Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή: Η κυβέρνηση παρανομεί

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή: Η κυβέρνηση παρανομεί

  • A-
  • A+

Η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της διαδικασίας ασύλου για ένα μήνα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης.

Zητάει απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, οργανωμένη υποδοχή στα αστικά κέντρα και μη παρεμπόδιση όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Καλεί, παράλληλα, σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση παρανομεί

Η αναστολή κάθε διαδικασίας ασύλου για ένα μήνα, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Α' 45/2-3-2020) με επίκληση του α. 44 του Συντάγματος, είναι πράξη πέρα από κάθε νομιμότητα σε απευθείας σύγκρουση με τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες. Οι εξαιρέσεις που θέτει η Σύμβαση στα άρθρα 9 και 32 αφορούν «συγκεκριμένα πρόσωπα» και πάντως όχι γενικευμένη αναστολή των διατάξεών της, όπως το πράττει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αποτελεί μια εκδοχή GREXIT: μόνο που, αντί η ελληνική κυβέρνηση να εξέλθει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, που καταρρέει με πάταγο, και να δηλώσει αδυναμία παρεμπόδισης του προσφυγικού κύματος προς τις χώρες της Ευρώπης, αποφάσισε να εξέλθει από τις καθιερωμένες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υποχρεώσεις κάθε έννομης τάξης.

Η περιγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη ως «εισβολής» και ως «εμπόλεμης κατάστασης» είναι παραπλανητική και κατασκευασμένη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί με κυνισμό τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αξιοποιώντας την θέση που τα κράτη της Ε.Ε. και η Ελλάδα του παραχώρησαν το 2016, δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα είναι θύματα και όχι θύτες, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την φτώχεια, ανάμεσά τους και πάρα πολλά γυναικόπαιδα. Αντιμετώπιση αυτού του κατ' εξοχήν άμαχου πληθυσμού με σφαίρες και επιχειρήσεις πνιγμού αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στο μέτρο δε που επικροτείται από μια κατασκευαζόμενη από τα ΜΜΕ πλειοψηφία αποτελεί Άγος στο οποίο δεν θα συναινέσουμε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει στα νησιά αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει στο ελληνικό κράτος: ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά είναι το ισοδύναμο των συμφωνιών του Δουβλίνου στις διακρατικές σχέσεις εντός Ε.Ε. Η επιμονή σ' αυτή την πολιτική τροφοδοτεί τον φασισμό. Το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τον ρόλο του μπράβου της Ε.Ε. κατά των προσφύγων ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει και τις αντιδράσεις των νησιωτών που δεν θέλουν τα στρατόπεδα (είτε ανοιχτά σαν της Μόριας είτε «κλειστά», δηλαδή τις φυλακές), ενισχύοντας τις ρατσιστικές και φασιστικές μειοψηφίες που στρέφονται ανοιχτά κατά προσφύγων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα νησιά, με την αγαστή στήριξη δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τα άμεσα βήματα που επιβάλλεται να γίνουν είναι: απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, οργανωμένη υποδοχή στα αστικά κέντρα και μη παρεμπόδιση όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το τελευταίο σημαίνει σύγκρουση με την Ε.Ε., στην οποία το ελληνικό κράτος είναι απολύτως προσδεδεμένο.

Για τους νομικούς, είναι μια από εκείνες τις στιγμές στην ιστορία που χρειάζεται να σταθούμε όρθιες και όρθιοι υπερασπιζόμενοι το δίκαιο πέραν από «εθνικές» σκοπιμότητες: χρειάζεται σύγκρουση με τις καταφανώς παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης, καταδίκη της αστυνομικής βίας όπως την είδαμε εμφατικά στις επιχειρήσεις στα νησιά, ανάδειξη δικαστικών υπερβάσεων όπως η απόφαση καταδίκης μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο σε φυλάκιση 4 ετών (!) χωρίς αναστολή, υπεράσπιση των αδυνάμων και όσων έχουν ανάγκη τις νομικές μας υπηρεσίες. Σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που θα σταθεί όρθια και όρθιος, ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή απευθύνουμε χαιρετισμό: δεν είστε μόνοι.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμπορεύονταν άδειες παραμονής
Δύο γνωστά στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και μία δικηγόρος της οποίας ο αστυνομικός σύζυγός της υπηρετεί στη φρουρά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κέρκυρας Ιωάννη Αϊβατίδη...
Εμπορεύονταν άδειες παραμονής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μιλούν για «λαθρομετανάστες», στοχεύουν στους πρόσφυγες
Ιστορία, γεωπολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και άσυλο θυσιάζονται από την κυβέρνηση στον βωμό της νέας ξενοφοβικής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στόχος, να περάσει ένα σκληρό δόγμα αποτροπής και...
Μιλούν για «λαθρομετανάστες», στοχεύουν στους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικηγόροι κατά της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
Μετά την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, τη διαφωνία τους για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών εκφράζει με τη σειρά της και η...
Δικηγόροι κατά της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμπόδια στο άσυλο και επαναπροωθήσεις
Η σκληρή ατζέντα της Ν.Δ. σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών κινείται στους άξονες της δαιμονοποίησης των προσφύγων, του βολικού μύθου ότι μας τους στέλνει η Τουρκία και στη δημιουργία περαιτέρω...
Εμπόδια στο άσυλο και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
Σε μια εκδήλωση με μπόλικη... ποίηση αλλά λιγοστό κόσμο, οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου παρουσίασαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το σκεπτικό της αίτησής τους για άρση του...
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας