Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τους «μεγαλώνει» για να τους... κοντύνει

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην επιτροπή της Βουλής.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τους «μεγαλώνει» για να τους... κοντύνει

  • A-
  • A+
Εχθρική ατμόσφαιρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου. Τι κρύβει η «κουρτίνα» με την αύξηση των μελών της ολομέλειας από 25 σε 32.

Απόπειρα υπονόμευσης της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και απαξίωσης του ρόλου της καταλόγισαν στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο οι εκπρόσωποι της ΕΕΔΑ, χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζητώντας του να μην προχωρήσει στη διεύρυνση της σύνθεσης του οργάνου με τρόπο που υπονομεύει τη θεσμική ανεξαρτησία της και ενδέχεται να πλήξει την εικόνα της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Η συζήτηση αποκάλυψε πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού και της ΕΕΔΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός προχώρησε σε φραστική επίθεση με στόχο εκπρόσωπο του οργάνου.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («“Απαξιώνετε τη λειτουργία μας...”», 29 Μαρτίου 2019), το νομοσχέδιο προσθέτει στις υπάρχουσες έξι ΜΚΟ με δικαίωμα ψήφου άλλες επτά οργανώσεις, πέντε από το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ και δύο από το κίνημα για τα δικαιώματα των Ρομά. Αυξάνονται έτσι από 25 σε 32 τα μέλη της ολομέλειας, στην οποία συμμετέχουν, εκτός των ΜΚΟ, εκπρόσωποι ανεξάρτητων αρχών, συνδικαλιστικών φορέων, πανεπιστημίων, ενώσεων αναπήρων και κομμάτων.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γεώργιος Σταυρόπουλος και η α’ αντιπρόεδρος Μαρία Γαβουνέλη, οι επίμαχες διατάξεις δεν τέθηκαν υπόψη της ΕΕΔΑ, παρά μόνο στο πλαίσιο ενημέρωσης προθέσεων. Η ΕΕΔΑ έχει ζητήσει να μην τεθεί μεμονωμένα το θέμα της διεύρυνσης, αλλά να προηγηθεί η πρόταση του ίδιου του οργάνου και να κατατεθεί συνολικό νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, κυρίως το πρόβλημα της υποστελέχωσης και το στεγαστικό.

Η σπουδή του υπουργού να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει πρόταση για τη διεύρυνση και αγνοώντας τις υπόλοιπες προτάσεις, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες απαξίωσης, καθώς φαίνεται πως ακυρώνει απροκάλυπτα τον συμβουλευτικό θεσμικό ρόλο του οργάνου.

Οπως επισήμανε η κ. Γαβουνέλη, η πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται διεθνώς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί η ΕΕΔΑ από την κατηγορία Α, στην οποία βρίσκεται για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο κ. Σταυρόπουλος επισήμανε ότι μια μη ισορροπημένη διεύρυνση της ολομέλειας υπονομεύει τη δυνατότητα του οργάνου να συνέρχεται και να παίρνει αποφάσεις, καθώς απαιτείται απαρτία.

Σημείωσε ότι η ΕΕΔΑ είναι θετική στην εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ, υπογράμμισε όμως ότι η συμμετοχή πέντε οργανώσεων θέτει ζήτημα αντιπροσώπευσης, όταν τα δικαιώματα των γυναικών εκπροσωπούνται από μόνο ένα μέλος, το ίδιο και τα δικαιώματα των αναπήρων, ενώ δεν έχει προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπων από τα άλλα πεδία, όπως κρατούμενοι, τοξικοεξαρτημένοι, μετανάστες, ενώ απουσιάζουν το υπουργείο Υγείας και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η συμμετοχή όλων των οργανώσεων ενός πεδίου θα μπορούσε να γίνεται εκ περιτροπής με κλήρωση, όπως στην περίπτωση των πανεπιστημίων.

«Ιδεολογική» διαφωνία

Η Στέλλα Μπελιά από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» σημείωσε ότι κάθε ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση έχει τη δική της πορεία και αποτύπωμα και ότι συνιστά άλλη μία διάκριση ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚΙ από την Επιτροπή. Υπέρ της συμμετοχής των οργανώσεων των Ρομά τάχθηκε ο Βασίλης Πάντζος από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να δώσει ιδεολογικό περιεχόμενο στη διαφωνία. «Δεν είναι διαδικαστική ή λειτουργική, είναι διαφωνία περί της έννοιας της εκπροσώπησης και περί της έννοιας του δικαιώματος πια», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμετέχουν οργανώσεις ομάδων που υφίστανται τις διακρίσεις και όχι μόνο οργανώσεις που κινούνται στη λογική της εκπροσώπευσης. Δεν διευκρίνισε όμως πού βρίσκεται το αριθμητικό όριο για να διασφαλίζεται λειτουργικότητα.

Αμφισβήτησε μάλιστα τη δυνατότητα της ΕΕΔΑ να έχει μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με το επιχείρημα ότι το προσωπικό εκφράζει συγκεκριμένες αντιλήψεις και θα πρέπει να επιλέγεται κάθε φορά με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Θύμισε, τέλος, τη ρητή απαξίωση της ΕΕΔΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά και προκάλεσε τον κ. Σταυρόπουλο να πει πότε έχει παρέμβει η κυβέρνηση στο έργο της.

«Δεν παρεμβήκατε ποτέ στο έργο της Επιτροπής, πλην όμως δείξατε πλήρη αδιαφορία και εσείς και όλη η κυβέρνηση για όλα τα θέματα της Εθνικής Επιτροπής περίπου μέχρι σήμερα. [...] Πώς είναι ανεξάρτητη, όταν έρχεται η κυβέρνηση, η οποία αλλοιώνει τη σύνθεσή της κατά το δοκούν;», απάντησε ο κ. Σταυρόπουλος.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΕΕΔΑ, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, ανακοίνωσε ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, καταγγέλλοντας ότι η ανεξαρτησία του οργάνου δέχεται πλήγμα από την...
Ηχηρή παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Την Πέμπτη στην ολομέλεια το νομοσχέδιο – κόφτης για την ιθαγένεια
Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν την κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, εισάγοντας ουσιαστικά...
Την Πέμπτη στην ολομέλεια το νομοσχέδιο – κόφτης για την ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
Δίχως επαρκή χρόνο για διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση εισάγει σήμερα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίθει...
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την παρέμβαση Τζανακόπουλου στην ΕΕΔΑ
Η ΓΣΕΕ ζητά απ' τον υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕΔΑ και καταδικάζει την επίθεση στον πρόεδρο της Επιτροπής και στο προσωπικό της κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή...
Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την παρέμβαση Τζανακόπουλου στην ΕΕΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πλήγμα για την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ η διάταξη Τζανακόπουλου»
Πλήγμα στην ανεξαρτησία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας, αποτελεί η διάταξη του υπουργείου Επικρατείας που συζητείται αύριο στην...
«Πλήγμα για την ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ η διάταξη Τζανακόπουλου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Απαξιώνετε τη λειτουργία μας...»
Αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου που διευρύνει τη σύνθεσή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά τρόπο που δεν εγγυάται την ισότιμη συμμετοχή όλων των πεδίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Απαξιώνετε τη λειτουργία μας...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας