• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.5°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.0°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  79%

Εκκληση να σταματήσουν την αργή πορεία τους προς τον θάνατο απηύθυνε η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου, Εύη Στατήρη

Τελειώνει ο χρόνος των απεργών πείνας

 • A-
 • A+

Περίσσεψε την Παρασκευή η γενναιότητα, εκτός από τη μητέρα, και στην προφυλακισμένη σύντροφο του Γ. Τσάκαλου, η οποία -με δημόσια έκκλησή- της ζήτησε να διακόψουν οι απεργοί πείνας την πορεία τους προς τον θάνατο. Η Εύη Στατήρη δήλωσε: 

«Το μοναδικό στοιχείο ‘‘ενοχής’’ μου είναι η προσωπική μου σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Κι όμως, αυτό αρκούσε για να βρεθώ στη φυλακή, ως μέλος μάλιστα ‘‘τρομοκρατικής οργάνωσης’’, μαζί με τη μητέρα του Γεράσιμου, και να μοιραζόμαστε το ίδιο κελί. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας πρότεινε στο Συμβούλιο, που έκανα την προσφυγή, την αποφυλάκισή μου, η απάντηση ήταν αρνητική χωρίς να μου εξηγήσει κανείς το ‘‘γιατί’’.

»Είναι έγκλημα να στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπό σου; Είναι έγκλημα οι προσωπικές-συγγενικές σχέσεις; [...] 33 μέρες μετά, θεωρώ πως η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει λύση στο δίκαιο αίτημα για την αποφυλάκισή μου. Γνωρίζοντας την κρισιμότητα της υγείας τους (ο Μ. Νικολόπουλος νοσηλεύεται στην Εντατική και για όλους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας), τους κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ να σταματήσουν την απεργία πείνας. Το ηθικό βάρος της ζημίας που προκαλούν στον εαυτό τους είναι αβάσταχτο για εμένα και η ιδέα του θανάτου που πλανιέται πάνω από τη ζωή τους επισκιάζει κάθε μου σκέψη [...]».

«Κουκουλονόμος» και DNA

Ρωτήσαμε προχθές (Παρασκευή 3/4) τη βουλευτίνα Βασιλική Κατριβάνου (Συντονίστρια των Επιτροπών Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου στον τομέα Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μετανάστευσης), αν πράγματι ισχύει η πρόθεση για την κατάθεση 2 τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, για ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου» και την αλόγιστη και αυθαίρετη χρήση γενετικού υλικού έξω από κάθε λογική Ποινικού Δικαίου, αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομολογίας.

Η Β. Κατριβάνου επιβεβαίωσε ότι αύριο (Δευτέρα 6/4) θα κατατεθούν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι επεξεργασμένες τροπολογίες για τα δύο αυτά ζητήματα, ώστε να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Ειδικά για τον «κουκουλονόμο», οι εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων είχαν προεκλογικά απαντήσει στην «Εφ.Συν.» (16/1/2015) στο σχετικό ερώτημα ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα ήταν αντίθετο στον «κουκουλονόμο» από την πρώτη στιγμή. Η εφαρμογή του δεν προσέφερε τίποτα. Αντίθετα, δημιούργησε σκιές σε διάφορες περιπτώσεις. Θα πρέπει να καταργηθεί.

ΠΟΤΑΜΙ: Η λύση δεν δίνεται με πιο αυστηρές ποινές που στηρίζονται σε αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις, αλλά με την ορθή εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

■ ΚΚΕ: Εχουμε καταψηφίσει όλο το αυταρχικό, κατασταλτικό οπλοστάσιο και τις πρακτικές που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την ποινικοποίηση των αγώνων.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση της αποτελεσματικότητάς του.

ΔΗΜΑΡ: Η ποινικοποίηση της «κουκούλας», πέραν του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του μέτρου, της κατάχρησης από αστυνομικές δυνάμεις και της αναποτελεσματικότητας, άγγιξε πολλές φορές ακόμα και τα όρια της φαιδρότητας. Η δημοκρατία δεν φορά «κουκούλες», ούτε αντιμετωπίζει τη βία με κριτήρια εμφάνισης.

ΚΙΔΗΣΟ: Ως υπουργός Δικαιοσύνης (Χάρης Καστανίδης) είχα συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων. Στο Σχέδιο, έτοιμο από τα τέλη του 2011, οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί.

Ας ευχηθούμε τώρα τα κόμματα να φανούν συνεπή με τις συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις τους...

Η σκληρή γλώσσα των αριθμών και των Αρχών

Στο μεταξύ τα στοιχεία για την υγεία των απεργών πείνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, δεδομένου ότι χθες βρίσκονταν: ένας στην εντατική, 11 στα νοσοκομεία, 10 στις φυλακές με ανύπαρκτη και τη στοιχειώδη φροντίδα.

Οι γιατροί τους καταγγέλλουν ότι χρειάζεται κάθε φορά παρέμβαση του υπουργείου, για να πειστούν οι αρχές των φυλακών ότι πρέπει να μεταφερθούν για περίθαλψη στα νοσοκομεία. Η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου κατήγγειλε ακόμα ότι έγινε εξευτελιστικός αστυνομικός έλεγχος σε γυναίκα συγγενή κρατούμενου, που πήγε να τον επισκεφτεί στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

35η ημέρα απεργία πείνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (Κυριακή 5 Απριλίου) βρίσκονται οι πολιτικοί κρατούμενοι Θεοφίλου Τάσος, Καραγιαννίδης Γιώργος, Μαζιώτης Νίκος, Ντάλιος Αργύρης, Σταμπούλος Αντώνης, Χαρίσης Φοίβος, καθώς και οι: Σαραφούδης Γρηγόρης (9/3), Μπουρζούκος Δημ.-Ανδρέας (16/3), Πολίτης Δημήτρης (16/3), Μιχαηλίδης Γιάννης (23/3), οι οποίοι ζητούν:

♦ Την κατάργηση μιας σειράς κατασταλτικών νόμων (και κυρίως των «τρομονόμων» 187 και 187Α) που αποτελούν τον ορισμό της πιο αυθαίρετης κρατικής καταστολής.

♦ Την κατάργηση ενός νόμου (κουκουλονόμου), που μετατρέπει τη στοιχειώδη προφύλαξη και προστασία από τα χημικά της αστυνομίας σε βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

♦ Tην κατάργηση της βίαιης λήψης του DNA και της αντιεπιστημονικής και αυθαίρετης χρήσης του για την καταδίκη απλά ύποπτων κατηγορουμένων.

♦ Tην κατάργηση των φυλακών Γ' τύπου (ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο).

♦ Tην απελευθέρωση του πολυτραυματία του Σάββα Ξηρού, που με 98% αναπηρία κρατιέται εκδικητικά στις φυλακές για 13 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση των συγγενών κρατουμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι κοινότητες των φυλακών αγωνιούν
Σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα πλήττουν τις κοινότητες «Εν Δράσει» του ΚΕΘΕΑ που εδώ και χρόνια παρέχουν απλόχερα ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε κρατουμένους πρόσφυγες, καθώς η υποστελέχωση έχει...
Οι κοινότητες των φυλακών αγωνιούν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χωρίς φυλακές τύπου Γ΄, προς τι οι καταλήψεις;
Αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμως κατέθεσε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης το νομοσχέδιο για την «κατάργηση των φυλακών Γ΄ Τύπου και άλλες διατάξεις», όπως ακριβώς το είχε δώσει και...
Χωρίς φυλακές τύπου Γ΄, προς τι οι καταλήψεις;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αδιέξοδη διελκυστίνδα» ζωής και θανάτου
Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί τους απεργούς πείνας να σταματήσουν τον αγώνα τους, αναφέροντας ότι «κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της...
«Αδιέξοδη διελκυστίνδα» ζωής και θανάτου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποδαρικό στον Δομοκό
Αποφασισμένος να υπερασπιστεί το κατασταλτικό του έργο μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η αρχή έγινε εσπευσμένα με τη μεταγωγή του Νίκου Μαζιώτη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας...
Ποδαρικό στον Δομοκό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας