Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δρομολογούνται λύσεις για τις καθυστερήσεις στην ιθαγένεια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρομολογούνται λύσεις για τις καθυστερήσεις στην ιθαγένεια

  • A-
  • A+
Οι αιτήσεις που πάγωσαν μετά τις εκλογές, οι ενδιαφερόμενοι-«μπαλάκια» και οι εξηγήσεις των αρμοδίων ● Το υπ. Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα πολιτικών επιλογών και ότι ο μηχανισμός αξιολογήσεων ξαναπήρε μπροστά.

Τον Μάιο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η Ι.Τ., 21 ετών, φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ, έμαθε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ότι εγκρίθηκε επιτέλους η αίτησή της να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, δύο χρόνια και δύο μήνες από τότε που την είχε καταθέσει, τον Μάρτιο του 2017, όταν ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και δικαιούνταν να αναγνωριστεί Ελληνας πολίτης.

Τον Οκτώβριο, πέντε μήνες από τότε που έμαθε ότι εγκρίθηκε η αίτηση, δεν είχε καταφέρει να πάρει στα χέρια της το πολυπόθητο χαρτί, γεγονός που πιθανότατα σήμαινε ότι θα ακολουθούσαν και άλλες γραφειοκρατικές επιπλοκές και που παρέτεινε την ανασφάλεια και το αίσθημα αδικίας που νιώθουν πολλοί που θέλησαν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, ύστερα από πολλά πολλά χρόνια που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οταν η Ι.Τ. και η οικογένειά της, η μητέρας της βουλγαρικής καταγωγής και ο Ελληνας σύντροφός της, επικοινώνησαν στα τέλη Μαΐου με την αρμόδια υπηρεσία στην οδό Φαβιέρου, τους είπαν ότι έχουν μπλοκαριστεί οι διαδικασίες λόγω εκλογών και τους ζήτησαν να ξαναπεράσουν μετά τις εκλογές για να παραλάβουν τη νέα ελληνική ταυτότητα.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό ούτε μετά τις εκλογές. «Μας είπαν: “Τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Πρέπει να επιστρέψουμε τον φάκελο στο υπουργείο για να υπογραφεί από τους καινούργιους στη γενική γραμματεία”», λέει στην «Εφ.Συν.» ο σύντροφος της μητέρας της Ι.Τ.

Στις αρχές Οκτωβρίου έληξε η βουλγαρική ταυτότητα της Ι.Τ. και της έδωσαν προσωρινό έγγραφο, μέχρι να μπορέσει να βγάλει καινούργια βουλγαρική ταυτότητα στα μέσα Νοεμβρίου. Θα μπορούσε να παραλάβει με τη νέα προσωρινή βουλγαρική ταυτότητα, την ελληνική ταυτότητα η Ι.Τ. ή θα έπρεπε να υποχρεωθεί σε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες; Κανείς δεν ήταν σε θέση να δώσει μια καθησυχαστική απάντηση στην οικογένεια της Ι.Τ.

«Δεν δείχνουν σοβαρό κράτος αυτά τα πράγματα, δεν δείχνουν φερεγγυότητα. Δηλαδή, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση, θα αλλάξει το σύμπαν; Θα αλλάξουν οι αποφάσεις της διοίκησης; Εμάς και δύο μήνες επιπλέον καθυστέρηση μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Δεν έχουμε εικόνα πότε μπορεί να πάρει την ελληνική ταυτότητα ούτε αν θα μπορέσει να την πάρει», αναφέρει ο σύντροφος της μητέρας της.

Η πολιτική βούληση

Η περίπτωση της Ι.Τ. δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ενώ από τον Ιανουάριο 2019 μέχρι τον Ιούνιο βγήκαν περίπου 14.000 αποφάσεις ιθαγένειας, οι αποφάσεις πάγωσαν μετά τις εκλογές, γεγονός που προξένησε όχι μόνο πρόσθετη καθυστέρηση σε μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και ερωτήματα και ανησυχία για την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης. Είναι άλλωστε νωπή η εσπευσμένη κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια από την κυβέρνηση Σαμαρά, πριν βγει επισήμως η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις, ενώ και μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρξαν δηλώσεις και ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ., όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πρωτοσέλιδα στον φιλικό της Τύπο, που παρουσίαζαν στρεβλά τη διαδικασία της ιθαγένειας, σαν να μην αποτελούσε την εφαρμογή ενός νόμου με στόχο να λύσει χρόνια προβλήματα μεταναστών που έχουν περάσει τη μισή ζωή τους στην Ελλάδα, αλλά σαν να ήταν μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα.

Πηγές της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και υπογραμμίζουν ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό. «Η απόδοση της ιθαγένειας είναι μια διοικητική διαδικασία. Εφόσον κάποιος τη δικαιούται την ιθαγένεια, πρέπει να μπορεί να την πάρει το συντομότερο δυνατό», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας με ρυθμίσεις που θα βρίσκονται στην κατεύθυνση μιας διαδικασίας πιο αποκεντρωμένης, απλής και σύντομης, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις της προηγούμενης Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Ηδη έχουν προχωρήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Αθανάσιου Μαλέρμπα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε συνάντηση με την οργάνωση «Generation 2.0» που ασχολείται με ζητήματα μεταναστών, η οποία είχε ενημερώσει αναλυτικά για «δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας για τη δεύτερη γενιά, καθώς και την πολιτογράφηση αλλογενών, οι οποίες προκύπτουν είτε από γραφειοκρατικές δυσκολίες είτε από νομοθετικά κενά».

Ανάγκη αξιολόγησης

Το τελευταίο διάστημα βγήκαν περίπου 800 αποφάσεις πολιτογράφησης αλλογενών, ένδειξη ότι έπειτα από μια περίοδο λίγων μηνών, ο μηχανισμός ξαναπήρε μπροστά.

Οπως σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Γενικής Γραμματείας, αποφάσεις ιθαγένειας που υπογράφηκαν μεταξύ 7 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, αμέσως μετά τις εκλογές, χρειάστηκε να επιστραφούν από το Εθνικό Τυπογραφείο για τυπικούς λόγους, καθώς έφεραν εκ παραδρομής τον τίτλο της «Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας» η οποία είχε στο μεταξύ αλλάξει σε «Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας». Επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι ήδη εργάζονται λίγο περισσότερο προκειμένου να καλυφθεί σύντομα η καθυστέρηση.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που αφαιρούσε από τις διευθύνσεις των περιφερειών την αρμοδιότητα της υπογραφής των αποφάσεων πολιτογράφησης αλλογενών και τη μετέφερε στον ίδιο, γεγονός που έκανε υπερσυγκεντρωτική και εξαιρετικά χρονοβόρα τη διαδικασία, οι ίδιες πηγές μιλούν για την ανάγκη αξιολόγησης του συστήματος αμέσως μετά τις εκλογές.

Σημειώνουν ότι σύντομα πρόκειται να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση υπογραφής στον γενικό γραμματέα και στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί περαιτέρω στις αρμόδιες διευθύνσεις, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί η ενημέρωση προς τη διοικητική μηχανή να εκδίδονται άμεσα οι απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί σήμερα να καθυστερούν περισσότερο από έτος, προκειμένου να μπορούν να ξανακάνουν συντομότερα νέα αίτηση οι ενδιαφερόμενοι.

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Διονύσιο Κυριακόπουλο, η γενική γραμματεία οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και μαθήματα για όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη διαδικασία ιθαγένειας, ώστε να υπάρχει συναντίληψη για πρακτικά ζητήματα εφαρμογής του νόμου.

«Αλλη δουλειά δεν είχαμε, να σας παίρνουμε τηλέφωνο...»!

Α.Φ., Αλβανός, 38 ετών - Η ταλαιπωρία και η αγένεια υπαλλήλου

Ο Α.Φ. ζει στην Ελλάδα 23 χρόνια, από το 1996, όταν ήρθε από την Αλβανία μαζί με τους γονείς του. Σπουδάζει και δουλεύει νυχθημερόν για να τα φέρει βόλτα και να ζήσει τα δύο του παιδιά, 7 και 12 ετών. Η ζωή του θα ήταν ευκολότερη και τα οικονομικά του καλύτερα αν είχε την ελληνική ιθαγένεια. Εκανε αίτηση για πολιτογράφηση το 2017 και αίτηση επίσπευσης τον περασμένο Μάρτιο.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.», η συνέντευξή του είχε οριστεί για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους. Από τότε, πετάγεται στον ύπνο του από το άγχος που του έχουν δημιουργήσει οι συναλλαγές με τη γραφειοκρατία, η αβεβαιότητα και ο χαμένος χρόνος της αναμονής για μιαν απόφαση που θα μπορούσε να έχει βγει πριν από χρόνια.

«Το 2012 ήταν να καταθέσω αίτηση με τον νόμο Ραγκούση, αλλά άλλαξε ο νόμος. Τον Μάρτιο του 2017 πήγα και κατέθεσα αίτηση για πολιτογράφηση και μετά από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2019, έκανα αίτηση επίσπευσης, λόγω του ότι έχω φοιτήσει σε Τεχνικό Λύκειο και ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα δικαιούνται με διαδικασία επίσπευσης να δώσουν συνέντευξη μέσα σε δυο χρόνια, ενώ αλλιώς η διαδικασία παίρνει πέντε χρόνια. Εγινε δεκτή η αίτηση και μου ήρθε συστημένο χαρτί στο σπίτι στις 21 Μαΐου που λέει να πάω να δώσω συνέντευξη στις 27 Ιουνίου 2019, 9 η ώρα το πρωί, ημέρα Πέμπτη.

»Δυο τρεις μέρες πριν με πήρε μια κυρία, δεν συστήθηκε, είπε μόνο ότι είναι από το υπουργείο, και μου είπε: “Δεν θα δώσετε συνέντευξη την Πέμπτη, θα γίνει την Τρίτη, 2 Ιουλίου”. Λέω “γιατί;”. Μου λέει “άλλη δουλειά δεν είχαμε, σας παίρνουμε και τηλέφωνο”. Ξαφνιάστηκα, περίμενα πώς και πώς να δώσω συνέντευξη, θέλω να καταλάβετε το άγχος μου. Είχα ετοιμαστεί για τις εξετάσεις, δούλευα και διάβαζα όλη μέρα. Πήγα από κοντά, της λέω “συγγνώμη, αλλά το χαρτί λέει ότι αν δεν παρουσιαστείς, πρέπει να παρουσιάσεις δικαιολογητικό, αλλιώς η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα”. Μου απαντά: “Πού τα μάθατε εσείς όλα αυτά; Σας είπαμε, έτυχε κάτι με την Επιτροπή, θα δώσετε την Τρίτη”. Πάω την Τρίτη το πρωί, είχα διαβάσει σχεδόν όλη νύχτα, δεν μπορούσα να κοιμηθώ από το άγχος μου. Με είδε, με γνώρισε που είχα ξαναπάει, μου λέει “εσείς δε θα δώσετε”. Λέω “γιατί;”. Λέει “έχω κάνει εγώ ένα λάθος, συγγνώμη, δεν έχω πάει το ποινικό μητρώο σας, θα δώσετε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη». Λέω “δε γίνεται αυτό!”

»Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πήγαμε στον διευθυντή, μου λέει και αυτός ότι έχει ξεχάσει η υπάλληλος το ποινικό μητρώο και το θέλει ο νόμος και ότι δεν γίνεται τίποτα. Πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, στη διεύθυνση Ιθαγένειας, μου λένε ότι και σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει το ποινικό μητρώο και προσκομίζεται μετά και, αν δεν είναι καθαρό, κόβονται. Παίρνουν τηλέφωνο τον διευθυντή της άλλης υπηρεσίας, συμφωνούν να δώσω στις 11 ή στις 18 Ιουλίου που ήταν οι δύο τελευταίες επιτροπές, γιατί μετά ξεκινούσαν οι άδειες. Μέχρι τις 17 Ιουλίου δεν είχε επικοινωνήσει κανένας μαζί μου. Πήγα στο υπουργείο και ζήτησα να στείλουν με email το ποινικό μητρώο στην αρμόδια υπηρεσία και την επομένη πήγα να δώσω εξετάσεις. Αλλά μου είπαν ότι δεν είχε έρθει το ποινικό και με παρέπεμψαν να εξεταστώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Τον Σεπτέμβριο δεν επικοινώνησε κανείς. Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγα στο υπουργείο και μου είπαν ότι θα με καλέσουν για συνέντευξη τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη.

»Αυτή η αναμονή μού έχει δημιουργήσει άγχος. Εγώ κανονικά ξυπνάω στις 7 το πρωί, πηγαίνω στη σχολή, έπειτα δουλειά ντιλίβερι σε δύο καταστήματα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Από το καλοκαίρι ξυπνάω από τις 5 το πρωί λόγω του άγχους μου. Η κόρη μου κοντεύει 12 χρονών και ντρέπεται που δεν έχει ταυτότητα, όπως έχουν όλες οι φίλες της. Εφόσον πάρω ιθαγένεια, θα πάρουν και τα παιδιά μου. Για να τους ανανεώσω το διαβατήριο, έπρεπε να πληρώσω 500-600 ευρώ. Εχω δίπλωμα οδήγησης όλων των κατηγοριών, έχω τελειώσει σχολή εκπαιδευτών αυτοκινήτων, θα μπορούσα να προσληφθώ οδηγός λεωφορείου εκτός ΑΣΕΠ ή να αγοράσω ταξί. Θα μπορούσα να έχω ευνοϊκότερους όρους για να ξεπληρώσω το δάνειο. Τον Αύγουστο έκλεισα τα 38. Θέλω πριν από τα 40 να έχω κάτι. Πρέπει να πάω έξι μήνες στρατό αφού πάρω την ιθαγένεια. Με πιέζει ο χρόνος».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου
40 εργαζόμενοι επιμορφώνονται σε ζητήματα όπως η ανιθαγένεια και η έμφυλη βία, ώστε να αντιμετωπίζουν πιο σωστά και αποτελεσματικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες.
Εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο γρήγορα και πιο απλά η ιθαγένεια
Το πλαίσιο των νομοθετικών και διοικητικών αλλαγών για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις, τα φαινόμενα εξωθεσμικής παρέμβασης και διαφθοράς και η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες...
Πιο γρήγορα και πιο απλά η ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινδυνεύουν με διώξεις... ασφαλώς
Σοβαρές παραβιάσεις της διαδικασίας εξέτασης ασύλου επισήμαναν οι δικηγόροι του ενός απ’ τους δύο προς απέλαση Σύρους. Ο ένας είναι γκέι κι ο άλλος ανήκει σε θρησκευτική και εθνοτική μειονότητα και η Τουρκία...
Κινδυνεύουν με διώξεις... ασφαλώς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόμνημα με μέτρα για τον εξορθολογισμό της ελληνικής νομοθεσίας
Σειρά πολλών μέτρων περιλαμβάνει το αναλυτικό υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα η Ελληνική Ενωση των Δικαιωμάτων του...
Υπόμνημα με μέτρα για τον εξορθολογισμό της ελληνικής νομοθεσίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στήνονται οι δομές για την εκταμίευση των 470 εκατ.
Θέμα ημερών είναι η σύσταση της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από την οποία θα εκταμιευτεί η τακτική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό ενώ έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ με την οποία...
Στήνονται οι δομές για την εκταμίευση των 470 εκατ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάζουμε το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο
Το αδιέξοδο της πολιτικής της καταστολής των μεταναστών και προσφύγων παραδέχεται εμμέσως ο γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος στο «Βήμα», όπου μάλιστα εμφανίζεται η Ελλάδα να παραβιάζει εσκεμμένα τις...
Παραβιάζουμε το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας