• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  5 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.8°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.5°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  4 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

 • A-
 • A+
Τριάντα χρόνια μετά την αποκήρυξη της ομοφυλοφιλίας ως νοσήματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ομοφοβία στοιχειώνει ακόμα κάθε γωνιά της Γης. Εκατομμύρια άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ζουν καθημερινά στον φόβο και συχνά δεν καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται

Οταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε από τη λίστα των νοσημάτων την ομοφυλοφιλία, καθιέρωσε την 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια από τότε και 60 χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 1969 της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τις οποίες πυροδότησε η ιστορική εξέγερση του Stonewall, συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως καταγγελίες ομοφοβικών επιθέσεων και περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Η Ιωάννα Χονδρού, συντονίστρια του Ομίλου Υποστήριξης της Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, μας λέει πως «αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα είναι η ορατότητα τόσο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όσο και των επιθέσεων εναντίον τους».

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται διάφορες οργανώσεις στο πλαίσιο προάσπισης δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα άτομα μπορούν να απευθυνθούν.

Ωστόσο, όπως θα πει η Ι. Χονδρού, «τα συνεχόμενα υψηλά ποσοστά των ομοφοβικών, αμφιφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ασφαλές αυτό πλαίσιο είναι εικονικό και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο για την εξάλειψή τους».

Φόβος για καταγγελία

Από το 2015 μέχρι σήμερα παρατηρείται μείωση στην καταγραφή τέτοιων περιστατικών (από 185 στα 27) και όχι μείωση των εγκλημάτων, λόγω «φόβου, στιγματισμού ή έλλειψης εμπιστοσύνης στις αρχές, γιατί άμα δεν υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη από τους θεσμούς είναι δύσκολο να γίνει η καταγραφή», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, και προσθέτει:

«Η καταγραφή είναι σημαντική γιατί στέλνει μήνυμα στην κοινωνία πως δεν στοχοποιείται απλά ένα άτομο αλλά μια κοινότητα και φαίνεται στην κοινωνία πως το πρόβλημα είναι εδώ».

Η κατάσταση αυτή εντείνεται, ειδικά σε μια περίοδο που στη χώρα το ζήτημα του προσφυγικού βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο και η προσφυγική κατάσταση -από μόνη της δυσχερής- αφορά φυσικά και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η πρωτοβουλία LGBTQI+ Refugees Welcome είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα στην Αθήνα από ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και αλληλέγγυους-ες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αφετηρία για τη δημιουργία αυτής της ομάδας το 2016 στάθηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια οργάνωση που να υποστηρίζει τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Οι πρόσφυγες ζούσαν μέσα στον φόβο να μην αποκαλυφθεί ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου τους και αναγκάζονταν να αποκρύπτουν αυτή την πτυχή της προσωπικότητάς τους προκειμένου να γλιτώσουν τις συνέπειες, καθώς είναι γνωστό πως σε ορισμένες χώρες η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Η κολεκτίβα δημιουργήθηκε για να καλωσορίσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους δώσει χώρο και ορατότητα.

«Οι μαρτυρίες που έχουμε ακούσει αναφορικά με τα περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ προσώπων περιγράφουν μια συνθήκη ανυπόφορης διαβίωσης και αδυναμίας των αρμόδιων φορέων να φροντίσουν για την ασφάλειά τους», μας λέει η Λία Ζαχαριάδη, εκπρόσωπος της LGBTQI+ Refugees Welcome.

«Ολα αυτά φυσικά ισχύουν στο πολλαπλάσιο όταν ένας ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγας δεν έχει καθόλου στέγη και είναι πλήρως εκτεθειμένος σε κινδύνους που μπορούν να τον βλάψουν σε πολλά επίπεδα», τονίζει η Λ. Ζαχαριάδη.

Σε θεσμικό επίπεδο η πληθυσμιακή ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων δεν κρίνεται ως ευάλωτη. Η μη αναγνώριση της ευαλωτότητας οδηγεί σε ανεπαρκή και ακατάλληλη φροντίδα.

«Είναι αναγκαίο για τους ανθρώπους που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των προσφύγων να συνοδεύονται από δικηγόρο και κοινωνικό λειτουργό όταν πρέπει να πάνε στην Υπηρεσία Ασύλου» μας λέει η Λ. Ζαχαριάδη.

Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και οι διεμφυλικοί πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης και καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να πραγματοποιηθεί με ασφαλή τρόπο η διαδικασία, γεγονός το οποίο καθιστά σημαντική την οικονομική υποστήριξή τους.

«Στην ομάδα μας έχει καταγγελθεί κατά καιρούς πληθώρα λεκτικών και σωματικών επιθέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, σε σούπερ μάρκετ, σε μπαρ, στον δρόμο», λέει η Λ. Ζαχαριάδη. Η ίδια η επικαιρότητα δυστυχώς το επιβεβαιώνει... Η δολοφονία του Ζακ αντικατοπτρίζει πλήρως το βάθος και την έκταση του προβλήματος.

«Με αφορμή αυτό το περιστατικό βίας είδαμε την απόπειρα συγκάλυψης και αποποίησης ευθυνών από την Ελληνική Αστυνομία και τη διαστρέβλωση της είδησης από πλευράς ΜΜΕ. Είδαμε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να χαιρετίζει την πρακτική της αυτοδικίας και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ να μην παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα τη δεδομένη στιγμή. Αυτά είδαμε και περιμένουμε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει η Λία Ζαχαριάδη.

Η μέρα κατά της ομοφοβίας δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά υπενθυμίζει τα «αγκάθια» ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος, όσον αφορά τις διεκδικήσεις, δεν τελειώνει εδώ. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να μη στεκόμαστε απλοί παρατηρητές αλλά να συμμετέχουμε ενεργά και να επαγρυπνούμε.

! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, η Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Μην κλείνετε τα μάτια στη βία - Η σιωπή κοστίζει». Θα συζητηθεί η βία κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον δημόσιο χώρο, με αναφορά σε περιστατικά βίας που επηρέασαν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, και θα αναζητηθούν τρόποι υποστήριξης των θυμάτων. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στις 5 το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η υπερηφάνεια κατατρόπωσε το μίσος στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες άνθρωποι περήφανοι και ανοιχτοί στη διαφορετικότητα του άλλου παρέλασαν και φέτος στο Thessaloniki Pride, το οποίο είχε διεθνή αίγλη και μεγάλη εκπροσώπηση από τον πολιτικό και διπλωματικό κόσμο.
Η υπερηφάνεια κατατρόπωσε το μίσος στη Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
Το φετινό Athens Pride διοργανώνεται το Σάββατο 8 Ιουνίου, στην πλατεία Συντάγματος, σε μια χρονιά-ορόσημο για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα: συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των ΛΟΑΤΚΙ+ θαμώνων του Στόνγουολ και...
«Συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία στο δρόμο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι»
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι» διοργανώνεται την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe, με θέμα τα κινήματα γύρω από το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την οροθετικότητα...
«Ρατσισμός, Ομοφοβία Και Θανατοπολιτική. Πάλι»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επίθεση σε γνωστή τρανς ακτιβίστρια και τον γκέι φίλο της
Μέσω μίας ανάρτησης στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η γνωστή τρανς ακτιβίστρια και καλλιτέχνις, Πάολα Ρεβενιώτη, κατήγγειλε ρατσιστική επίθεση σε βάρος της και σε βάρος ενός γκέι φίλου της. Οπως...
Επίθεση σε γνωστή τρανς ακτιβίστρια και τον γκέι φίλο της
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
'Ερευνα - καταπέλτης για τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ εφήβων στην Ελλάδα
Από τα χειρότερα ποσοστά κατέχει η Ελλάδα σε πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βία και τις διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
'Ερευνα - καταπέλτης για τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ εφήβων στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Ζακ, σαν κομήτης, έριξε φως σ’ αυτούς που ζουν στο σκοτάδι
Η «Εφ.Συν.» παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Θετικής Φωνής και του HIV in Greece στο «Ρομάντζο», που αποτελεί την αφετηρία ενός πολιτικού αρχείου του ιού στην Ελλάδα.
Ο Ζακ, σαν κομήτης, έριξε φως σ’ αυτούς που ζουν στο σκοτάδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας