Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαχαίρι στα επιδόματα και στην αξιοπρέπεια

Έξω από το υπουργείο Εργασίας και την πορεία τους μέχρι το Ζάππειο

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μαχαίρι στα επιδόματα και στην αξιοπρέπεια

  • A-
  • A+

Η διακοπή του αναπηρικού επιδόματος ή της αναπηρικής σύνταξης, πολύ συχνά, ισοδυναμεί με καταδίκη και αναξιοπρέπεια. Τη στιγμή που τα πλέον δυσλειτουργικά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πετσοκόβουν τα ποσοστά, και μαζί μ' αυτά τη μοναδική πηγή εισοδήματος ανθρώπων που στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να εργαστούν, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του, με τίτλο «Μεταρρύθμιση των Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας», κάνει λόγο για «αυστηροποίηση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας» και «περιθώρια για αυστηρότερο έλεγχο» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας.

Η Ε.Γ., σε ηλικία 55 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο στην ουροδόχο κύστη και τη μήτρα. Της αφαιρέθηκαν 28 λεμφαδένες, 25 εκ. παχύ έντερο, μία σάλπιγγα, μία ωοθήκη και η μισή ουροδόχος κύστη. Τρία χρόνια τώρα πολεμάει με τη νόσο με βαριές χημειοθεραπείες, μηνιαία τσεκ-απ και φαρμακευτική αγωγή. Την πρώτη φορά που πέρασε από τα ΚΕΠΑ τής αναγνώρισαν 67% αναπηρία, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπηρική σύνταξη του ΤΕΒΕ.

«Πόσο μακάβριοι πια;»

Επειτα από δύο χρόνια, ξαναπερνάει από επιτροπή, η οποία της μειώνει το ποσοστό. «Η δεύτερη απόφαση μου έδινε 50% αναπηρία, με τη δικαιολογία ότι δεν εμφανίζω στοιχεία υποτροπής ή μετάστασης. Πόσο μακάβριοι πια;» μας λέει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να της διακοπεί η σύνταξη και η ασφάλεια. Ουσιαστικά, με την τελευταία απόφαση, η ελληνική πολιτεία τής λέει να εργαστεί τώρα στα 60 της και με δεδομένη την κατάσταση της υγείας της.

Η Γ.Ρ. γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια. Σήμερα είναι 23 ετών και είναι τελειόφοιτη στο Ιστορικό Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη στιγμή που γεννήθηκε έχει υποβληθεί σε έξι εγχειρήσεις. Σε μία από αυτές οι γιατροί τοποθέτησαν μόσχευμα στην καρδιά της. Πέρυσι τον Μάιο προσβλήθηκε από σταφυλόκοκκο και νοσηλεύτηκε στο «Ωνάσειο» για τρεις μήνες, προκειμένου να αλλάξει το μόσχευμα. Η Γ.Ρ. τον περασμένο Ιούνιο πέρασε από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ όπου της αναγνωρίσθηκε ποσοστό αναπηρίας 35%. Υστερα από ένσταση που έκανε, χθες, έλαβε τη νέα απόφαση που της αναγνωρίζει 67% αναπηρία και άρα δικαιούται πλέον να λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας.

Ο Β.Κ. είναι 60 ετών. Πάσχει από αυχενική μυελοπάθεια και έχει υποβληθεί σε πέντε χειρουργεία. Υποφέρει από συνεχείς πόνους και αδυνατεί να εργαστεί. Από το 2006 μέχρι το 2012 έπαιρνε την αναπηρική σύνταξη του ΤΕΒΕ, με αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 62%. Πέρυσι τον Μάρτιο πέρασε εκ νέου από επιτροπή, όπου πλέον το ποσοστό μειώθηκε στο 30%, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξή του. «Είχα την επιχείρησή μου και ζούσα αξιοπρεπώς. Αν μπορούσα να δουλέψω τον φούρνο μου δεν θα τον άφηνα για τα 800 ευρώ της σύνταξης. Κάθε μήνα αναγκάζομαι να πληρώνω περίπου 200 ευρώ σε φάρμακα και γιατρούς. Η γυναίκα μου είναι άνεργη και -δυστυχώς- ζούμε με τη βοήθεια των παιδιών μας. Η μία μου η κόρη έχει να θρέψει, πέραν της πενταμελούς οικογένειάς της, και εμάς…».

 

«Οι ανάπηροι κοστίζουν»

Ο Βασίλης Κριμνιώτης ζει με έναν πνεύμονα. Το 2009 του αφαιρέθηκε ο άλλος λόγω καρκίνου. Χρόνια οικοδόμος και συνταξιούχος του ΙΚΑ λάμβανε 250 ευρώ ετησίως ως επίδομα αεροθεραπείας. Η πρώτη απόφαση των ΚΕΠΑ τού αναγνώριζε ποσοστό αναπηρίας 67%, όμως όταν ξαναπέρασε από υγειονομική επιτροπή, το ποσοστό μειώθηκε σε 55%, αποκλείοντάς τον έτσι από οποιοδήποτε αναπηρικό βοήθημα.

«Υπάρχει ένα κλίμα ότι οι ανάπηροι κοστίζουν. Οτι όλοι ζητούν και όλοι παίρνουν», μας λέει ο Χάρης Χουρδάκης, γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Στη χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκε πλήθος ατόμων με αναπηρία και συγγενείς τους, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής προχώρησαν σε απεργία με απόφαση του κλαδικού τους σωματείου (ΣΕΜΙΣΕΑ). Η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα και θεραπείες και κατάργηση του παραβόλου που υποχρεούνται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επίδομα μετ’ εμποδίων σε φυλακισμένους οροθετικούς
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι έγκλειστοι οροθετικοί του Κορυδαλλού, οι οποίοι πέραν της ελευθερίας τους στερούνται και τη μοναδική πηγή εισοδήματος που έχουν, το επίδομα αναπηρίας.
Επίδομα μετ’ εμποδίων σε φυλακισμένους οροθετικούς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περικόπτουν αναπηρικά επιδόματα
Διαχρονικά θύματα των κρίσεων αποδεικνύονται τα άτομα με αναπηρία, τα οποία βλέπουν, σήμερα, σε καθεστώς πανδημίας να περικόπτονται τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα τα οποία λαμβάνουν.
Περικόπτουν αναπηρικά επιδόματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμα κινδύνου για τη ζωή όσων ζητούν άσυλο και τη δημόσια υγεία
Την τραγική καθυστέρηση της νομικής ρύθμισης για την πρόσβαση όλων όσοι ζητούν άσυλο σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επισήμαναν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του...
Σήμα κινδύνου για τη ζωή όσων ζητούν άσυλο και τη δημόσια υγεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίντεο-ντοκουμέντο του Spiegel από τον Εβρο
Η ανάλυση συνολικά 11 κομματιών βίντεο από την ομάδα Forensic Architecture, για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού, φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και...
Βίντεο-ντοκουμέντο του Spiegel από τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επίπλαστες νέες θέσεις φιλοξενίας
Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης καθώς και...
Επίπλαστες νέες θέσεις φιλοξενίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η κατάργησή τους.
Δεν επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας