Με τα καλύτερα λόγια για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη και ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρά Τεπέ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός, που αναλαμβάνει και το προσφυγικό, επισκέφθηκε το Σάββατο τη Λέσβο, περιοδεύοντας στα δύο προσφυγικά κέντρα της πόλης και έχοντας σειρά συναντήσεων με φορείς διαχείρισης και εκπροσώπους της Τ.Α. ώστε να έχει προσωπική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στο ακριτικό νησί τόσο μέσα όσο και έξω από τους χώρους διαμονής των αιτούντων άσυλο.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης και σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές - οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί», ανατρέποντας πλήρως την άποψη που προέβαλλαν κατά κόρον στελέχη της Ν.Δ. τόσο πριν όσο και κατά την προεκλογική περίοδο όταν περιέγραφαν το ΚΥΤ της Μόριας ως έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν «απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν διεθνώς τη χώρα μας», σύμφωνα με τον τομεάρχη του προσφυγικού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επανειλημμένα είχε καταφερθεί εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης ακριβώς για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο.
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προήδρευσε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης από την οποία πάντως απουσίαζε η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου που υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ. στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στη Μόρια ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε για τη διαδικασία ελέγχου των νεοεισερχομένων στη χώρα με αφορμή την καταγραφή 40 ατόμων, στην πλειονότητά τους Αφγανών, που είχαν φτάσει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) εκείνη την ώρα, ενώ περιόδευσε σε δομές διαμονής ανηλίκων και γυναικών καθώς και στον ελαιώνα στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού, εκεί όπου οι συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες.
Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του ΚΥΤ, συζήτησε με τον διοικητή Γιάννη Μπαλμπακάκη, ενώ ολιγόλεπτες συζητήσεις είχε και με εκπροσώπους ΜΚΟ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τη δυνατότητα μετακίνησης των 300 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διαμένουν σε ειδική πτέρυγα.
Ανάλογες συναντήσεις είχε και στο Καρά Τεπέ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες άκουσε και την πρόταση του υπευθύνου του Κέντρου, Σταύρο Μυρογιάννη, για μεταφορά της αρμοδιότητας της λειτουργίας του χώρου από τον Δήμο Μυτιλήνης στο υπουργείο, ειδικά στην περίπτωση που ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, επιμείνει στο κλείσιμο της πρότυπης αυτής δομής φιλοξενίας.
Ο ίδιος του προσέφερε και ένα μπουκάλι λάδι από τον ελαιώνα τον οποίο φροντίσουν πρόσφυγες που διαμένουν εκεί.