Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ιστορία της Μελίγια δεν αγγίζει την Ελλάδα

Από παλαιότερη βράβευση του Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου από τον Δήμο Ναυπλιέων διά χειρός Προκόπη Παυλόπουλου

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιστορία της Μελίγια δεν αγγίζει την Ελλάδα

  • A-
  • A+
Η απόφαση του ΕΔΔΑ που έκρινε ότι δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα η αναγκαστική επαναπροώθηση ομάδας Αφρικανών από ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο επ’ ουδενί δεν δημιουργεί δεδικασμένο, όπως βιάστηκαν κάποια κυβερνητικά στελέχη να προεξοφλήσουν. Κατά τα λοιπά ο κ. Σισιλιάνος μετέφερε στους Ελληνες βουλευτές την κατάσταση σχετικά με τις καταδίκες της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ, τις εκκρεμότητες από τη μη εκτέλεση αποφάσεων και τη νομολογία σε ζητήματα κράτησης και διεθνούς προστασίας

Με τον πιο σαφή τρόπο από τα χείλη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου, έρχεται η επιβεβαίωση ότι καμία εφαρμογή δεν μπορεί να έχει στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τις σημερινές συνθήκες, η απόφαση του ΕΔΔΑ που έκρινε ότι δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα η αναγκαστική επαναπροώθηση ομάδας Αφρικανών που είχαν σκαρφαλώσει τον φράκτη της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στο Μαρόκο.

Ο κ. Σισιλιάνος παρουσίασε, την Τρίτη, στους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ την κατάσταση σχετικά με τις καταδίκες της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ, τις εκκρεμότητες από τη μη εκτέλεση αποφάσεων και τη νομολογία του ΕΔΔΑ σε ζητήματα κράτησης και διεθνούς προστασίας και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις βουλευτών.

Η παρουσίαση του σκεπτικού της απόφασης για την Ισπανία εκθέτει τα ΜΜΕ και τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να ισχυριστούν ότι τάχα το ΕΔΔΑ ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές επαναπροωθήσεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

«Τι λέει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οτι, αν έρχεται μία βάρκα με 50 ανθρώπους, έχεις δικαίωμα ως κράτος να τους βάλεις σ’ ένα πλοίο και να τους στείλεις όλους πίσω, χωρίς να εξετάσεις αν κάποιος είναι πρόσφυγας», έλεγε στο Open, την Κυριακή, ο κύριος Γεωργιάδης, επιδεικνύοντας άγνοια της απόφασης και μοναδική προχειρότητα, την ώρα που ζητούσε τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους επισημαίνουν την ακροδεξιά πολιτική τοποθέτησή του.

Καμία σχέση...

AP PHOTO / JESUS MERIDA (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η υπόθεση των δύο προσφύγων που κατέφυγαν στο Δικαστήριο κατά της Ισπανίας δεν αφορούσε ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο, όπως είχε μεταδοθεί αρχικά η είδηση από ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, και ανέφερε ότι ο ένας κατάφερε εντέλει να περάσει, στη συνέχεια, στην Ισπανία, όπου δεν ζήτησε ποτέ άσυλο.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι, στην περίπτωση της Ισπανίας, υπήρχε η δυνατότητα να ζητήσει κάποιος άσυλο και να πάρει θεώρηση εισόδου στην Ισπανία, αν προέρχεται από χώρα με προσφυγικό προφίλ, όπως και να απευθυνθεί στις πρεσβείες της Ισπανίας.

Τέλος, επισήμανε ότι η υπόθεση δεν έχει εφαρμογή στα θαλάσσια σύνορα, παρά μόνο στα χερσαία, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή αναλογία στον Εβρο, αν και δεν υπάρχει στα συνοριακά φυλάκια της Ελλάδας πραγματική δυνατότητα να ζητήσει κανείς άσυλο, όπως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και στις πρεσβείες της Ελλάδας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενδεχομένως απογοητευτική η απόφαση του ΕΔΔΑ για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε ότι «δεν είναι μια επαναστατική απόφαση», αλλά παραδέχτηκε ότι «σηματοδοτεί μια αυστηροποίηση», σε συνέχεια άλλων αποφάσεων του ΕΔΔΑ, που θέτουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, σταθμίζοντας με μεγαλύτερο βάρος από το παρελθόν τα ζητήματα ελέγχου των συνόρων, γεγονός που δεν μπορεί, παρά να αντανακλά την ευρύτερη συντηρητική στροφή του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης.

Αυστηροποιημένο πλαίσιο

Αλλωστε και η τοποθέτηση του κ. Σισιλιάνου για ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου κινήθηκε στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο θεώρησης των δικαιωμάτων, προκρίνοντας σαφώς μια στενή ερμηνεία προστασίας, καθόλου γενναιόδωρη.

Στο θέμα της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας, σημείωσε: «Παρά τις παραινέσεις τις οποίες είχαμε από διάφορες πλευρές, αποφύγαμε να αποδυναμώσουμε και να τορπιλίσουμε αυτή τη δήλωση. Θεωρούμε ότι αυτή η δήλωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι μια νομική βάση, η οποία επιτρέπει στη χώρα να κινηθεί, ώστε να αντιμετωπίσει ένα μέρος του προβλήματος και κατά συνέπεια το δικαστήριο στήριξε την απόφαση αυτή».

Υπερασπίστηκε, επίσης, την πολύ αυστηρή διάκριση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, σημειώνοντας ότι «η σύγχυση μεταξύ των δύο κατηγοριών ουσιαστικά αποβαίνει εις βάρος εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας». Ωστόσο, φάνηκε να θεωρεί απευκταίο τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων ασύλου, καθώς σημείωσε ότι μια πιθανή δικαιοδοσία των πρεσβειών και προξενείων να δέχονται αιτήματα ασύλου «μπορεί να είναι μια παγίδα, διότι […] πιθανότατα θα υπάρχει μια δραστική έως κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ασύλου».

Σημείωσε, μάλιστα, για το ζήτημα της μη επαναπροώθησης: «Ασφαλώς πρόκειται για ογκόλιθο του προσφυγικού δικαίου στο άρθρο 33 της Σύμβασης Γενεύης, αλλά βεβαίως αυτό αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν αφορά τους υπόλοιπους. Εξ ου και η διάκριση των δύο καθεστώτων θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια».

Τέλος, υπερασπίστηκε από θέση αρχής τη νομιμότητα της κράτησης όλων όσοι ζητούν άσυλο: «Μιλάμε για μη παραβίαση στο μέτρο που τις περισσότερες φορές η κράτηση στα Καταστήματα Κράτησης Αλλοδαπών δικαιολογείται, διότι υπάρχει προοπτική απέλασης, αφενός, ή προκειμένου περί αιτούντων άσυλο εξετάζεται το αίτημά τους».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκληματικές μέθοδοι επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο
Εκθεση-καταπέλτης από την οργάνωση Legal Centre Lesvos, για τις επιχειρήσεις αναχαίτισης και επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο  με πλήρη καταγραφή περιστατικών το τελευταίο τρίμηνο
Εγκληματικές μέθοδοι επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν έρευνα για τις επαναπροωθήσεις
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απαιτεί από τις ελληνικές αρχές τη διερεύνηση των μαζικών και παράνομων απελάσεων προσφύγων στην Τουρκία, που έχουν αποκαλυφθεί από την «Εφ.Συν.» και ξένα ΜΜΕ
Ζητούν έρευνα για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευσεβείς πόθοι, με λάθος στοιχεία
Βιάστηκε το «Πρώτο Θέμα» να καταλήξει στο συμπέρασμα «Ασυλο τέλος: απορρίπτεται το 95% των αιτήσεων» παραθέτοντας τον παντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό ότι από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου «στους...
Ευσεβείς πόθοι, με λάθος στοιχεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται... για δική τους προστασία κρατούμενοι στη Θεσσαλονίκη ● Διαμένουν στοιβαγμένοι έως και 20 ανά κελί, χωρίς να προαυλίζονται...
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
Τη βίαιη επαναπροώθηση 252 προσφύγων και μεταναστών από τον Εβρο στην Τουρκία καταγγέλλουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δύο Αιγύπτιοι, ο Αχμέντ Τζουμά και ο Ουαλίντ Τζαμάλ.
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας