• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 35.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.3°C / 37.7°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 35.5°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.3°C
  4 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 35.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 32.0°C
  3 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 31.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.0°C / 32.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.1°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.4°C / 35.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.5°C / 36.6°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.0°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 36.0°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.4°C / 35.5°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  0 BF
  38%

Η Ρούκια με χειροπέδες, κρατούμενη στο αστυνομικό τμήμα Λέσβου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνής καμπάνια να μην απελαθεί η Ρούκια

 • A-
 • A+

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο της απέλασης μιας 19χρονης Ιρακινής από τη Μόρια στην Τουρκία και από κει πιθανότατα στο Ιράκ, χωριστά από τους γονείς της και την αδελφή της που θα παρέμεναν στη Μόρια. Το όνομα της Ρούκια περιλαμβανόταν στον κατάλογο των απελάσεων που είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη.

Η αίτηση ακύρωσης

Αφαιρέθηκε όμως την τελευταία στιγμή, καθώς ο δικηγόρος της στη Λέσβο και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες πρόλαβαν να καταθέσουν την προηγουμένη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απορριπτικής απόφασης για το αίτημα ασύλου, όπως και αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης.

Με παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ και ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ζητούσαν να μη χωριστεί από την οικογένειά της η Ρούκια και να μην απελαθεί στην Τουρκία και το Ιράκ, όπου δεν έχει οικογένεια. Η αστυνομία δέχτηκε το πασιφανές, ότι, εφόσον τον τελικό λόγο για το αίτημα ασύλου της 19χρονης τον έχει τώρα το Διοικητικό Πρωτοδικείο, η απέλαση θα δημιουργούσε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και θα ερχόταν σε σύγκρουση με μια ενδεχόμενη θετική απόφαση.

Αυτή ήταν άλλωστε η πρακτική της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια, σε συμφωνία με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και τις θέσεις των οργανώσεων δικαιωμάτων. Ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ρούκια, Νικόλαο Χ. Καπτανή, που εργάζεται στη Λέσβο, τον περασμένο Ιανουάριο η αστυνομία προχώρησε σε απελάσεις παρ’ όλο που εκκρεμούσε απόφαση του Πρωτοδικείου για το αίτημα ασύλου, με προφανή στόχο να μπορέσει να παρουσιάσει η κυβέρνηση αυξημένο αριθμό απελάσεων, όπως έχει εξαγγείλει.

Οι αντιφάσεις

Νομικοί με γνώση του φακέλου της Ρούκια επισημαίνουν αντιφάσεις και προβληματικά σημεία στις αποφάσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου. Η απέλασή της στην Τουρκία αποφασίστηκε ενώ η υπηρεσία Ασύλου έκρινε ότι δεν αποτελεί η Τουρκία ασφαλή χώρα για να καταθέσει εκεί το αίτημά της για άσυλο.

Η απόφαση δέχεται ότι «μια γυναίκα δεν μπορεί να ζήσει με ασφάλεια στο Ιράκ», όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κακομεταχείρισης και διακρίσεων, όπως δέχεται επίσης ότι είναι βάσιμος και δικαιολογημένος ο φόβος της Ρούκια για τη ζωή και την ασφάλειά της. Στη συνέχεια όμως η απόφαση κρίνει, χωρίς να το αιτιολογεί ή να το βασίζει σε πραγματικά δεδομένα, ότι η Ρούκια έχει στο Ιράκ το υποστηρικτικό περιβάλλον της οικογένειας των θείων της, «που της επιτρέπει να ζει με ασφάλεια στη χώρα».

«Είναι και δική μας κόρη» 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

«Είδαμε τη Ρούκια μαζί με άλλες δύο νεαρές γυναίκες την προηγούμενη Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα με το χέρι στο γύψο, γιατί, όπως μας δήλωσε, της το γύρισε με βία αστυνομικός. Μας παρακαλούσε να κάνουμε κάτι για να μην απελαθεί. Θα βρεθεί έγκλειστη στην Τουρκία, με τον κίνδυνο στη συνέχεια να επιστραφεί στο Ιράκ, μακριά από την οικογένειά της που βρίσκεται στη Μόρια. Ηταν γεμάτη φόβο. Με την ευρωπαϊκή καμπάνια και κινητοποίηση καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν σε συνεργασία με τον δικηγόρο της στη Μυτιλήνη, βγήκε για την ώρα από τη λίστα επανεισδοχής. Οι γονείς της, σε ένα βιντεάκι που έστειλαν, ευχαριστούν όλες και όλους με δάκρυα στα μάτια που δεν απελάθηκε η κόρη τους. Ο αγώνας και η καμπάνια αλληλεγγύης για να μην απελαθεί στην Τουρκία και στη συνέχεια στο Ιράκ πρέπει να συνεχιστεί για αυτήν και για τόσους άλλους πρόσφυγες. Η Ρούκια είναι και δική μας κόρη» σημειώνουν η Βασιλική Κατριβάνου και η Μαρία Παπαμηνά από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

«Η Ελληνική Αστυνομία ενήργησε με ορθό τρόπο» 

Νικ. Καπτάνης, δικηγόρος

«Στην περίπτωση της Ρούκια, η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε κατά τον ορθό τρόπο, αφαιρώντας αυτήν από τον κατάλογο των προς επανεισδοχή ατόμων. Αποφεύχθηκε η επανάληψη μιας λανθασμένης τακτικής του Ιανουαρίου, όπου ενώ είχε ασκηθεί αίτηση ακύρωσης και αναστολής, δίχως το ίδιο το δικαστήριο να έχει προλάβει να προσδιορίσει ημερομηνία συζήτησης της προσωρινής διαταγής, και σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές χρηστής διοίκησης, της επιείκειας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, απελαύνονταν άτομα άρον άρον και ενώ είχαν ειδοποιηθεί οι Αρχές και ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε στη συνέχιση της ορθής αυτής τακτικής» σημειώνει ο δικηγόρος της Ρούκια, Νικόλαος Χ. Καπτανής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
Τα δύο οικεία του πρόσωπα στην Ελλάδα βρέθηκαν νεκρά στη σκεπασμένη απ’ τα χιόνια σκηνή που μοιράζονταν μαζί του στη Μόρια. Καταπονημένος ψυχικά και τραυματίας από έκρηξη στη Βαγδάτη ο 23χρονος Χουσέιν Ζ. από...
Οι φίλοι του πέθαναν από το κρύο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μήνυμα ΕΔΔΑ κατά των απελάσεων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στέλνει μήνυμα στις ελληνικές αρχές ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί φαινόμενα αυθαιρεσίας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας δεκτή...
Μήνυμα ΕΔΔΑ κατά των απελάσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
Πίσω στο Ιράκ, στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, εκεί από όπου είχαν φύγει για να ζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα η εξαμελής οικογένεια Σύρων που απελάθηκε...
Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και ξάφνου βρέθηκαν πίσω στο Ιράκ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
Την αναστολή απελάσεων στην Τουρκία αναγνωρίζουν οι ελληνικές αρχές, αλλά εξακολουθούν να εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες σε μετέωρο καθεστώς και χωρίς προϋποθέσεις επιβίωσης.
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα
Οι οργανώσεις HIAS και Equal Rights Beyond Borders κατάφεραν να γνωστοποιηθεί η μέχρι σήμερα μυστική εισήγηση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, πάνω στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ που ορίζει τη γείτονα ως ασφαλή...
«Βάφτισαν» αυθαίρετα την Τουρκία ασφαλή χώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας