Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επισημάνσεις για τον κατάλογο... ανασφαλών χωρών καταγωγής
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισημάνσεις για τον κατάλογο... ανασφαλών χωρών καταγωγής

  • A-
  • A+
Διαδικασίες χορήγησης ασύλου: Σε αντίθεση με το διακηρυγμένο σκεπτικό του καταλόγου, αυτός περιλαμβάνει επτά χώρες που διώκουν ποινικά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (Αλγερία, Γκάμπια, Γκάνα, Μαρόκο, Σενεγάλη, Τόγκο, Τυνησία), ενώ άλλες δύο χώρες του καταλόγου παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς σημειώνονται συχνά ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις, που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία (Αρμενία, Γεωργία).

Καμία ασφάλεια δεν παρέχουν στους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες οι εννιά από τις δώδεκα χώρες του καταλόγου των «ασφαλών χωρών καταγωγής» που θεσπίστηκε με πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, όπως επισημαίνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και την ορθότητα του καταλόγου, όπως και για την τύχη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων με καταγωγή από τις χώρες αυτές.

Στόχος της θέσπισης καταλόγου «ασφαλών χωρών καταγωγής» είναι να θεωρούνται εκ των προτέρων αβάσιμα τα αιτήματα ασύλου όσων προέρχονται από τις χώρες αυτές και να εξετάζονται με την ταχύρυθμη διαδικασία μέσα σε έναν μήνα, ώστε να ανοίγει σύντομα ο δρόμος για απέλαση, εκτός φυσικά από μεμονωμένες περιπτώσεις που θα μπορέσει κάποιος να πείσει ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο στη χώρα του για τους δικούς του ιδιαίτερους λόγους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το διακηρυγμένο σκεπτικό του καταλόγου, αυτός περιλαμβάνει επτά χώρες που διώκουν ποινικά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (Αλγερία, Γκάμπια, Γκάνα, Μαρόκο, Σενεγάλη, Τόγκο, Τυνησία), ενώ άλλες δύο χώρες του καταλόγου παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς σημειώνονται συχνά ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις, που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία (Αρμενία, Γεωργία). Πρόκειται δηλαδή για χώρες που καθιστούν μάλλον βάσιμο εκ των προτέρων το αίτημα ασύλου για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες.

«Οπως γνωρίζουμε, σε πολλές εξ αυτών των χωρών, τόσο η ομοφυλοφιλία όσο και η τρανς κατάσταση είναι ποινικοποιημένες, και συνεπώς για τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία [...] για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, κάθε άλλο παρά ασφαλείς χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

Επισημαίνει ότι υπάρχουν στη χώρα μας ΛΟΑΤΚΙ που ζητούν άσυλο με καταγωγή από τις επτά χώρες του καταλόγου, στις οποίες διώκονται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. «Εάν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, κινδυνεύει άμεσα η σωματική ακεραιότητα ή ακόμη και η ζωή τους», σημειώνει. Μάλιστα υπάρχουν θετικές αποφάσεις για τα αιτήματα όσων κατάγονται από τις χώρες αυτές, όπως υπογραμμίζει, ενώ στην περίπτωση ανθρώπου με καταγωγή από την Γκάνα το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έχει δημιουργήσει νομολογία, ακυρώνοντας απόφαση των δευτεροβάθμιων επιτροπών η οποία δεν είχε πάρει υπόψη τους κινδύνους που διέτρεχε στη χώρα του λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Το σωματείο σημειώνει ότι είχε εκφράσει από την κατάθεση του νομοσχεδίου τον Οκτώβριο τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με διατάξεις που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, «συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούν το αυθαίρετο των καταλόγων ασφαλών χωρών προέλευσης, καθώς διατάξεις αυτού του τύπου δεν λαμβάνουν υπόψη τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι λόγοι δίωξης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου που υφίστανται σε 73 χώρες του πλανήτη».

● Υπηρεσιακοί παράγοντες της Υπηρεσίας Ασύλου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι η υιοθέτηση εθνικών καταλόγων ασφαλών χωρών καταγωγής προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εξ ου και περιλαμβάνεται στον σημερινό και τον προηγούμενο νόμο, ενώ αντίστοιχους καταλόγους έχουν υιοθετήσει άλλα κράτη της Ε.Ε. Χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής (όπως Μαρόκο, Τυνησία, Σενεγάλη, Γκάμπια) απαντώνται σε καταλόγους άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η υιοθέτηση καταλόγου δεν σημαίνει άνευ ετέρου απόρριψη του αιτήματος, αλλά αντιστροφή του βάρους της απόδειξης για όσους κατάγονται από τις χώρες του καταλόγου. Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης εξέτασης από τους χειριστές της υπηρεσίας, καλούνται να προβάλουν τους λόγους για τους οποίους δεν είναι ασφαλής η χώρα καταγωγής τους υπό το φως των προσωπικών τους περιστάσεων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας
Μια μεγάλη σειρά μέτρων περιλαμβάνει το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας», που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση για λιγότερο από μία εβδομάδα.
Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα.
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
Το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας