• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.6°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.0°C / 20.5°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  85%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
AΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

 • A-
 • A+

Μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε απόπειρα να χρεωθεί η Ελλάδα την αποτυχία της Ε.Ε. στο προσφυγικό στέλνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι ανώνυμες διαρροές, αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις που επιχειρούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης, η οποία είχε βέβαια... προσωρινό χαρακτήρα, εν όψει μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του υπουργού Δημήτρη Βίτσα στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη της Ν.Δ. για το προσφυγικό, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την κατάσταση στη Σάμο, ότι «δεν θα ανεχτούμε μπλέιμ γκέιμ στο προσφυγικό».

Ακολούθησε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt την Κυριακή, με νέες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και αναφορά στο περιεχόμενο εμπιστευτικού εγγράφου της γερμανικής πρεσβείας της Αθήνας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Η απρόθυμη Ε.Ε.

Οι κατά συρροή επικρίσεις προς την Ελλάδα γίνονται τρία χρόνια μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης (18 Μαρτίου 2016) και λίγες μέρες πριν από το τελευταίο μέχρι τις κρίσιμες ευρωεκλογές Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιώσει την απροθυμία ή την αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δημοσίευμα της Welt παραθέτει δήλωση του προέδρου της Επιτροπής για την Εφαρμογή της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας, Σάιμον Μορντί, ότι η κατάσταση στη Σάμο αποτελεί «ντροπή για την Ευρώπη» και επικαλείται εμπιστευτική αναφορά της γερμανικής πρεσβείας που αναφέρεται στη δυσκολία των Γερμανών διπλωματών να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη τον λόγο που «τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας για καλές συνθήκες υποδοχής στα Κέντρα Ταυτοποίησης, για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και για αύξηση στον αριθμό των επιστροφών δεν έχουν φέρει την επιθυμητή πρόοδο».

Αναφέρονται επίσης οι συνήθεις ισχυρισμοί γερμανικών κρατικών φορέων ασφάλειας, ότι η αποσυμφόρηση των νησιών με μετακίνηση των προσφύγων στην ενδοχώρα δεν στέλνει μήνυμα αποτροπής προς όσους επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη και άρα επιτείνει το πρόβλημα υπερπληθυσμού των νησιών. Και εκφράζεται η ελπίδα πως μόνο μια κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική βούληση για απελάσεις...

Παρόμοιοι ισχυρισμοί των γερμανικών αρχών έχουν βέβαια απορριφθεί ως αβάσιμοι από την Υπατη Αρμοστεία, ενώ οι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις ζητούν να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά και να σταματήσει η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, στην οποία χρεώνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απελπιστικές συνθήκες υποδοχής στα νησιά.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνουν ότι δεν σχολιάζουν το εμπιστευτικό έγγραφο, του οποίου αγνοούν την ύπαρξη.

Σχολιάζοντας το υπόλοιπο δημοσίευμα, επισημαίνουν ότι η ευρωτουρκική κοινή δήλωση δεν επιλύει κάτι στην πραγματικότητα, απλώς διευθετεί μια κατάσταση κρίσης εν όψει της πραγματικής και ουσιαστικής λύσης, η οποία αναμένεται.

Πιέσεις

Υπογραμμίζουν ότι, αν υπάρχει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον της Ελλάδας που έχει κάνει τα περισσότερα και με διαφορά από κάθε άλλο κράτος - μέλος για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, με δεδομένη την πίεση που δέχεται.

Σημειώνουν ότι η Ελλάδα έφτιαξε από το μηδέν ένα σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας που δεν υπάρχει σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και ΑΕΠ και επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακουστεί επικρίσεις για τις 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, κάποιες από τις οποίες είναι πάρα πολύ καλές.

Προσθέτουν ότι, αν κάποιοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών, μπορούν εύκολα να στραφούν στις χώρες που δεν έχουν δεχτεί κανέναν πρόσφυγα, ούτε έχουν υποστεί κάποια συνέπεια για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Ας αναζητήσουν ποιες χώρες και γιατί εμποδίζουν μια ευρωπαϊκή κοινή πολιτική ασύλου», υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν ότι μόνο η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει λύση στο προσφυγικό.

Και σημειώνουν με νόημα ότι η Ε.Ε. και τα ισχυρά κράτη - μέλη, όταν έχουν την πολιτική βούληση, ξέρουν τον τρόπο να επιβάλλουν την πολιτική τους, όπως το έχει δει πολύ καλά η Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
3.100 πρόσφυγες περιμένουν εδώ και τρία χρόνια το κράτος να ανταποκριθεί και να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν την ατυχία να καταθέσουν αίτημα δευτεροβάθμιας...
Ξεχασμένες αιτήσεις ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγιδευμένος στην Ελλάδα
Η κατάσταση του 31χρονου Ανβέρ, Κούρδου από το Ιράν, τα δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, ιδίως τις τελευταίες δεκαεπτά ημέρες που κάνει απεργία πείνας και ζει σε μια μικρή σκηνή απέναντι από τα...
Παγιδευμένος στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα επιτρέπει στους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου, που ακολουθεί την αντιπροσφυγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής...
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει
Μπορεί να επικρατούσε εμφανής ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά και σχεδόν ενθουσιασμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι μάλλον...
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας