Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευσεβείς πόθοι, με λάθος στοιχεία

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευσεβείς πόθοι, με λάθος στοιχεία

  • A-
  • A+
2+2 δεν κάνουν 4 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για να μιλήσει για το «τέλος» του ασύλου ● Η Τουρκία δέχεται επιστροφές, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης

Βιάστηκε το «Πρώτο Θέμα» να καταλήξει στο συμπέρασμα «Ασυλο τέλος: απορρίπτεται το 95% των αιτήσεων», όπως αναφέρει ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος, που αποτελεί και τον τίτλο του ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες, ενώ παρατίθεται ο παντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός ότι από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου «στους 3.185 αιτούντες μόνο οι 79 ήταν πρόσφυγες».

Ευσεβείς πόθοι, θα έλεγαν οι πιο κακεντρεχείς, πάντως τερατώδεις ισχυρισμοί, που προδίδουν άγνοια των στοιχείων και της διαδικασίας, αν όχι αδυναμία εκτέλεσης απλών αριθμητικών πράξεων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εφημερίδα παραθέτει δύο πίνακες. Στον πρώτο, με στοιχεία από 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Ιανουαρίου 2020 (το χρονικό εύρος αποτελεί μεθοδολογικό σφάλμα, καθώς μέχρι 31 Ιανουαρίου ίσχυε η παλιά διαδικασία ασύλου, ενώ από 1ης Ιανουαρίου η διαδικασία που θεσπίζει ο νέος νόμος), προκύπτει ότι σε Α΄ Βαθμό εξετάστηκαν 3.185 αιτήσεις ασύλου, κρίθηκαν θετικά οι 1.071 και απορρίφθηκαν οι 1.082.

Μέχρις εδώ, η αναλογία απορρίψεων και εγκρίσεων ακολουθεί την αναλογία που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, λίγο πάνω από 50% οι απορρίψεις, λίγο κάτω από 50% οι εγκρίσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στις 900 υποθέσεις που διακόπηκαν, επειδή αυτοί που κατέθεσαν αίτηση δεν προσκόμισαν κάποιο έγγραφο ή δεν παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, όπως και σε 132 υποθέσεις παραίτησης όσων είχαν καταθέσει αίτημα, για να βγάλει το συμπέρασμα ότι «2 στις 3 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν». Ωστόσο, η διακοπή της διαδικασίας ή η παραίτηση δεν μπορεί να αθροίζεται με τις απορριπτικές αποφάσεις.

Στον δεύτερο πίνακα, με στοιχεία του Ιανουαρίου 2020, προκύπτει ότι σε Β΄ βαθμό εκδόθηκαν 1.881 αποφάσεις, από τις οποίες απορρίφθηκαν οι 1.802 και εγκρίθηκαν οι 79, ποσοστό απόρριψης 95%. Πρόκειται για μικρότερο ποσοστό απόρριψης από τα προηγούμενα χρόνια, όταν κυμαινόταν κοντά στο 98%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ποσοστό αυτό αφορά μόνο τις προσφυγές σε Β΄ βαθμό και όχι τις αιτήσεις ασύλου στον Α΄ βαθμό, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, από τις 3.185 αιτήσεις σε Α΄ Βαθμό εγκρίθηκαν οι 1.071 και σε Β΄ βαθμό άλλες 79, σύνολο 1.160, και όχι βέβαια 79 που γράφει το «Πρώτο Θέμα», πέφτοντας έξω σε ποσοστό 93,19%.

Η παραδοχή Μηταράκη

Ασαφή είναι, ωστόσο, και τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τις απελάσεις σήμερα και στο παρελθόν. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο υπουργός Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι τον Ιανουάριο απελάθηκαν στην Τουρκία 84 άτομα σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές και δύο εθελοντικές.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να παρουσιάσουν τον αριθμό αυτό σαν αύξηση από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζουν στις απελάσεις με βάση την ευρωτουρκική κοινή δήλωση τις λεγόμενες εθελούσιες επιστροφές, δηλαδή τις απελάσεις που επιδοτούνται μέσω του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τις απελάσεις στην Τουρκία με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας ή άλλες απελάσεις στις χώρες προέλευσης.

Τα πλωτά φράγματα

«Μέσα σε τρεις εβδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής», παραδέχτηκε ο κύριος Μηταράκης και προανήγγειλε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα συσταθεί στο υπουργείο Διεύθυνση Επιστροφών που θα αναλάβει το διαδικαστικό κομμάτι. Διέψευσε επίσης ότι η Τουρκία καθυστερεί ή δεν δέχεται απελάσεις.

«Η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, απ’ ό,τι μου λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ τέθηκε υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής των πλωτών φραγμάτων, κόστους τουλάχιστον 500.000, τα οποία έχουν αμφισβητηθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης:

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοια. […] Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς Θεού, είναι λάθος να μην προσπαθείς», σημείωσε.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
Με ξενοφοβικά τσιτάτα ο Νότης Μηταράκης παραδέχθηκε την άρνηση ένταξης στους 11.000 πρόσφυγες που βρίσκονται υπό έξωση από σπίτια και δομές.
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιπερισπασμοί Μηταράκη για τους διοικητές των δομών
Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου δεν εμφάνισε τα βιογραφικά, ενώ όχι μόνο υπερασπίστηκε τον διοικητή της δομής του Πύργου, Χρήστο Τσιαχρή, αλλά προσπάθησε να τον εμφανίσει σαν θύμα πολιτικής δίωξης!
Αντιπερισπασμοί Μηταράκη για τους διοικητές των δομών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μένουν άστεγοι!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και στα διαμερίσματα για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα.
Χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μένουν άστεγοι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας