Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.2°C / 4.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  4 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 10.6°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 1.1°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.1°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
Γκρίζες ζώνες για παραβίαση δικαιωμάτων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκρίζες ζώνες για παραβίαση δικαιωμάτων

 • A-
 • A+
Κορυφαίες ανθρωπιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Τονίζουν ότι περιλαμβάνει κομβικές αλλαγές που ανοίγουν τον δρόμο στην καταστρατήγηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου με τιμωρητικές διατάξεις για τους αιτούντες άσυλο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με κοινή συνέντευξη Τύπου κορυφώνουν σήμερα την εκστρατεία ενημέρωσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και HumanRights360, έχοντας να αντιπαλέψουν τον ελάχιστο χρόνο δημόσιας διαβούλευσης και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ενώ λίγο αργότερα ξεκινά στη Βουλή η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.

«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μια σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και μεταναστριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα», σημειώνουν οι οργανώσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο πολύ σύντομος χρόνος διαβούλευσης δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή τους.

Εντονη ανησυχία για περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, παραβιάσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επιβάρυνση της διοίκησης και δημιουργία περισσότερων προβλημάτων κατά την εφαρμογή έχουν επίσης εκφράσει η Υπατη Αρμοστεία, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αντί να θεσπίσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, το νομοσχέδιο «θέτει υπερβολικό βάρος στους αιτούντες άσυλο και επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα. Εισάγονται υπερβολικά απαιτητικές διαδικασίες, τις οποίες ένας αιτών άσυλο δεν μπορεί ευλόγως να αναμένεται ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει. […] Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσφυγή κατά απορριπτικής απόφασης καθίσταται δυσχερής σε βαθμό που να υπονομεύεται σοβαρά το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή, όπως προβλέπεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. […] Ενας σημαντικός αριθμός διατάξεων του σχεδίου νόμου θα επιβαρύνει τις διοικητικές αρχές, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι καθυστερήσεις», υπογραμμίζει η Υπατη Αρμοστεία, που δεν κρύβει την ανησυχία της.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει υπόψη ορισμένες παρατηρήσεις των οργανώσεων και της αντιπολίτευσης, ωστόσο επιμένει ότι το νομοσχέδιο απλώς μεταφέρει κατά γράμμα τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διεθνή προστασία.

Αν και πράγματι το νομοσχέδιο εν πολλοίς απλώς μεταφέρει οδηγίες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, ωστόσο εισάγει διατάξεις που αφαιρούν εγγυήσεις, περιορίζουν δικαιώματα και εμποδίζουν την πρόσβαση στη διαδικασία όσων ζητούν άσυλο, αφήνοντάς τους έκθετους στον κίνδυνο γενικευμένης κράτησης και μαζικής απέλασης.

Επιχειρήσεις αποτροπής

Αλλωστε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει, κλείνοντας το μάτι στο ξενοφοβικό ακροατήριο και στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, ότι στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η πραγματοποίηση απελάσεων όσο το δυνατό συντομότερα, όπως άλλωστε και οι επιχειρήσεις αποτροπής, με συνεργασία του Λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή, που βαφτίζονται «φύλαξη των συνόρων».

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι τα σχέδιά της για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, ενώ λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε ότι τα κοινωνικά επιδόματα θα δίνονται στο εξής στους μετανάστες ύστερα από δέκα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα, από πέντε που είναι σήμερα, προκειμένου, λέει, «να διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν έμπρακτα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Με άλλα λόγια, αντί να ελέγξει τους εργοδότες που καταφεύγουν στον εκβιασμό της μαύρης εργασίας, τιμωρεί τα θύματα, στερώντας τους για πέντε ολόκληρα χρόνια τα αποτελέσματα των κόπων τους.

Στο μεταξύ, διαφαίνεται προοπτική υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα των περίπου 100 ασυνόδευτων ανηλίκων που αποφάσισε να στοιβάξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην πτέρυγα Μπόμπολα του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία προδιαγραφή και υποδομή και με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν κυβερνητικό σχέδιο να κλείσει το νοσοκομείο.

Μετά τη συνάντηση της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά με τον συντονιστή του προσφυγικού, υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αυτός δήλωσε ότι το θέμα θα μελετηθεί εκ νέου, ενώ η δήμαρχος, που αντιδρά έντονα στην εγκατάσταση των προσφύγων στο νοσοκομείο, διαπίστωσε θετική έκβαση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αλληλεγγύη μετανάστευσε
​Την ανάγκη να διαμορφωθεί ξανά μια ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό με γνώμονα την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους επισήμανε η Τασία Χριστοδουλοπούλου στην Επιτροπή...
Η αλληλεγγύη μετανάστευσε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
Αστυνομικές και ιατρικές πηγές εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε ο άνδρας αλγερινής καταγωγής στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στις 6 Φεβρουαρίου. Σε έκθεσή της η οργάνωση...
Δύο εκδοχές για έναν θάνατο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα (και Ιταλία) παραβιάζει... όλα τα δικαιώματα των προσφύγων!
Η λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία όχι μόνο δεν έχει πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της διευκόλυνσης της διαδικασίας ασύλου σε χώρες πρώτης υποδοχής που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, αλλά...
Η λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα (και Ιταλία) παραβιάζει... όλα τα δικαιώματα των προσφύγων!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς απέλαση Σύρος μετά την απόρριψη της προσφυγής του
Τον κίνδυνο άμεσης απέλασης αεροπορικώς στην Τουρκία από τη Λέσβο αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», Σύρος καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει στις Επιτροπές Προσφύγων. Πρόκειται...
Προς απέλαση Σύρος μετά την απόρριψη της προσφυγής του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόφαση-σταθμός για τα αιτήματα ασύλου
Υστερα από αδικαιολόγητη καθυστέρηση ενός μήνα μετά τις πρώτες προσφυγές Σύρων εναντίον των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου που έκρινε το αίτημά τους για άσυλο «απαράδεκτο», εκδόθηκε η πρώτη απόφαση των...
Απόφαση-σταθμός για τα αιτήματα ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πειραματόζωο και για το ενιαίο σύστημα ασύλου η Ελλάδα
Οσα συμβαίνουν με τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, που φαίνεται πως στοχεύει ανοιχτά πια όχι στη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των προσφύγων, αλλά στον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων, θα αποτελέσουν...
Πειραματόζωο και για το ενιαίο σύστημα ασύλου η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας