Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Κυνηγούν τους πρόσφυγες, «τρέχουν» την κυβέρνηση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυνηγούν τους πρόσφυγες, «τρέχουν» την κυβέρνηση

  • A-
  • A+
Στήθηκαν μπλόκα υπεράσπισης του… τουρισμού, ενώ οι αστυνομικοί που προστάτευαν τα συγκροτήματα με τα καταλύματα ονομάζονταν «προδότες» και εγκαλούνταν γιατί δεν έκλειναν τα σύνορα «όπως οι άλλοι Βαλκάνιοι λαοί(;)», όπως έλεγε με τον τηλεβόα μία γυναίκα που διεκδικούσε «να διώξετε τους λαθραίους από τη χώρα». Και τι να σχολιάσεις για τον αντιδήμαρχο Θεόδωρο Ιορδανίδη, που δήλωνε «κατανοούμε τον πόνο τους, αλλά δεν θα πέσουμε στον ίδιο λάκκο για να σωθούν κάποιοι άλλοι»!

Τους δηλητηριώδεις καρπούς που έσπειρε η κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση τους γεύτηκε πρώτη φορά προχθές το βράδυ στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης. Το χθεσινό πανηγύρι των ακροδεξιών ιστοσελίδων, που αναδείκνυαν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις ως πρελούδιο ανάλογων γεγονότων και σε άλλα σημεία της επικράτειας, έδωσε τον τόνο. Τα κυβερνητικά μέσα περιέγραφαν τα γενόμενα στο πλαίσιο της τρέχουσας κανονικότητας…

Οσα έγιναν στα Βρασνά ανακάλεσαν τις νύχτες που χρυσαυγίτες έριχναν γουρουνοκεφαλές έξω από στρατόπεδα στα οποία κατέφθαναν πρόσφυγες.

Προχθές είχαμε μπλόκα υπεράσπισης του… τουρισμού, ενώ ακόμα και οι αστυνομικοί που προστάτευαν τα συγκροτήματα με τα καταλύματα ονομάζονταν «προδότες» και εγκαλούνταν γιατί δεν έκλειναν τα σύνορα «όπως οι άλλοι Βαλκάνιοι λαοί(;)», όπως έλεγε με τον τηλεβόα μία γυναίκα που διεκδικούσε «να διώξετε τους λαθραίους από τη χώρα». Και τι να σχολιάσεις για τον αντιδήμαρχο Θεόδωρο Ιορδανίδη, που δήλωνε «κατανοούμε τον πόνο τους, αλλά δεν θα πέσουμε στον ίδιο λάκκο για να σωθούν κάποιοι άλλοι»!

Πανικός τη νύχτα

Αν αυτά καταγράφηκαν και μονταρίστηκαν, δηλαδή ρετουσαρίστηκαν, υπήρχαν και όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο σκοτάδι μετά τις 3 τα ξημερώματα και τα έζησαν οι άνθρωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι οποίοι κυνηγηθήκαν από τους διαμαρτυρόμενους και σε κάποιες στιγμές φοβήθηκαν για τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ υπήρξαν και ζημιές στα αυτοκίνητά τους.

Αποτέλεσμα, πανικόβλητοι οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων ανακοίνωσαν ότι δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 400 από αυτούς πέρασαν ένα εικοσιτετράωρο στα λεωφορεία, μετακινούμενοι από τα διόδια των Μαλγάρων, στο Τιτάν και πίσω στα Μάλγαρα μέχρι να ληφθεί η απόφαση να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της… Χαλκίδας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία των ξενοφοβικών, ρατσιστών και ακροδεξιών στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση οπισθοχώρησε με τα χέρια κάτω…

Είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση του ΔΟΜ για το συμβάν, με την οποία «εκφράζει την ανησυχία του για τα βίαια περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βρασνών στη βόρεια Ελλάδα, όπου μερίδα του τοπικού πληθυσμού αντέδρασε στη μεταφορά ευάλωτων μεταναστών από το νησί της Σάμου σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή».

Ματαίως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ΔΟΜ θυμίζει ότι «στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέχρι και σήμερα, η στάση που έχει επιδείξει η Ελλάδα απέναντι στους μετανάστες έχει υπάρξει αξιοσημείωτη». Πολύ θα θέλαμε -αλλά οι ευχές δεν φτάνουν- να ισχύει η αξιολόγηση που κάνει ο διεθνής οργανισμός για τα γεγονότα «ως μεμονωμένα περιστατικά», αλλά το θέμα είναι ακριβώς αυτό που ο οργανισμός τονίζει ως ανάγκη, όταν καλεί «το σύνολο των κυβερνητικών και των μη κυβερνητικών φορέων να συνεργαστούν, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Αλλά συνεργασία δεν φαίνεται στον ορίζοντα διότι απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο. Οσα αποτρόπαια συνέβησαν στα Βρασνά δεν ήταν τίποτα άλλο από την απόδειξη της προχειρότητας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με την προ μηνός προκήρυξη του αρμόδιου υπουργείου για την εύρεση ξενοδοχειακών μονάδων που θα νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους. Επαφή με την κοινωνία, όμως, καμία.

Απούσα κυβέρνηση

Οταν ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, γνωστός μετριοπαθής δεξιός, εδώ και μέρες προειδοποιούσε για τους «ακραίους» που αλώνιζαν στην περιοχή με ντουντούκες -θυμίζουμε ότι έχει ακροδεξιά ιστορία η περιοχή, με ισχυρούς τοπικούς θύλακες της Χρυσής Αυγής- η κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της. Μόλις προχθές ο δήμαρχος ζητούσε συνάντηση με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν βρέθηκε χρόνος για τέτοια συνάντηση.

Το μόνο που μπορεί να βρει κανείς ως απάντηση είναι μια παράγραφος σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου «κύκλοι» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λένε ότι «κατανοούν πως ο Δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών»! Λες, δηλαδή, και το πρόβλημα σήμερα είναι η ακύρωση κρατήσεων δωματίων.

Και συνέχιζαν οι κύκλοι λέγοντας ότι «από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν». Και τι θα κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό; Σιωπή…

Ηδη χθες, μετά τα γεγονότα στα Βρασνά, ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης απηύθυνε έκκληση για τη δομή των Διαβατών που «φιλοξενούσε αρχικά 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες και έχει ξεπεράσει τώρα τα 1.400 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι αδήλωτοι, αταυτοποίητοι.

Οσους συλλέγει η αστυνομία από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τους φέρνει εδώ και κάποιους παίρνει τμηματικά για να τους ταυτοποιήσει». Και πριν από μία εβδομάδα η «ΑΡΣΙΣ» προειδοποιούσε ότι το φαινόμενο αυτό παίρνει «ανησυχητικές διαστάσεις», με ανθρώπους που κοιμούνται κάτω από τα κοντέινερ στο χώμα ή στον ειδικό χώρο «όπου διαμένουν σε συνθήκες ασφάλειας οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλούν με... όπλα τους πρόσφυγες
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν στη Βόρεια Ελλάδα οι αντιδράσεις δήμων στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Νέος ξεσηκωμός με πρωτοβουλία των ακροδεξιών στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας.
Απειλούν με... όπλα τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και τώρα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες
Αλυσιδωτές είναι πλέον οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με την ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική να μην κρύβεται.
Και τώρα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄
Επιτέλους η ανοχή της Πολιτείας προς τη φασιστική δράκα του Ωραιοκάστρου εξαντλήθηκε. Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή συνέβη χθες και η Αστυνομία χρειάστηκε λιγότερο από… πέντε λεπτά για να...
Οι αφιονισμένοι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν σε 5΄
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας
Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε περιορισμό της κυκλοφορίας στα νησιά ΜΟΝΟ για πρόσφυγες και μετανάστες για λόγους... υγείας.
Μέτρα κατά των προσφύγων και όχι κατά της πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
Σε επικό φιάσκο εξελίχθηκε χθες η ρατσιστική φιέστα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου το κάλεσμα για «μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ» δεν συγκέντρωσε ούτε τριάντα άτομα.
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω
Με «πολεμικές» ιαχές, παροτρύνσεις και χειροκροτήματα, κάτοικοι και δημοτική αρχή εμπόδισαν την Παρασκευή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα να αποβιβαστούν στην Κω 48 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας