• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.2°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
Πρωτοφανής άρνηση Χρυσοχοΐδη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών
EUROKINISSI

Πρωτοφανής άρνηση Χρυσοχοΐδη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του τον Ιούλιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι θέλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να γίνει υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη. Πριν λίγες ημέρες απέδειξε άλλη μια φορά πόσο κούφια ήταν η βαρύγδουπη δήλωσή του. 

Απαντώντας ύστερα από μήνες στο αίτημα του σωματείου Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΔΑΔΑ) να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA) που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 24-26 Ιουνίου με συμμετοχή 200 ένστολων αστυνομικών από 18 ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση της διεύθυνσης επικοινωνίας του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν λακωνική και αρνητική: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί».

Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς, όπως σημειώνει η ΔΑΔΑ, στην οποία ανατέθηκε η διοργάνωση στη γενική συνέλευση της EGPA, το συνέδριο διεξάγεται από το 2004 υπό την αιγίδα των αστυνομικών οργανισμών ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος της ΕGPA είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών σε όλη την Ευρώπη και η βελτίωση της σχέσης της αστυνομίας με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η διοργάνωση του συνεδρίου της στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό καταγεγραμμένων ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων, αλλά και των περιστατικών ομοφοβικής και τρανσφοβικής κακομεταχείρισης και βίας.

Mιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΑΔΑ Μιχάλης Λώλης σημειώνει: Το εν λόγω συνέδριο είναι ένας θεσμός που στηρίζεται από τις ηγεσίες των αστυνομικών αρχών κρατών της Ευρώπης και έχει λάβει ήδη την υποστήριξη σημαντικών οργανισμών όπως, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης, στο συνέδριο θα εκπροσωπηθούν με ομιλητές όλες οι LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και επιστήμονες υψηλού κύρους και καθηγητές πανεπιστημίων. Επίσης αίτημα έχει στείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT αστυνομικών για τη στήριξη του Συνεδρίου της και αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου. Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο αίτημα πέρα από τα ομοφοβικά κίνητρα που αφήνει να εννοηθούν, το κυριότερο είναι ότι εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία διεθνώς. Ακόμη με την απάντηση αυτή γκρεμίζει τις γέφυρες μεταξύ Αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι ακριβώς «Building the bridges between Police and LGBTI community» και σύνθημα του συνέδριου είναι το «Police in Pride», συνεχίζουμε έτσι στο πνεύμα των προηγούμενων Συνέδριων τα οποία είχαν επίσημα την αμέριστη στήριξη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Αστυνομίας».

Η ΔΑΔΑ συνεδριάζει την Κυριακή για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Για ρατσιστική στάση του υπουργείου κάνει λόγο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η άρνηση του Υπουργείου έρχεται σε αντίθεση με τον Καταστατικό ρόλο της Αστυνομίας, την προστασία, δηλαδή, όλων αδιακρίτως των πολιτών από το Έγκλημα και την προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα από τη διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης τους (ν. 2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», τεύχος ΦΕΚ: Α'41/2000).

Η απόφαση αυτή πέρα από τα Ρατσιστικά κίνητρα που υποκρύπτει, γκρεμίζει και τις όποιες γέφυρες μεταξύ Αστυνομίας και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι ακριβώς «Το γεφύρωμα της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» (Building the bridges between Police and LGBTI community) με κεντρικό σύνθημα «Police in Pride». Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, καθώς η κυβέρνηση, απαξιώνοντας με την άρνησή της έναν Ευρωπαϊκό Αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αστυνομικών οργανισμών των ευρωπαϊκών κρατών, την ώρα μάλιστα που τα βλέμματα όλης της προοδευτικής Ευρώπης και των LGBTI θα είναι στραμμένα στην χώρα μας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να εξωραΐσουν το ακροδεξιό προφίλ της κυβέρνησης με φιλελεύθερα και εκσυγχρονιστικά «ψιμύθια», επιβεβαιώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η χαρακτηριστική κυβερνητική αμηχανία και η απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εξελίξεις απέναντι στις διαμορφωμένες πραγματικότητες του 21ου αιώνα, ο οποίος γίνεται μάρτυρας της κατάρρευσης των έμφυλων στερεοτύπων και της εμβάθυνσης, μα και ανάδειξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο άλλωστε της Υποκαταγραφής Ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους από την Αστυνομία παραμένει πρωταρχικό ζητούμενο και απαιτεί μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του καθώς στη ρίζα του βρίσκεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των θυμάτων Ρατσιστικής Βίας στην Αστυνομία.

Η αρνητική αυτή λοιπόν απάντηση έρχεται να προστεθεί στα ήδη κακά δείγματα γραφής που δίνει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση και τον σεβασμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών που εργάζονται σε αυτή.

Τονίζουμε δε ότι μας προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η απάντηση υπογράφεται από τον προϊστάμενο του γραφείου τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η τακτική αυτή δηλώνει ότι η πολιτική ηγεσία απαξιοί να απαντήσει επιχειρησιακά, ενώ εκ του παραλλήλου εξασφαλίζεται πως η άρνηση δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξης, προκειμένου να μη μπορεί να προσβληθεί ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου ως παράνομη και, συνεπώς, άκυρη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου στο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης LGBTI αστυνομικών».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αγκαλιά της Ε.Ε. στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και η «γαλάζια» υποκρισία
Μετά την ανακήρυξη της Ε.Ε. από το Ευρωκοινοβούλιο ως «Ελεύθερης Ζώνης για ΛΟΑΤΚΙ», το οποίο υπέδειξε στα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ήρθε η...
Η αγκαλιά της Ε.Ε. στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και η «γαλάζια» υποκρισία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ελεύθερος ο 18χρονος ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγας μετά την μεγάλη κινητοποίηση
Αίσιο τέλος είχε το πρώτο σκέλος του αγώνα του 18χρονου αναγνωρισμένου πρόσφυγα Α.Α., ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, όπου κρατούνταν έπειτα από επιχείρηση σκούπα της...
Ελεύθερος ο 18χρονος ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγας μετά την μεγάλη κινητοποίηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εισαγγελική έρευνα για ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας
Έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας διενεργήθηκε μετά την καταγγελία για ομοφοβική επίθεση εις βάρος του Νίκου Σοφιανού, εκ των ιδιοκτητών του περιοδικού antivirus, και του...
Εισαγγελική έρευνα για ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις-σκούπα από την ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό την εμπέδωση του δόγματος «νόμος και τάξη» της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι θα υπάρξουν άμεσα...
Νέα επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμία ομοφοβική στολή, καμία τρανσφοβική εντολή, καμία ρατσιστική εξουσία 
Η αιματοβαμμένη Γλάδστωνος, η αιματοβαμμένη Μεσολογγίου, οι δρόμοι της «Αρετής», του «Ξένιου Δία», της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, πάντα θα καταλήγουν στις ερεβώδεις λεωφόρους του φασισμού.
Καμία ομοφοβική στολή, καμία τρανσφοβική εντολή, καμία ρατσιστική εξουσία 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οκτώ ευρωβουλευτές ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ
Οκτώ ευρωβουλευτές μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus) συνέταξαν και υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν «αυστηρό δικαστικό και αστυνομικό έλεγχο» για...
Οκτώ ευρωβουλευτές ζητούν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας