• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 13.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 8.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.1°C / 12.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.7°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.3°C
  5 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 8.9°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.6°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  31%

Το ΕΣΠ καταγγέλλει τον αποκλεισμό προσφύγων από τις κοινωνικές παροχές

 • A-
 • A+

Τον αποκλεισμό προσφύγων από τις κοινωνικές παροχές καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με αφορμή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα.

Το ΕΣΠ επισημαίνει πως πρόκειται για αδικαιολόγητο αποκλεισμό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της βάσει εθνικού, ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου, αλλά και οδηγεί τις οικογένειες και τα παιδιά του εν λόγου πληθυσμού σε ένα παρατεταμένο καθεστώς ανέχειας».

Σε ανακοίνωσή του μιλάει για παιδιά ενός «διαφορετικού θεού» και καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει άμεσα στις διατάξεις τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Η ανακοίνωση του ΕΣΠ

Αποκλείονται οι Πρόσφυγες από την πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2020: Την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις», κατόπιν διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου.

Όπως και στο στάδιο της διαβούλευσης, το ΕΣΠ χαιρετίζει την πρόθεση θεσμοθέτησης επιδόματος γέννησης για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Πλην όμως εκφράζει εκ νέου τις βαθύτατες επιφυλάξεις του για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό των αναγνωρισμένων, στην Ελλάδα, προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την απόλαυση αυτού του δικαιώματος, καθώς και τα προσκόμματα στην πρόσβαση στο επίδομα παιδιού και στέγασης, που προβλέπονται με το ίδιο Νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, τίθεται προϋπόθεση δωδεκαετούς παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στο επίδομα γέννησης, καθώς και πενταετούς παραμονής, αποδεικνυόμενης αποκλειστικά από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν των επιδομάτων παιδιού και στέγασης.

Επισημαίνεται πως, με τον αποκλεισμό των προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το επίδομα γέννησης με βάση τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου, η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της βάσει εθνικού, ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου, αλλά και οδηγεί τις οικογένειες και τα παιδιά του εν λόγου πληθυσμού σε ένα παρατεταμένο καθεστώς ανέχειας, την ίδια ώρα που ο νέος Νόμος για το Άσυλο θα οδηγήσει εντός μηνών τις χιλιάδες των προσφύγων που συνεχίζουν να διαμένουν σε Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας στην αστεγία (άρθρο 114, Ν. 4636/2019).

Περαιτέρω, εκ της θέσεως και της καταστάσεως στην οποία οι πρόσφυγες έχουν περιέλθει με την αναγκαστική φυγή από τις πατρίδες τους, τα ως άνω κριτήρια ισοδυναμούν με τον de facto αποκλεισμό τους από τις προς ψήφιση κοινωνικές παροχές και ως προς τα επιδόματα παιδιού και στέγασης, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις, όπως της απόδειξης 5ετούς προηγούμενης μόνιμης διαμονής στη χώρα.

Υπενθυμίζεται, πως τόσο ο δεσμευτικός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, όσο και το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα, διαφυλάσσουν την άνευ διακρίσεων απόλαυση δικαιωμάτων που συνδέονται με την προστασία της οικογενειακής ζωής και τις παροχές και προστασία της μητρότητας, για όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ενώ με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική κατάσταση των Προσφύγων οι πρόσφυγες απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες των κρατών που την έχουν επικυρώσει, ως προς τις παροχές κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα, η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι τις αναγκαίας διαδικασίας ένταξης, για την οποία έως τώρα η Πολιτεία ελάχιστα έχει μεριμνήσει.

Καλούμε την Πολιτεία να προβεί στην άμεση συμπερίληψη των αναγνωρισμένων προσφύγων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις διατάξεις του προς ψήφιση σχεδίου νόμου και να εργασθεί προς το σκοπό της ενίσχυσης των προοπτικών της αρμονικής τους ένταξης/συμπερίληψης στη ζωή της χώρας, προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
2.000 ευρώ το... επίδομα απέλασης
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον έκανε σαφές ότι η απόφαση αναστολής της διαδικασίας ασύλου συγκρούεται με το διεθνές και το...
2.000 ευρώ το... επίδομα απέλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
Προς επίλυση βαίνει το αδιέξοδο με τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει κτίριο στην πλατεία Βάθης, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην οικονομική βοήθεια που δικαιούνται, καθώς η Υπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε...
Λύση στον ορίζοντα για την Ακομινάτου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια
Περίπου πενήντα οικογένειες προσφύγων οι οποίες εδώ και μήνες δεν έχουν λάβει οικονομική βοήθεια που δικαιούνται προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Catholic Relief Services (CRS), που είναι επιχειρησιακός...
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σχεδιασμός για κοινωνική ένταξη των προσφύγων
Η υφυπουργός Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τους πρόσφυγες με βασικό στόχο για το 2022 τη σταδιακή σύνδεσή τους με σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας ● Δράσεις και για...
Σχεδιασμός για κοινωνική ένταξη των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένταση σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα
Ενταση δημιουργήθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι της δομής...
Ένταση σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας