Με μια δυναμική και πρωτότυπη πορεία το Σάββατο το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα της φεμινιστικής συλλογικότητας «Καμία Ανοχή», ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις ενάντια στην έμφυλη βία, που ολοκληρώνονται σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Κρατώντας σκούπες, βαμμένες μοβ και γυρισμένες ανάποδα, οι συμμετέχουσες στη σαββατιάτικη πορεία, ζωντάνεψαν με χιούμορ, το κλασικό φεμινιστικό απόφθεγμα «Είμαστε οι κόρες των μαγισσών που δεν προλάβατε να κάψετε». Εκατοντάδες διαδηλώτριες, από την «Καμία Ανοχή» και άλλες συλλογικότητες, διέσχισαν τους δρόμους της Αθήνας, ξεκινώντας από την πλατεία Καπνικαρέας, κατηφορίζοντας στην Ομόνοια και επιστρέφοντας στο Σύνταγμα και στη Βουλή.
Η πορεία πραγματοποίησε τρεις στάσεις σε ισάριθμα σημεία της πόλης, που έχουν σημαδευτεί ή συμβολίζουν χώρους καταπίεσης, εκμετάλλευσης και βίας κατά γυναικών, ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, μεταναστ(ρι)ών και όλων όσοι δεν χωράνε στα πρότυπα της «κανονικότητας».
Και στη Γλάδστωνος
Η πρώτη στάση έγινε στη Σταδίου, σε υποκατάστημα αλυσίδας αρτοποιίας, της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν κατηγορηθεί για διεύθυνση και συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών, με θύματα κυρίως μετανάστριες από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Η πολύκροτη υπόθεση, που είχε τον κωδικό «Λευκός Αρτος», κατέληξε στην απαλλαγή των μεγαλο-αρτοποιών, σε μια δικαστική απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η δεύτερη στάση έγινε στο αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, που έχει καταγγελθεί επανειλημμένα για περιστατικά κακοποίησης, βασανιστήρια, ακόμα και για ανεξήγητους θανάτους κρατουμένων. Η τρίτη στάση έγινε στην οδό Γλάδστωνος, στην Κάνιγγος, το σημείο που πέρυσι το Σεπτέμβριο λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος.
«Ποτέ μην ξεχαστεί, τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη» και «Τις σκούπες μας χτυπάμε, κάτω δυνατά, κάτω η πατριαρχία και τα αφεντικά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Τα μηνύματα των διαδηλωτριών επικοινωνήθηκαν και μέσα από ευρηματικά σκίτσα και στένσιλ, όπως «Από την Αθήνα μέχρι τη Χιλή, είμαστε γεμάτα (στ)ΟΡΓΗ».
Στην πορεία συμμετείχε και η «Ομάδα ενάντια στην Πατριαρχία» της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, με πανό που καλούσε σε «Αντίσταση στην κρατική καταστολή και τις σεξιστικές επιθέσεις της αστυνομίας». Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» μνημόνευσε στην πορεία τον θάνατο της 19χρονης Ανδριάνας, που έζησε και πέθανε κλεισμένη σε κλουβί στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών - γνωστό και ως «κολαστήριο των Λεχαινών».
Η «Καμία Ανοχή» καλεί και στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 19.00, όπως και πολλές άλλες γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις. Η «Συνέλευση για τις 8 Μάρτη», το σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ», το Δίκτυο Φύλου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 18.00.
Δράσεις σε 14 πόλεις
«Εχεις φωνή - Είμαστε δίπλα σου» είναι το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Το Σάββατο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης, σε 14 πόλεις, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Στην Αθήνα ειδικά, μας ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, «εκατοντάδες πολίτες φόρεσαν το πορτοκαλί κορδελάκι της εκστρατείας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να λάβουν συμβουλές, τόσο προφορικά όσο και μέσω του έντυπου υλικού που μοιράστηκε, καθώς επίσης και να ανακαλύψουν τις διαδικτυακές οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω QR code, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο».
Υποθέτουμε ότι στην καμπάνια ευαισθητοποίησης οι πολίτες με το πορτοκαλί κορδελάκι δεν άκουσαν τίποτα για τους τραμπουκισμούς και τις σεξιστικές απειλές αστυνομικών σε γυναίκες, το ταπεινωτικό ξεγύμνωμα διαδηλωτριών, τις αναμνηστικές «σέλφι» των ΜΑΤ με φοιτήτριες, το ανελέητο ξύλο σε κορίτσια που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, όπως το κατέγραψαν καταγγελίες, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ακόμα και βιντεο-ντοκουμέντα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας