείκτης χωρίς ονυχοφόρο φάλαγγα και με υπερεξάρθρημα. Στην δεξιά ωλένη φέρει υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης κατά τη μεσότητα αυτής. Επίσης, παρουσιάζει γενικευμένη μυϊκή ατροφία στα 3/5.

- Πρόκειται να λάβει υποχρεωτική ΑΝΟΣΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ λόγω της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η ανωτέρω αγωγή αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, είναι αποτρεπτική να διενεργείται σε μολυσμένο περιβάλλον (ενέσιμα διαλύματα-κίνδυνος επιμολύνσεων) και συστήνεται αποφυγή διαμονής του σε πολυπληθή μη σωστά αεριζόμενο θάλαμο. Ο εξεταζόμενος αναφέρει συχνά δυσουρικά επεισόδια και επιτακτικές ουρήσεις.

- Ο εξεταζόμενος πρέπει είναι υπό συνεχή φαρμακευτική αγωγή, η οποία του έχει συσταθεί από τους θεράποντες Ιατρούς του. Η αγωγή για την σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να πραγματοποιείται με συνθήκες αντισηψίας (αποφυγή επιμολύνσεων στο σημείο ενέσεώς τους)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ:

- Πρόκειται για πολυσυστηματικό ασθενή που χρήζει ειδικής υποστήριξης[...]. Είναι εμφανώς καταπονημένος σωματικά, με δυσχέρεια στη βάδιση και την ομιλία, αλλά και ψυχικά καθώς εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος και ταραγμένος σχετικά με την έκβαση των προβλημάτων της υγείας του. Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης και χρειάζεται ανάλογη υποστηρικτική αγωγή. Ο ασθενής πρέπει να αρχίσει άμεσα φαρμακευτική θεραπεία απαραίτητη για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ανωτέρω θεραπεία απαιτεί επιπλέον τακτική εργαστηριακή παρακολούθηση (κίνδυνος ηπατοτοξικότητας) και είναι αποτρεπτική σε μολυσμένο περιβάλλον λόγω ενέσιμης μορφής αλλά και λόγω της ανοσοτροποποιητικής της δράσης (κίνδυνος λοιμώξεων).

- Παρουσιάζει τακτικές παροξύνσεις βρογχικού άσθματος διότι διαμένει σε πολυπληθή θάλαμο χωρίς επαρκή αερισμό με αποτέλεσμα ανάγκη λήψης συνεχούς φαρμακευτικής αγωγής.

- Η νευρολογική εξέταση αποκάλυψε εγκατεστημένη νευρολογική συνδρομή με διαταραχή στη βάδιση, μυϊκή αδυναμία, ευρήματα που όπως τα προαναφέραμε ερμηνεύουν την πρόσφατη επιδείνωση της συμπτωματολογίας του λόγω ενεργής απομυελινωτικής εστίας στο νωτιαίο μυελό.

Συμπερασματικά, οι συνυπογράφοντες ιατροί, κρίνουν ότι πρόκειται για βαρέως πολυσυστηματικό πάσχων ασθενή, ηλικίας μόλις 50 ετών, με ΜΟΝΙΜΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, συνεπεία της νευρολογικής του συμπτωματολογίας αλλά και της αισθητήριας αναπηρίας του (σχετική τύφλωση, αδυναμία ακοής).

Χρήζει συνεχούς και μακροχρόνιας ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας από ομάδα Iατρών ούτως ώστε να ρυθμιστούν ικανοποιητικά και να προληφθούν οι υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου. Από την παρούσα κλινική εικόνα του ασθενούς είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν δύναται να λάβει αυτού του επιπέδου ιατρική φροντίδα μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης ή ακόμα και στο νοσοκομείο κρατουμένων, αλλά και η μέχρι τώρα παραμονή του σε αυτό προκαλεί καθημερινώς την περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του. Η σωματική του αναπηρία αν δε συμμορφωθεί με τις ρητές οδηγίες των εξειδικευμένων θεράποντων δεν επίκειται κανένα περιθώριο ίασης αλλά αντίθετα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Όλα αυτά το 2012. Σήμερα, η κατάσταση του είναι πολύ χειρότερη.  

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σάββας Ξηρός: Έχω εκτίσει πολλαπλώς την ποινή μου
Όσοι άκουσαν την ηχητική παρέμβαση του Σάββα Ξηρού δεν είναι δυνατόν να μην κατανόησαν την οριακή κατάσταση αυτού του ανθρώπου σε κάθε επίπεδο της κλονισμένης υγείας του.
Σάββας Ξηρός: Έχω εκτίσει πολλαπλώς την ποινή μου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«98% αναπηρία, εφ’ όρου ζωής»
Αποφυλάκιση με όρους ζητά ο Σάββας Ξηρός. Ο νόμος Παρασκευόπουλου δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% -εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη- σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας...
«98% αναπηρία, εφ’ όρου ζωής»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
Η απεργία πείνας και δίψας του Β. Δημάκη έχει οδηγήσει τον κρατούμενο σε κρίσιμο στάδιο για την υγεία και τη ζωή του. Ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματός του από...
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα
Φαίνεται ότι μερικές φορές η αστυνομία αυθαιρετεί παρακάμπτοντας ακόμα και δικαστικές αποφάσεις. Οπώς αυτή για τον 22χρονο ασθενή Muhammad Arslan που κρατήθηκε αρχικά στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια στην Κω...
Από την Π. Ράλλη στην Κω χωρίς την επιβεβλημένη και με δικαστική απόφαση ιατρική φροντίδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φυλακές, όχι κάτεργα...
Κατατέθηκε ύστερα από πολύμηνη επεξεργασία ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, που καλείται να εκσυγχρονίσει και κυρίως να εξανθρωπίσει τα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της κράτησης, έτσι ώστε το...
Φυλακές, όχι κάτεργα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας