• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  4 BF
  14%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 34.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  2 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 32.6°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.5°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.2°C
  4 BF
  9%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.4°C / 34.4°C
  4 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  47%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Δικαίωση σε ασυνόδευτα ανήλικα από το ΕΔΔΑ για τη «ζούγκλα» της Σάμου

 • A-
 • A+

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε του πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στην επονομαζόμενη «ζούγκλα» της Σάμου.

Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

Σύμφωνα με την καταγγελία στο ΕΔΔΑ υπήρχε έλλειψε πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα, έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου. 

«Οι ανήλικοι εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο ‘Τμήμα Ανηλίκων’ εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες, παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise, Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Tο ΕΔΔΑ χορηγεί ασφαλιστικά μέτρα σε ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στο ΚΥΤ και στην «ζούγκλα» της Σάμου

Η ανακοίνωση αναφέρει

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εφαρμόζοντας το άρθρο 39 του Κανονισμού του, δέχτηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε ασυνόδευτων ανήλικων εφήβων, αιτούντων άσυλο, που ζουν, επί πολλούς μήνες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και πέριξ αυτού, στην «ζούγκλα» της Σάμου. Το Δικαστήριο  υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).   

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε, ενώπιον του ΕΔΔΑ, από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)i, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise, Γιατροί χωρίς Σύνορα. Αφορά σε πέντε ασυνόδευτους ανήλικους έφηβους, οι οποίοι ζουν, υπό άθλιες συνθήκες και επί πολλούς μήνες, στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «ζούγκλα», εν αναμονή της μεταφοράς τους σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας και χωρίς διορισμό επιτρόπου. 

Οι ανήλικοι καταγγέλλουν, ενώπιον του ΕΔΔΑ, συνθήκες υποδοχής, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ: έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα,  έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης, έλλειψη ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου.  Οι ανήλικοι  εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο "Τμήμα Ανηλίκων" εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες,  παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό.  

Επισημαίνεται ότι στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό ζουν 7.497 άνθρωποι ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι μόλις 648 θέσεων, υπό συνθήκες εξαιρετικά υποβαθμισμένεςii, που επιδεινώνονται δραματικάiii. 

Λόγω αυτών των σοβαρά υποβαθμισμένων συνθηκών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα, που ζητούν άσυλο, αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα και είναι εκτεθειμένα σε ανεπανόρθωτη βλάβη για τη σωματική και διανοητική τους ακεραιότητα, την ευημερία και την κοινωνική τους ανάπτυξη. 

Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει τα τεράστια κενά προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, εξαιτίας των οποίων ανήλικα αγόρια και κορίτσια παραμένουν εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.  

Οι υπογράφουσες οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, με βάση το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς της δεσμεύσεις, και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των ανήλικων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εφαρμογής ενός συστήματος αποτελεσματικής επιτροπείας των ασυνόδευτων παιδιών, της αύξησης του αριθμού των κατάλληλων για ανηλίκους θέσεων φιλοξενίας, της απαγόρευσης στο νόμο της δυνατότητας κράτησης ανηλίκων παιδιών για λόγους εφαρμογής της νομοθεσίας περί ασύλου και μετανάστευσης και του άμεσου τερματισμού της πρακτικής αυτής. 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις καλούν την Ευρώπη να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού και στην αρχή του βέλτιστου συμφέροντός τους.

Associazione per gli Studi Giuridici sull’ Immigrazione (ASGI)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Still I Rise

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροώθηση μέσα από το ΚΥΤ στο Βαθύ
Το ελληνικό Λιμενικό και άλλους εμπλεκόμενους κατήγγειλε ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για περιστατικό επαναπροώθησης.
Επαναπροώθηση μέσα από το ΚΥΤ στο Βαθύ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται... για δική τους προστασία κρατούμενοι στη Θεσσαλονίκη ● Διαμένουν στοιβαγμένοι έως και 20 ανά κελί, χωρίς να προαυλίζονται...
«Προστατευτική φύλαξη» σε συνθήκες κόλασης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξανά «στην αναφορά» η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
Νέα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια και Κέντρα Κράτησης πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ξανά «στην αναφορά» η Ελλάδα για παράτυπη κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρό μήνυμα από τους συμμαθητές του Σισέ
Στο πλευρό του Σισέ στέκονται από την πρώτη στιγμή οι συμμαθητές και συμμαθήτριες του 19χρονου πρόσφυγα από τη Γουινέα και ετοιμάζονται να δώσουν μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση της Πέμπτης στο Βαθύ Σάμου,...
Ηχηρό μήνυμα από τους συμμαθητές του Σισέ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον αριστούχο «Σαμιώτη» από τη Γουινέα
Εκ νέου θα εξεταστεί η υπόθεση του 19χρονου Σισσέ που πριν από λίγο καιρό τού κοινοποιήθηκε και η δεύτερη απορριπτική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον αριστούχο «Σαμιώτη» από τη Γουινέα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
Αστυνομικές πηγές απαντούσαν άλλοτε ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση για εντοπισμό και άλλοτε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες, παρότι διέθεταν το γεωγραφικό τους στίγμα.
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας