Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαστίγιο και καρότο από ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Πρόσφυγες στη Ριτσώνα - φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Petros Giannakouris

Μαστίγιο και καρότο από ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

  • A-
  • A+

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων τοποθετεί την Ελλάδα στη δεύτερη βαθμίδα των χωρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, καθώς όπως τονίζει δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια για να περάσει στην πρώτη βαθμίδα. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει «αυξημένες προσπάθειες» για την καταπολέμηση του σοβαρού αυτού προβλήματος, μέσω του νομοθετικού πλαισίου και της λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όσα θετικά καταγράφονται είναι αποτέλεσμα «ισχυρών ερευνών» και από κοινού ελέγχων με επιθεωρητές εργασίας και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όσον αφορά τον εθνικό μηχανισμό παραπομπής, επισημαίνει ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις κατάλληλα τυποποιημένες διαδικασίες. Ακόμη, η έκθεση σημειώνει ότι «το γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων οδήγησε σε προσπάθειες ολόκληρης της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εμπορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στις αδυναμίες που εντοπίζει περιλαμβάνονται η αργή διαδικασία ελέγχου και οι υπερπλήρεις εγκαταστάσεις στους καταυλισμούς προσφύγων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, τονίζεται ότι δεν έχουν καταβληθεί προληπτικές προσπάθειες ταυτοποίησης για την καταναγκαστική εργασία και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Επίσης σημειώνει τις «ανεπίσημες απελάσεις» μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, γεγονός που αποθαρρύνει τα θύματα από τον αυτοπροσδιορισμό ή τη συνεργασία.

«Η εξειδικευμένη υποστήριξη των θυμάτων παρέμεινε ανεπαρκής ή απρόσιτη, ενώ οι διαδικασίες συχνά διήρκεσαν από δύο έως έξι χρόνια, γεγονός που εμπόδισε τη συνεργασία των θυμάτων και των βασικών μαρτύρων και είχε ως αποτέλεσμα αθωώσεις των υπόπτων διακινητών», σημειώνεται.

Το έργο της αστυνομίας

Στην έκθεση καταγράφεται ότι η Ελληνική Αστυνομία διατήρησε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο αποτελείται από δύο μονάδες, με 37 αστυνομικούς στην Αθήνα και 10 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, και ήταν αρμόδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων και εγκλημάτων κατά των ηθών, καθώς και 12 μικρότερες μονάδες σε δήμους, αρμόδιες για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

Επίσης αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε δύο ειδικευμένους εισαγγελείς στην Αθήνα και εκπαίδευσε αξιωματικούς της πρώτης γραμμής σε θέματα εμπορίας ανθρώπων, αλλά οι παρατηρητές ανέφεραν ότι μη ειδικευμένοι αστυνομικοί, εισαγγελείς, και δικαστές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά, δεν διέθεταν την απαραίτητη κατανόηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.

Προστασία

Όσον αφορά τη προστασία των προσφύγων και μεταναστών, αναγνωρίζεται ότι το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και η κοινωνία των πολιτών πραγματοποίησαν προληπτικές προσπάθειες ταυτοποίησης, ωστόσο οι άλλες κυβερνητικές προσπάθειες ήταν σε μεγάλο βαθμό παθητικές και εξαρτώμενες από τον αυτοπροσδιορισμό.

«Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης εξέτασε τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο για πιθανές ενδείξεις παράνομης διακίνησης στα κέντρα νησιωτικής υποδοχής και ταυτοποίησης (RIC). Ωστόσο, ορισμένοι αιτούντες άσυλο περιμένουν πάνω από ένα μήνα για τον έλεγχο λόγω της έλλειψης προσωπικού και πόρων, με αποτέλεσμα ένα θύμα της διακίνησης να θυματοποιηθεί εκ νέου στον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ περιμένει τα νομικά έγγραφα και τις διαδικασίες ελέγχου», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, αν και αναφέρεται ότι κάθε κέντρο υποδοχής όρισε κέντρο επαφής για την εμπορία ανθρώπων, το οποίο συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με πιθανές περιπτώσεις διακίνησης, πολλοί υπάλληλοι βρίσκονταν με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες περιόρισαν την εμπειρία και την εκπαίδευσή τους για τον εντοπισμό των θυμάτων. Θετικά σχολιάζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την έναρξη λειτουργίας του πολυεπιστημονικού εθνικού μηχανισμού αναφοράς

«Η κυβέρνηση, ξεχωριστά και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, εκπαίδευσε αστυνομικούς, αξιωματικούς μετανάστευσης, κοινωνικούς λειτουργούς, επιθεωρητές εργασίας και εργαζομένους στον τομέα της υγείας σχετικά με την αναγνώριση των θυμάτων και τις νέες διαδικασίες παραπομπής. Ο νόμος εξουσιοδότησε τους εισαγγελείς να αναγνωρίσουν επισήμως τα θύματα με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς εάν το θύμα δεν ήθελε να συνεργαστεί», αναφέρει η έκθεση.

Πρόληψη

Όσον αφορά τις προσπάθειες να προληφθούν περιστατικά εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι:

- Η κυβέρνηση αύξησε τις προσπάθειες για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων. Το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (ONRHT) συνέχισε να συντονίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες κατά της διακίνησης παρά τις ελλείψεις επαρκών πόρων.

- Η κυβέρνηση συνέταξε εθνικό σχέδιο δράσης για το 2019-2023, παρακολουθώντας τις προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και καθιστώντας τις αξιολογήσεις δημόσια διαθέσιμες.

- Το (ONRHT) συνέχισε την ανάπτυξη μιας εθνικής βάσης δεδομένων για στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων και οργάνωσε εκστρατείες ευαισθητοποίησης που στοχεύουν το ευρύ κοινό, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

- Το ONRHT, σε συνεργασία με μια διεθνή οργάνωση και τις δημοτικές αρχές της Αθήνας ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
Η ξενοφοβική αγριότητα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στα Βίλια από περίπου 100 κατοίκους και τη δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη κατά των νεοφερμένων ευάλωτων προσφύγων είχε συνέχεια με έκτροπα στο δημοτικό...
Τα έκτροπα στα Βίλια είχαν συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας-Ειδυλλίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά
Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά για τις σκηνές που τοποθετούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να φιλοξενηθούν σταδιακά άλλοι...
Κατεβάζουν σκηνές στον Σκαραμαγκά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
Μόλις λίγα μέτρα από την ακτή έσβησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ενός 9χρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν. Στη Λέσβο η θάλασσα έγινε ακόμη μια φορά υγρός τάφος για ένα παιδί που μαζί με την οικογένειά του...
Πνίγηκε 9χρονη Αφγανή λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας