Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπους: πανευρωπαϊκή αντιφασιστική καμπάνια

Για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπους: πανευρωπαϊκή αντιφασιστική καμπάνια

  • A-
  • A+

Η πρωτοβουλία «Για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπους» καλεί αύριο (Κυριακή 5 Μαΐου) σε δημόσια εκδήλωση και πολιτική παρέμβαση ενάντια στον φασισμό και την ακροδεξιά. Η κινητοποίηση είναι μέρος της ευρωπαϊκής καμπάνιας και έχει στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της ανόδου της Ακροδεξιάς και να οργανώσει την αντίσταση κατά του φασισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, μουσική, διανομή πολιτικού υλικού και άλλες δραστηριότητες και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά, η οποία επιλέχθηκε ως τόπος διαμαρτυρίας και δράσης πριν από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Την καμπάνια στηρίζουν: Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού-ΟΡΜΑ, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Το Μωβ - Φεμινιστική Συλλογικότητα, Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Αντιφασιστική Συνέλευση Περάματος, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά κ.ά.

  • Όποιος θέλει να στηρίξει την καμπάνια μπορεί να υπογράψει τη διακήρυξη στο: [email protected]

 

Ο στόχος της καμπάνιας 

Για χίλιους λόγους, με χίλιους τρόπους

Το βλέπουμε όλες και όλοι, παντού στην Ευρώπη: οι φετινές ευρωεκλογές θα σημάνουν την ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Για την εξέλιξη αυτή, που μας γυρνά πίσω στα πιο σκοτεινά χρόνια του 20ού αιώνα, κανείς/καμιά δεν μπορεί να είναι ανυποψίαστος-η.

Στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2018 συναντηθήκαμε στη Χώρα των Βάσκων άνθρωποι απ’ όλη την Ευρώπη για να σχηματίσουμε μια μεγάλη «Αγκαλιά των Λαών». Έτσι γεννήθηκε η ευρωπαϊκή αντιφασιστική καμπάνια «5Μ», που κορυφώνεται στις 5 Μαΐου 2019, με δράσεις σε κάθε χώρα της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα φτιάξαμε την καμπάνια 1000/1000 δηλώνοντας ότι υπάρχουν χίλιοι λόγοι να αντισταθούμε στον φασισμό και υπάρχουν χίλιοι τρόποι να τον σταματήσουμε.

Με την καμπάνια μας θέλουμε να αναδείξουμε:

* την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως χρώματος, και των πολυεθνικών εταιρειών για τις αιτίες της μεταναστευτικής εξόδου και τις συνέπειές της: θάνατοι, απάνθρωπες συμπεριφορές, σκλαβιά, απελάσεις, εκμετάλλευση, διακρίσεις και βία.

* τη ρητορική χειραγώγησης και υποκρισίας των δυνάμεων της δεξιάς και ακροδεξιάς, που ενοχοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες για την κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, και αποκρύπτουν την ευθύνη των ευρωπαϊκών ελίτ για την κρίση αυτή.

* τις πολιτικές που δημιουργούν ανεργία και επισφάλεια, καταργούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, εφαρμόζουν κοινωνικές περικοπές, χρησιμοποιούν ως εξιλαστήρια θύματα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διασπείρουν ξενοφοβικά αισθήματα και υποδαυλίζουν τον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς για να κερδίσουν ψήφους και να αποφύγουν τις ευθύνες εκείνων που μας κυβερνούν.

* τη στοχοποίηση και τη βία που υφίστανται με τρόπο βάρβαρο γυναίκες και άτομα LGBTQI+.

* την ποινικοποίηση ατόμων και οργανώσεων από την Ευρώπη, αλλά και μεταναστών που εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Η πρωτοβουλία θέλει να στηρίξει τα άτομα και τις οργανώσεις αυτές, αναδεικνύοντας τις αξίες που υπερασπίζονται.

Σκοπός της πρωτοβουλίας 1000/1000 είναι τα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης να δράσουν ενάντια στις πολιτικές μίσους και διακρίσεων που σήμερα προωθούν και ήδη εφαρμόζουν στην Ευρώπη δυνάμεις της άκρας δεξιάς (Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία), αλλά και δυνάμεις του Κέντρου που υιοθετούν την ατζέντα της Ακροδεξιάς.

Στην Ελλάδα του δολοφονημένου Σαχζάτ Λουκμάν, του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, του δολοφονημένου Πετρίτ Ζίφλε, του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου, της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη --αλλά και του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, των αντιφασιστικών αγώνων τις μέρες του Μακεδονικού, των πρωτοβουλιών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, των κινητοποιήσεων ενάντια στον μισογυνισμό και την ομοφοβία, των εκατοντάδων καθημερινών αντιστάσεων- έχουμε χίλιους λόγους να συμμετέχουμε. Κι έχουμε χίλιους τρόπους γι' αυτό!

Σας καλούμε όλους και όλες:

- σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 10 π.μ. στο Εφετείο (Λουκάρεως), ήμερα έκδοσης της απόφασης για την δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από ναζιστές δολοφόνους.

- σε ενεργή συμμετοχή στο αντιφασιστικό κίνημα, με μαζική παρουσία στη δίκη και στις κινητοποιήσεις για την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Κανείς δεν μπορεί να είναι ανυποψίαστος: Κάθε ψήφος στη Χρύση Αυγή/Ελληνική Αυγή είναι μαχαίρι στα χέρια των ναζί.

Στην Αθήνα:

* Την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., στην πλατεία Κοτζιά

Στη Θεσσαλονίκη:

* Το Σάββατο 4 Μαΐου, στις 8:00 μ.μ., στον Χορτιάτη (καφενείο «Περικλήδες»)

* Την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., στο πάρκο Ξαρχάκου 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φασιστική εμπρηστική επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενας ελεύθερος κοινωνικός χώρος με έντονη αντιφασιστική δράση που έχει στοχοποιηθεί κατ’ επανάληψη από ναζιστικές ομάδες, η «Φαβέλα» στον Πειραιά, έπεσε ξανά θύμα επίθεσης με εύφλεκτα υλικά, Αυτό συνέβη εν...
Φασιστική εμπρηστική επίθεση στη «Φαβέλα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο
Μεγάλο συλλαλητήριο οργανώνεται την Παρασκευή (στις 6 μ.μ.) στον Πειραιά από αντιφασιστικές οργανώσεις με αίτημα να ματαιωθεί η προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κοραή. Δύο χρόνια μετά τις...
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χρονολόγιο του αντιφασιστικού κινήματος
Η Χρυσή Αυγή ενδυναμώθηκε από το αστικό μπλοκ την περίοδο 09-11 ως δύναμη καταστολής στο ανερχόμενο ταξικό κίνημα που αναζητούσε μια εναλλακτική στρατηγική ενάντια στο καταρρέον μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.
Χρονολόγιο του αντιφασιστικού κινήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είναι τραγικό σ’ αυτήν την ηλικία να μη γνωρίζουμε τι σημαίνει φασισμός»
Είναι μακράν το πιο ανησυχητικό στοιχείο των ευρωεκλογών: ένας στους δέκα νέους έως 24 ετών ψήφισε Χρυσή Αυγή. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με άτομα 17-20 ετών αναζητώντας τις αιτίες.
«Είναι τραγικό σ’ αυτήν την ηλικία να μη γνωρίζουμε τι σημαίνει φασισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι χρυσαυγίτες είναι... φίλοι μας
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης υποδέχτηκε με τη θεσμική του θέση χρυσαυγίτες υποψήφιους για την περιφέρεια και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, πήρε συχαρίκια (!) και άκουσε...
Οι χρυσαυγίτες είναι... φίλοι μας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κλεμάν Μερίκ, όπως Παύλος Φύσσας
Τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία Φύσσα, ο 18χρονος αντιφασίστας Κλεμάν Μερίκ έπεφτε νεκρός από δολοφονικά χτυπήματα σκίνχεντ νεοναζί στο κέντρο του Παρισιού. Η θύελλα αντιδράσεων οδήγησε τη γαλλική κυβέρνηση...
Κλεμάν Μερίκ, όπως Παύλος Φύσσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας