Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σήμα κινδύνου για τη ζωή όσων ζητούν άσυλο και τη δημόσια υγεία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμα κινδύνου για τη ζωή όσων ζητούν άσυλο και τη δημόσια υγεία

  • A-
  • A+
Οργανώσεις για την «τορπίλη» στον ΑΜΚΑ

Την τραγική καθυστέρηση της νομικής ρύθμισης για την πρόσβαση όλων όσοι ζητούν άσυλο σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επισήμαναν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ). Οι οργανώσεις επισήμαναν τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί η καθυστέρηση για την υγεία και τη ζωή όσων ζητούν άσυλο και για τη δημόσια υγεία. Τόνισαν επιπλέον τη δοκιμασία στην οποία βάζει τους λειτουργούς υγείας η καθυστέρηση αυτή, όπως και την παραβίαση αρχών και διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Οπως σημείωσαν, το ζήτημα προέκυψε αμέσως μετά τις εκλογές, με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, με την οποία ανακαλούσε «λόγω κατάχρησης δικαιώματος» προηγούμενη εγκύκλιο που έλυνε γραφειοκρατικά προσκόμματα στην απόδοση ΑΜΚΑ. Ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ψηφίστηκε με εσπευσμένες διαδικασίες, προέβλεπε άμεσα έκδοση προσωρινού αριθμού από την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο δεν έχουν βγει έκτοτε οι απαιτούμενες ΚΥΑ.

«Η μη έκδοση της ΚΥΑ και η μη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκομένων υπηρεσιών αποτελούν τεχνικούς λόγους και δεν μπορούν να αποτελούν κωλύματα για την άμεση νοσηλεία, που αποτελεί νομική υποχρέωση της Ελλάδας», σημείωσε ο Σπύρος Κουλοχέρης (ΕΣΠ). Αναφέρθηκε στην υπόθεση του 22χρονου Πακιστανού καρκινοπαθούς, που δεν μπορούσε να κάνει επείγουσες αξονικές τομογραφίες και να ξεκινήσει χημειοθεραπείες, πριν αναλάβει την υπόθεση εκ των ενόντων το Λαϊκό Νοσοκομείο, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης στην «Εφ.Συν.».

«Το κόστος νοσηλείας των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι μεγαλύτερο - η περίθαλψη κοστίζει περισσότερο από την πρόληψη», σημείωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από την ΕλΕΔΑ. Υπογράμμισε ότι δεν είναι ανεκτή μια πολιτική υγείας κατά περίπτωση και εξέφρασε την ανησυχία του για το ορατό ενδεχόμενο του πολλαπλασιασμού των ανθρώπων χωρίς χαρτιά εξαιτίας των νέων διαδικασιών υποδοχής και ασύλου.

Ο Γιώργος Καραγιάννης (ΓΧΣ) επισήμανε την αύξηση του ποσοστού των ασθενών χωρίς ΑΜΚΑ που επισκέπτονται την κλινική της οργάνωσης στη Σόλωνος, από 18% τον Ιούλιο σε 43% σήμερα. «Τι θα κάνουμε μ’ αυτές τις ιστορίες; Θα εξαντλούμε την πίεση η μία οργάνωση στην άλλη; Ανεχόμαστε μια κατάσταση που παραβιάζει την αρχή “μην κάνεις κακό και πρόσφερε βοήθεια, αν μπορείς”. Δεν ζητάμε να λυθεί το προσφυγικό. Ζητάμε να εκδοθεί μια ρύθμιση για τον ΑΜΚΑ που εκκρεμεί πέντε μήνες ή να δοθεί προσωρινή λύση ή να αποσυνδεθεί η πρόσβαση στην υγεία από τη διαδικασία ασύλου, όταν μάλιστα υπάρχει το προηγούμενο του νόμου του 2016, που εγγυάται ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους», σημείωσε.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου (ΔΑ) υπογράμμισε τον θεμελιώδη και καθολικό χαρακτήρα του δικαιώματος στην υγεία και επισήμανε την άμεση ανάγκη να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όσους ζητούν άσυλο, για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και για τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά. Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσανατολισμού προς μια πολιτική ένταξης και στην ευρύτερη παραβίαση δικαιωμάτων από τη νομοθεσία για τη διεθνή προστασία.

Παρέμβαση έκανε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος επισήμανε ότι έχει πολιτικά χαρακτηριστικά η ακύρωση του παλιού πλαισίου χωρίς να έρθει το νέο πλαίσιο και υπογράμμισε ότι η ασφάλεια εμπεριέχει την υγειονομική ασφάλεια.

«Οταν τορπιλίζεις τον ΑΜΚΑ, τορπιλίζεις και την ένταξη στην ελληνική κοινωνία, κάτι που είναι πολιτική επιλογή», σημείωσε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ΑΜΚΑ παρεμποδίζει επίσης την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χιλιάδες πρόσφυγες σε κρίση ψυχικής υγείας στα ελληνικά νησιά
Την επιδείνωση της κατάστασης, όσον αφορά στο θέμα της ψυχικής τους υγείας, που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, καταγράφει έκθεση της Διεθνής Επιτροπή...
Χιλιάδες πρόσφυγες σε κρίση ψυχικής υγείας στα ελληνικά νησιά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
OXFAM και WEMOVE ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Αναφορά κατά της Ελλάδας για παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου στο προσφυγικό κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο από τις μεγαλύτερες οργανώσεις δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η OXFAM και η WEMOVE.
OXFAM και WEMOVE ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καθυστέρησε αλλά ήρθε ο «προσωρινός αριθμός ασφάλισης» προσφύγων
Τις ανάγκες για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία προωθεί με καθυστέρηση τριών μηνών η κυβέρνηση προκειμένου να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υγείας...
Καθυστέρησε αλλά ήρθε ο «προσωρινός αριθμός ασφάλισης» προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διευκρινίσεις για τα κλειστά κέντρα ζητά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς
Διευκρινίσεις για το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού που ανακοίνωσαν o κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Άμυνας ζητά η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Διευκρινίσεις για τα κλειστά κέντρα ζητά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικηγόροι κατά της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
Μετά την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, τη διαφωνία τους για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών εκφράζει με τη σειρά της και η...
Δικηγόροι κατά της κατάργησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές
Δύο μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα υπ. Εργασίας, ο Γ. Βρούτσης κατάργησε διευκρινιστική εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή υπουργών και υφυπουργών και η οποία διευκόλυνε την απονομή ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών.
Εσβησε τον ανθρωπισμό με 3 γραμμές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας