Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόχειρες απαντήσεις στα σοβαρά επιχειρήματα για το άσυλο
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόχειρες απαντήσεις στα σοβαρά επιχειρήματα για το άσυλο

  • A-
  • A+
«Μιλάμε για εποχές όπου δεν υπήρχε προσφυγικό ζήτημα. Και εγώ έκανα προϊστάμενος υπουργός του Ασύλου, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε, αλλά δεν υπήρχε τότε ζήτημα ασύλου στη χώρα, δεν υπήρχε μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν υπήρχε προσφυγικό ζήτημα. Γιατί μιλάμε τώρα;» είπε ο υπουργός, υπερασπιζόμενος την εποχή προ Υπηρεσίας Ασύλου όπου δεν υπήρχε στοιχειώδης πρόσβαση στο άσυλο, παρά μόνο οι άνθρωποι συνωστίζονταν στην Πέτρου Ράλλη!

Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας» εξαπέλυσε χτες σχεδόν το σύνολο των φορέων που κατέθεσαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (Υπατη Αρμοστεία, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Διεθνής Αμνηστία, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα, UNICEF, Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ομάδα Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου), όπως και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.

Εκτός από τη Ν.Δ., το νομοσχέδιο το ψηφίζει επί της αρχής το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής και επιφυλάσσεται για άρθρα, ενώ καταψηφίζουν επίσης ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Οι φορείς εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι το νομοσχέδιο στερεί από δικαιούχους διεθνούς προστασίας την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, περιορίζει εγγυήσεις και δικαιώματα, βρίσκεται οριακά εντός των ευρωπαϊκών οδηγιών ή τις υπερβαίνει, επιβαρύνει το έργο της διοίκησης, ενώ θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα.

Αυτές τις σοβαρές αιτιάσεις ορισμένων από τους πιο έγκυρους και έμπειρους φορείς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να τις απορρίψει, επικαλούμενος άλλοτε μια διαφορετική νομική προσέγγιση, όπως στο ζήτημα της συνταγματικότητας της σύνθεσης των δευτεροβάθμιων επιτροπών, αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς καμία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Υπερίσχυσαν οι γενικόλογες αναφορές του στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην υπάρχουσα κατάσταση, την οποία φρόντισε να περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα, φτάνοντας συχνά σε υπερβολές και ανακρίβειες.

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο και να κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν δίστασε να θέσει σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της διαδικασίας ασύλου και την εγκυρότητα των αποφάσεών της, υπονομεύοντας τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και δημιουργώντας φόβο για μελλοντική πολιτική παρέμβαση στο έργο της υπηρεσίας.

«Στους αφγανικής προέλευσης πρόσφυγες-μετανάστες στην Ευρώπη, το ποσοστό αποδοχής από τις υπηρεσίες ασύλου είναι 46%, σε εμάς είναι 76%. Γιατί έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των Αφγανών που έρχονται εδώ και κάποιων άλλων Αφγανών που πάνε στην Ευρώπη; Προφανώς, εδώ οι υπηρεσίες λειτουργούν με κάποια άλλα κριτήρια», σημείωσε ο υπουργός στην Επιτροπή, στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Χτες είπε: «Σύμφωνα και με τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους Σύριους πολίτες. […] Ξέρετε κανένα Σύριο να επέστρεψε στην Τουρκία; Ξέρετε καμιά υπηρεσία στο Ελληνικό Δίκαιο, στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου να προσήλθε κάποιος Σύριος στη Λέσβο ή στη Σάμο και να του είπε: Αυτή η αίτηση εισόδου είναι απαράδεκτη, διότι σύμφωνα με τη δήλωση προέρχεσαι από ασφαλή χώρα και πρέπει να γυρίσεις πίσω; Οχι. Διότι, όλους τους χιλιάδες τούς κηρύξαμε ευάλωτους».

Βέβαια η Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας δεν χαρακτηρίζει σε κανένα σημείο «ασφαλή χώρα» την Τουρκία και φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία. Η Ελλάδα είχε δεχτεί έντονη παρασκηνιακή πίεση από άλλα κράτη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει σαν ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία.

Η πίεση απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι θα εξέθετε τη χώρα σε νομικές περιπέτειες και θα έθετε εν αμφιβόλω τη διαδικασία. Επιλέχτηκε ο δρόμος της εξατομικευμένης κρίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που το επικαλείται η Κοινή Δήλωση, η οποία άλλωστε δεν είναι νομικά δεσμευτική ούτε μπορεί να τίθεται υπεράνω του δικαίου.

Παρόμοια προχειρότητα μπορεί να αναμένεται από βουλευτή στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όχι όμως από τον αρμόδιο υπουργό και μάλιστα σε τοποθέτησή του στη Βουλή.

Εκεί όμως που έδωσε ρέστα ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήταν όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί την παλιά διαδικασία ασύλου, όταν βρισκόταν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, πριν λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου, τότε που σχηματίζονταν ατέλειωτες ουρές στην Πέτρου Ράλλη και τα ποσοστά αναγνώρισης κινούνταν στο 1%, προκαλώντας κατακραυγή και οδηγώντας στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Μιλάμε για εποχές όπου δεν υπήρχε προσφυγικό ζήτημα. Και εγώ έκανα προϊστάμενος υπουργός του Ασύλου, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε, αλλά δεν υπήρχε τότε ζήτημα ασύλου στη χώρα, δεν υπήρχε μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν υπήρχε προσφυγικό ζήτημα. Γιατί μιλάμε τώρα;» είπε ο υπουργός. Αν όμως δεν υπήρχαν τότε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αυτό συνέβαινε επειδή δεν λειτουργούσε στοιχειωδώς αξιόπιστη διαδικασία ασύλου και όχι αντιστρόφως.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Παναγής Καπάτος παρουσίασε σαν καινοτομίες του νομοσχεδίου διατάξεις που προϋπήρχαν στη νομοθεσία. «Παρά τη σπουδαιότητα των επιμέρους ζητημάτων που επισημάνθηκαν, συχνά εξακολουθούμε να μη βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι ιδιαίτερα ζοφερή και δεν μας επιτρέπεται να παραμένουμε αδρανείς», σημείωσε.

Στην καθιστική διαμαρτυρία Σύρων στο Σύνταγμα τον Νοέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Ν.Δ., αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας την πλήρη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό νομοσχέδιο πηγαίνει στο άλλο άκρο.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», σημείωσε σε ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας ο επικεφαλής της, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Είναι αμφίβολο εάν οι νέες συντετμημένες προθεσμίες θα εφαρμοστούν στην πράξη […]. [Οι διατάξεις] δύνανται να οδηγήσουν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, τον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, τη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος διεθνή προστασία τελικώς επιστραφεί» σημειώνει στο υπόμνημα που κατέθεσε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι θα ενσωματώσει κάποιες παρατηρήσεις των φορέων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
Το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης στα σύνορα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Επιστολή Παριάτ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
Σοκ και οργή στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής - Απαγορεύτηκε η είσοδος σε νομικούς συμβούλους προσφύγων εξαιτίας της «στενότητας χώρων».
Συνέντευξη ασύλου χωρίς παρουσία δικηγόρου λόγω... κορονοϊού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπηρεσία Ασύλου και... απελάσεων
Αρμοδιότητες σχετικά με τις απελάσεις ετοιμάζεται να αποκτήσει η υπηρεσία Ασύλου, μπαίνοντας σε χωράφια που μέχρι τώρα ανήκουν στην αστυνομία.
Υπηρεσία Ασύλου και... απελάσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας