• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκενώθηκε η κατάληψη στο ξενοδοχείο City Plaza

 • A-
 • A+

Περισσότερα από τρία χρόνια από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η εμβληματική κατάληψη προσφύγων στο κλειστό ξενοδοχείο City Plaza στην Αχαρνών στις 22 Απριλίου 2016, η ομάδα που είχε τον συντονισμό προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης το βράδυ της Τρίτης και παρέδωσε τα κλειδιά στους πρώην εργαζομένους του ξενοδοχείου, στους οποίους ανήκει ο κινητός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας.

Οπως ενημερώνουν, η απόφαση της εκκένωσης πάρθηκε στη συνέλευση της κατάληψης στις 26 Μαΐου 2018 ύστερα από διεξοδικές συζητήσεις για τον χαρακτήρα της κατάληψης και τη δυνατότητα υποστήριξής της, ενώ διατυπώθηκε η δέσμευση πως δεν θα κλείσει η κατάληψη εάν δεν βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όλους όσους φιλοξενούνταν.

«Αυτή η δέσμευση δεν ήταν καθόλου απλή στην υλοποίησή της. Οι ευρύτερες συνθήκες αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος -τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και από τις ΜΚΟ- δεν έδιναν δυνατότητα θεσμικής στέγασης για τους κατοίκους, ενώ οι άλλοι αυτο-οργανωμένοι χώροι και καταλήψεις δεν είχαν δυνατότητα στέγασης ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων, παρά τις θετικές προσπάθειες στήριξης» σημειώνει η ανακοίνωση.

Από τον Ιούνιο 2018 δεν γίνονταν δεκτοί νέοι κάτοικοι. Οι φιλοξενούμενοι έπαιρναν τον δρόμο τους, πολλοί για τη βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μερικές δεκάδες το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι είχαν τη δυνατότητα να νοικιάσουν δικό τους σπίτι, για άλλους βρέθηκαν συλλογικές λύσεις.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Η αναμενόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας έβαλε επιτακτικά στο εσωτερικό της κατάληψης τη συζήτηση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η διαδικασία ολοκλήρωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και μήνες αρκετοί πρόσφυγες είχαν σταδιακά μετακομίσει σε ασφαλή καταλύματα. Για το Πλάζα εκκρεμoύν δύο εισαγγελικές εντολές εκκένωσης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονταν καθημερινά στην ‘‘καταπάτηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας’’ και στην ‘‘ανομία’’ του City Plaza. Υπό αυτή την έννοια, η εκκένωση θα μπορούσε να έχει παραδειγματικό χαρακτήρα, ενώ πολλοί από τους πρόσφυγες, ειδικά όσοι/ες δεν είχαν σταθερό νομικό καθεστώς, θα μπορούσαν να υποστούν δυσανάλογες συνέπειες (απελάσεις, κέντρα κράτησης κ.λπ.). Αν για κάποιους και κάποιες από μας μια εκκένωση από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν μια ‘‘ηρωική έξοδος’’ για την οποία δεν θα χρειαζόταν και να δώσουμε πολιτικές εξηγήσεις, για τους περισσότερους από τους κατοίκους του City Plaza θα διακινδύνευε το ήδη ευάλωτο και ασταθές καθεστώς τους» σημειώνει η ομάδα.

Η ανακοίνωση, που είναι αναρτημένη ολόκληρη στην efsyn.gr, αναλύει τις επιτυχίες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος στο πλαίσιο του ευρύτερου κινήματος αλληλεγγύης και δίνει την υπόσχεση: «Ακόμα μέσα από κοινά στέκια, αλλά και νέες δόμες στέγασης και αλληλεγγύης που έχουμε ήδη ξεκινήσει, καθώς και με το αδιανόητα επίμονο δίκτυο σχεδόν όλων των ανθρώπων που ενεπλάκησαν ενεργά στο εγχείρημα (προσφύγων και αλληλέγγυων) η κοινότητα θα κρατηθεί και μετά το κτίριο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα δημοκρατίας το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική
Η έλλειψη μουσουλμανικού νεκροταφείου στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι τους αναγκάζει να ταξιδέψουν στη Θράκη για να θάψουν τους δικούς τους σύμφωνα με τη θρησκεία τους.
Θέμα δημοκρατίας το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πληθαίνουν οι σκηνές στον Ελαιώνα
Νέες αυτοσχέδιες σκηνές έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα στους κοινόχρηστους χώρους της άλλοτε δομής-πρότυπο του Ελαιώνα, που από το καλοκαίρι και μετά αρχίζει να θυμίζει την εξαθλιωμένη κατάσταση της...
Πληθαίνουν οι σκηνές στον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή
Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού με έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση και στο βιώσιμο χαρακτήρα επιχειρεί το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση...
Διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό στην Αθήνα Πέμπτη και Παρασκευή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
Κοκορεύεται η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, αλλά κουβέντα για τους πρόσφυγες που κοιμούνται κατάχαμα στην πλατεία ● Προχώρησαν σε έξωση από τη δομή στη Λέσβο και οδήγησαν σε συμφόρηση άλλες δομές.
Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Σύνταγμα το πιο πολιτικό Athens Pride
Στον ρυθμό του πιο ευθέως πολιτικού Athens Pride κινείται ξανά αύριο το κέντρο της Αθήνας, όπως κάθε χρονιά τέτοια εποχή από το 2005, έχοντας κερδίσει πια το στοίχημα της ορατότητας και της συμμετοχής δεκάδων...
Στο Σύνταγμα το πιο πολιτικό Athens Pride

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας