• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμάζουν κι άλλες μετακινήσεις προσφύγων

 • A-
 • A+

Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) για το μεταναστευτικό, παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και τα οποία αφορούν ασυνόδευτα ανήλικα, τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα αλλά και το έργο «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης».

Αφού οι διαδικασίες αποσυμφόρησης είχαν παγώσει –μετά την αλλαγή κυβέρνησης– για δύο μήνες τώρα, προκαλώντας το αδιαχώρητο στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μόρια, όπου ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε προ ημερών τους 10.000 εγκλωβισμένους, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να εκκινήσει εκ νέου τις διαδικασίες, με τον κ. Πέτσα να δηλώνει ότι από το τέλος Αυγούστου μέχρι και την περασμένη Δευτέρα συνολικά 1.747 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν από τα νησιά προς την ενδοχώρα, 98 από αυτούς μάλιστα τοποθετήθηκαν σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», ενώ προετοιμάζεται η μεταφορά ακόμη 1.000 ατόμων.

Τα ασυνόδευτα

Στα θετικά αποτιμάται και το γεγονός ότι για 89 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια ούτως ώστε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται ήδη σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη διακρατική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετεγκατάσταση 60 ασυνόδευτων ανηλίκων επιπλέον των 50 που έχουν ήδη μετακινηθεί, ενώ Ελληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Ιρλανδούς ομολόγους τους για τη μετεγκατάσταση ακόμη 36 παιδιών. «Επιταχύνεται η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος “PHILOS” για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης», επισήμανε ο Στ. Πέτσας, αφήνοντας όμως και πάλι εντελώς αδιευκρίνιστο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο σημειωτέον και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εφαρμόσει.

Φυσικά, από τις ανακοινώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι απαραίτητες αναφορές στην ανάγκη της με κάθε τρόπο διαφύλαξης των συνόρων μέσω της υιοθέτησης του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) και στην άμεση προμήθεια 10 μικρών ευέλικτων σκαφών για να ενισχυθούν οι λιμενικές αρχές του Ανατολικού Αιγαίου.

Προκήρυξη

Το ΕΣΟΘΕ είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ με τη δυνατότητα μάλιστα επέκτασης κατά 12 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, καθώς η ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση. Θα παρέχει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, για αποτελεσματικότερη θαλάσσια επιτήρηση, καθώς και βελτιστοποίηση του κόστους και της ακρίβειας των επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η σχετική προκήρυξη από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναμένεται να έχει δημοσιευτεί ώς το τέλος Οκτωβρίου 2019. Οσο δε για τα «δέκα μικρά ευέλικτα σκάφη», μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Παραπέμπουν ξεκάθαρα σε επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στη θάλασσα, πρακτικές οι οποίες αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης».
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολα τα παιδιά έχουν όνομα
Ο νόμος για την Επιτροπεία, που ψηφίστηκε προ ημερών, ήταν ο κεντρικός άξονας του συνεδρίου της ΜΕΤΑδρασης. Ενας νόμος δύσκολος στην εφαρμογή του, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των συμμετασχόντων, οι...
Ολα τα παιδιά έχουν όνομα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νομοθετείται νέος θεσμός επαγγελματιών επιτρόπων με αρμοδιότητες όπως η μέριμνα κάλυψης καθημερινών αναγκών διαβίωσης, εκπροσώπησης στις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, ψυχολογικής υποστήριξης,...
Θεσμός Επιτροπείας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο καμπ Μόζα έθαψαν το «αυγό του φιδιού»
Στο καμπ Μόζα, όπου αρκετές δεκάδες παιδιά διαμένουν με τους γονείς τους, εκπαιδευτικοί από σχολεία του Βόλου αλλά και φοιτητές από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης του...
Στο καμπ Μόζα έθαψαν το «αυγό του φιδιού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας