• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 29.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 29.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εκλογές «απειλούν» την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

 • A-
 • A+

Οι ανακατατάξεις που έρχονται το επόμενο διάστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο των δήμων για φιλοξενία και ένταξη προσφύγων και μεταναστών, όπως επισήμαναν στελέχη 13 δημοτικών αρχών σε συνάντηση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Τον κίνδυνο να παγώσουν τους επόμενους μήνες οι πολιτικές και τα σχέδια των δήμων για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών λόγω των δημοτικών εκλογών επισήμαναν υπηρεσιακά στελέχη 13 δήμων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Πόλεων για την Ενταξη κατά τη χτεσινή συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο της Αθήνας, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο πλαίσιο προγράμματος για την υποστήριξη του Δικτύου. 

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την επόμενη μέρα και να υπάρχει σταθερότητα» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνουν στη θέση τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με ζητήματα ένταξης και να μην υπάρξουν μετακινήσεις σε περίπτωση που αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων υπηρεσιακοί δήμαρχοι, όπως συμβαίνει στην Αθήνα μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καμίνη προκειμένου να είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο.

Σημείωσε ότι παραμένει άγνωστη η πολιτική βούληση των δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές όπως και το πώς θα επιτυγχάνονται συναίνεση και πλειοψηφία σε δημοτικά συμβούλια όπου θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός παρατάξεων λόγω της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές.

Και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη σε συνεργασία με τους δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Επισήμανε επίσης τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που ανακύπτουν στην πράξη από τις ελλείψεις προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, φέρνοντας για παράδειγμα την υπηρεσία δημοτολόγησης, όπου απασχολούνται ελάχιστοι υπάλληλοι.

Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί σημαντικά η καταγραφή στα δημοτολόγια όσων αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, οι οποίοι παραμένουν στην πράξη μετέωροι και σε καθεστώς οιονεί ανιθαγένειας.

Ο διευθυντής Κοινωνικής Ενταξης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νάσος Βιτσεντζάτος επισήμανε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του 1990, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε σαν προσωρινούς τους μετανάστες από τις πρώην σοβιετικές χώρες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δέκα χρόνια να ρυθμίσει νομοθετικά το καθεστώς διαμονής τους.

Ανάγκη χρηματοδότησης

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνέργεια χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ένταξης, όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής, το ΕΣΠΑ και τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Ο Ανδρέας Καραδάκης από το τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην αντιφασιστική καμπάνια ενόψει των ευρωεκλογών «Για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπους».

«Εχουμε χίλιους λόγους να δουλέψουμε πάνω στην ένταξη, να μετατρέψουμε αυτό που θεωρείται πρόβλημα σε ευκαιρία, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ανάπτυξη», σημείωσε.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ως καλή πρακτική το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα που υλοποιεί η Υπατη Αρμοστεία, παρόλο που δεν είναι πρόγραμμα ένταξης, αλλά υποδοχής.

Στα θετικά του προγράμματος αναφέρθηκε το γεγονός ότι υπήρχε εμπλοκή των δημοτικών αρχών και των δημοτικών συμβουλίων, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί το πρόγραμμα στην τοπική κοινωνία και να την ενεργοποιήσει.

«Πρόκειται για μια πολιτική που συμφιλιώνει την τοπική κοινωνία με το προσφυγικό και αποδυναμώνει τις ξενοφοβικές αντιλήψεις», επισημάνθηκε.

Διατυπώθηκε επίσης η ανησυχία ότι θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες η εφαρμογή του προγράμματος ένταξης HELIOS II, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, επισημάνθηκε η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των δήμων για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, όπως και η ανάγκη να λειτουργήσουν τα Συμβούλια Ενταξης Μεταναστών στους δήμους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
Τι κρύβεται πίσω από την παρωδία στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας • Η περιπέτεια ενός Σενεγαλέζου που ζητούσε να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα «ουολόφ», αλλά απορρίφθηκε λόγω «μη συνεργασίας με τις...
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
Η δικαιολογία ήταν η αδυναμία εύρεσης διερμηνέα στη μητρική τους γλώσσα (πορτογαλικά!), γεγονός που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ● Κατακραυγή από επτά νομικές οργανώσεις για την πρακτική του Περιφερειακού...
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασκοπη μεταφορά Ιρανών προσφύγων στην Αμυγδαλέζα
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Ιρανοί πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί από την αστυνομία στην Αμυγδαλέζα την Τετάρτη, ύστερα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την Υπηρεσία Ασύλου σχετικά με την προβληματική πρόσβαση...
Ασκοπη μεταφορά Ιρανών προσφύγων στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας