Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διώχνουν τους «καταληψίες» από το στρατόπεδο Κόδρα
ΜΟΤΙΟΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώχνουν τους «καταληψίες» από το στρατόπεδο Κόδρα

  • A-
  • A+

Ερχεται μηνυτήρια αναφορά για τους «καταληψίες» του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά. 

Μηνυτήρια αναφορά ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει, την προσεχή εβδομάδα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, με σκοπό να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες απομάκρυνσης όσων παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια που βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου. Στα εγκαταλελειμμένα κτίριά του διαμένουν κυρίως Ρομά από τη Βουλγαρία, που ασχολούνται με την περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

«Η μηνυτήρια αναφορά θα κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά στην αστυνομία, στους ιδιοκτήτες και στον οικοδομικό συνεταιρισμό των αξιωματικών. Ολοι μαζί θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον δήμο και την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να απομακρυνθούν οι καταληψίες που λυμαίνονται τον χώρο.

»Παράλληλα, πρέπει να μεταφέρουμε σε ασφαλή χώρο και τα τετράποδα από το παράνομο κυνοκομείο που υπάρχει εκεί, ώστε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα να είναι προσβάσιμο και ασφαλές για τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Μπακογλίδης. Ας σημειωθεί ότι η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για την κατάσταση που επικρατεί, δεσμεύει και τη νέα διοίκηση του δήμου, καθώς υπήρξε προϊόν διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου.

Καθαρισμός

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Καλαμαριάς ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι «οι ενέργειες αυτές θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα, όταν εμείς πρώτοι είχαμε βάλει το ζήτημα...».

Αυτή την περίοδο, στα περίπου 200 στρέμματα του στρατοπέδου Κόδρα εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού.

«Εκτιμώ ότι, μέσα σε μία εβδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί η φάση που αφορά τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που αποφάσισαν το δημοτικό μας συμβούλιο, αλλά και η διαπαραταξιακή επιτροπή που διαχειρίζεται το πρότζεκτ του πρώην στρατοπέδου», εξήγησε ο κ. Μπακογλίδης, δεσμευόμενος πως αμέσως μετά θα εξελιχθούν παρεμβάσεις για την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και μπάζων που απορρίπτονται στον χώρο.

Το στρατόπεδο Κόδρα έχει παραχωρηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Καλαμαριάς για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή, που φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και Παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα» και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», η εν λόγω έκταση δεν χρησιμοποιείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις και σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίησή της με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της.

«Ο Δήμος Καλαμαριάς θα δύναται να αναπτύξει και στη συνέχεια να διαχειρίζεται τις παραπάνω δραστηριότητες και υποδομές, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του απονέμει η κείμενη νομοθεσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού 30 στρεμμάτων, του οποίου η κυριότητα είχε αναγνωριστεί δικαστικά σε ιδιώτες, έχει περιέλθει ήδη στον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς έχει καταβληθεί το τίμημα της απαλλοτρίωσης. Επίσης, τμήμα του πρώην στρατοπέδου, εμβαδού 58 στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μαζί με τον Δήμο Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης προγραμματικής σύμβασης για την εν λόγω έκταση.

Εξαιρούνται

Από την παραχώρηση των εκτάσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς εξαιρούνται τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος, που διεκδικούνται από ιδιώτες, η έκταση εμβαδού δέκα στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, και η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε η παραχώρηση ενός μέρους του στρατοπέδου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς κινούμαστε σε δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος θα γίνει προσβάσιμος στους πολίτες και ο δεύτερος αφορά τον σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε σε διαβούλευση με τους πολίτες, ώστε να καταγράψουμε και τις δικές τους προτάσεις για το πώς θέλουν να αξιοποιηθεί αυτός ο πανέμορφος χώρος», ανέφερε ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμαριάς, θυμίζοντας ότι επίκεινται η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου και προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου.


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέτειος Πολυτεχνείου: ανοιχτό αλλά αστυνομοκρατούμενο το ΑΠΘ
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για τα μέτρα τάξης την ώρα που οι φοιτητές κλιμακώνουν τις καταλήψεις σχολών.
Επέτειος Πολυτεχνείου: ανοιχτό αλλά αστυνομοκρατούμενο το ΑΠΘ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνα για τον ρατσιστικό οχετό των Βρασνών
Την τέλεση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα περί ρατσιστικής βίας και τρομοκράτησης από κατοίκους των Βρασνών εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ερευνα για τον ρατσιστικό οχετό των Βρασνών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης
«Δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε πράξεις, βάλτε υπόστεγο και τάξεις», είναι το μήνυμα των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης προς την υπουργό παιδείας, Ν. Κεραμέως. Σε κατάληψη είναι πέντε σχολεία στη συμπρωτεύουσα.
Καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
Εισαγγελέας-εξπρές για τα βαγκόν λι των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο η διοίκηση του ΟΣΕ που καταγγέλλεται για αδράνεια, καθώς παλιά και καινούργια βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε υπνωτήρια...
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
Bιαστής ο θείος, ο νονός, ο ξάδερφος, ακόμη κι ο πατέρας! Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ηλικίας από 3 μηνών έως 17 ετών, εντοπίστηκαν 229...
Γροθιά στο στομάχι της κοινωνίας μας οι βιασμοί παιδιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ποινική έρευνα για ρατσισμό
Προκαταρκτική εξέταση από το τμήμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους υπεύθυνους του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, οι οποίοι είτε προκάλεσαν είτε...
Ποινική έρευνα για ρατσισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας