Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι «άθλιοι» των βαγονιών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «άθλιοι» των βαγονιών

  • A-
  • A+
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και αστέγων που κοιμούνται σε βαγόνια τρένων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό ● Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται μήνες τώρα, όχι για την παρουσία των προσφύγων, αλλά για την παντελή αδράνεια του ΟΣΕ ● Κι ενώ ο ΟΣΕ, το 2016, είχε συντηρήσει και μεταφέρει στην Ειδομένη περίπου δέκα κλινάμαξες για να διευκολύνει τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων που έμεναν στον άτυπο καταυλισμό, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης μοιάζει να αδιαφορεί.

Εισαγγελέας-εξπρές για τα βαγκόν λι των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο η διοίκηση του ΟΣΕ που καταγγέλλεται για αδράνεια, καθώς παλιά και καινούργια βαγόνια τρένων έχουν μετατραπεί σε υπνωτήρια αστέγων και κυρίως προσφύγων, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό, δημιουργώντας μια μίνι Ειδομένη.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αφού κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται μήνες τώρα, όχι για την παρουσία των προσφύγων, αλλά για την παντελή αδράνεια του ΟΣΕ. Κι αυτό καθώς δεν υπάρχει καμία -έστω υποτυπώδης- υποδομή ώστε να εξασφαλίζονται βασικές συνθήκες υγιεινής, με αποτέλεσμα ο χώρος, που είναι αφύλακτος, να μοιάζει με χωματερή, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη την έχει ο οργανισμός.

Σωροί σκουπιδιών, υπαίθρια σημεία αφόδευσης και ούρησης, συχνά επεισόδια μεταξύ ανθρώπων που πηγαίνουν να κοιμηθούν σε ένα βαγόνι που έμεναν και πλέον έχει καταληφθεί από άλλους...

Πυρκαγιά

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν σε αυτές τις συνθήκες ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα από τα σταθμευμένα καινούργια βαγόνια του ΟΣΕ και χρειάστηκε η παρέμβαση ισχυρής δύναμης της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να κατασβεστεί.

Στην αρχή υπήρξε μάλιστα ανησυχία μήπως κάποιος άστεγος ή πρόσφυγας βρισκόταν εντός των βαγονιών και κινδύνευε, ενώ αργότερα ένας νεαρός, που μπήκε μέσα στους καπνούς για να περισώσει τα πράγματά του, ανασύρθηκε λιπόθυμος από άλλους πρόσφυγες.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό, το έχουμε εντοπίσει και θίξει καιρό τώρα. Πρόκειται για πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στα βαγόνια και εμείς τους χειριζόμαστε όσο πιο ανθρώπινα γίνεται. Φροντίζουμε τακτικά την περίφραξη, αλλά συνεχώς την ξηλώνουν και μπαίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΣΕ δεν μπορεί να προστατέψει επαρκώς την περιουσία του, παρότι γνωρίζει την κατάσταση» υποστηρίζει ο δήμαρχος Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Δεν έχω πού να μείνω. Τα χρήματα είναι μόνο για φαγητό. Εχω ζητήσει άσυλο και περιμένω. Δεν μπορώ να δουλέψω γιατί φοβάμαι την αστυνομία» λέει ο Χαντί από τη Συρία με τα λίγα ελληνικά που έχει μάθει, ενώ ο Μπαχίρ, που είναι φίλος του και μένουν στο ίδιο βαγόνι, του ζητάει να πει ότι ψάχνει τρόπο να πάει στη Γερμανία και ότι δεν θα μείνει για πολύ εδώ.

Πρόκειται για φοβισμένους ανθρώπους που προτιμούν να κρύβονται γιατί δεν θέλουν να πάνε σε κάποια δομή φιλοξενίας. Νιώθουν απομακρυσμένοι και εγκλωβισμένοι εκεί. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει ένα κτίριο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, στην οδό Μοναστηρίου, ώστε να διαμένουν πρόσφυγες για μια-δύο μέρες ώσπου να γίνει η καταγραφή τους, αλλά ούτε αυτό επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Κι ενώ ο ΟΣΕ το 2016 είχε συντηρήσει και μεταφέρει στην Ειδομένη περίπου δέκα κλινάμαξες για να διευκολύνει τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων που έμεναν στον άτυπο καταυλισμό, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης μοιάζει να αδιαφορεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μετά τη φωτιά της περασμένης εβδομάδας κινητοποιήθηκε για να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση προς το παρόν.

Στελέχη του φέρονται να... επιθεώρησαν την κατάσταση αφ’ υψηλού, από μια σιδερένια πεζογέφυρα που βρίσκεται κοντά στα παρατημένα βαγόνια, αλλά πέρα από την άμεση ενίσχυση της περίφραξης, που και πάλι μπορεί να καταστραφεί, δεν έγινε γνωστό ποια θα είναι η παρέμβαση του οργανισμού και πόσο άμεση.

Από την πλευρά του πάντως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στέφανος Ζαρκατζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον εισαγγελέα Αγγελο Βάσιο, που με τη σειρά του ανέθεσε την υπόθεση στο τμήμα αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Με άλλη μια επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας για τους πρόσφυγες ή με την απόδοση ευθυνών εκεί που πραγματικά υπάρχουν και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ώστε να βρουν μια προσωρινή στέγη οι «άθλιοι» των βαγονιών;

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Τόλιου, αρμόδιου για θέματα ρατσιστικής βίας, μπήκαν από χθες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και τα συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της...
Βλέποντας μικρά παιδιά ως «υγειονομική βόμβα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
Δεκαέξι συλλήψεις προσφύγων έκανε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, σε δύο απανωτούς ξεσηκωμούς σε δομή της «Αρσις» και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ● Και στις δύο περιπτώσεις διαμαρτυρήθηκαν για τις...
Δύο εξεγέρσεις προσφύγων για τις συνθήκες κράτησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
«Κοινή στρατηγική απ' όλα τα κράτη για το προσφυγικό», ζήτησε ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου...
«Κοινή στρατηγική για το προσφυγικό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το προσφυγικό στο επίκεντρο με βολές κατά Μουζάλα
Το προσφυγικό αναμένεται να κυριαρχήσει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από αύριο ώς το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ....
Το προσφυγικό στο επίκεντρο με βολές κατά Μουζάλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φωτιά σε δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίς χθες το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο...
Φωτιά σε δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο εφιάλτης έγινε... όνειρο
Αυτοί... σώθηκαν! Το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα είδε χθες στη Θεσσαλονίκη μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία, για την οποία εγκρίθηκε το αίτημα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης...
Ο εφιάλτης έγινε... όνειρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας