Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αξιώνουν αξιοπρεπή ζωή

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξιώνουν αξιοπρεπή ζωή

  • A-
  • A+
Διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αλληλέγγυοι και πρόσφυγες που καλούνται να αποχωρήσουν από διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 204 άτομα, τα οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματικό βοήθημα για άλλους τρεις μήνες.

Στη διευκρίνιση ότι ανέρχεται σε 204 άτομα ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων που καλούνται να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα και τις δομές φιλοξενίας ώς το τέλος Μαρτίου προχώρησε χτες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες πριν από τουλάχιστον 20 μήνες και ότι επιλύονται τα γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα που δυσχεραίνουν προς το παρόν την αποχώρησή τους.

Νωρίτερα χτες το μεσημέρι δεκάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της συλλογικότητας «Κίνημα Προσφύγων για Δικαιώματα και Δικαιοσύνη».

«Η κατοικία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα» και «Αφήστε μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ σε αραβικά, φαρσί, αγγλικά και γαλλικά, με το κεντρικό πανό να αναγράφει: «Εχουμε θυσιάσει ήδη αρκετά. Χάσαμε τα σπίτια μας. Δεν θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα χάσουμε τα δικαιώματά μας».

Πρόσφυγες σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το διάστημα της φιλοξενίας των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι ανεπαρκές για να προετοιμαστούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όταν μάλιστα καλούνται να μάθουν ελληνικά και να εξοικειωθούν στοιχειωδώς με τον ελληνικό τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόσβασης σε έγγραφα και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Εκφράζουν τον φόβο ότι η έξωση, όπως την ονομάζουν, εκατοντάδων αναγνωρισμένων προσφύγων στο τέλος του μήνα και, σε δεύτερη φάση, στα τέλη Ιουνίου, ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς σε αστεγία και ακραία φτώχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τους περίπου 600 πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί και διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», το οποίο έχει σχεδιαστεί για όσους ζητούν άσυλο, είτε σε καταυλισμούς, εξαιρείται μεγάλος αριθμός ευάλωτων, οικογενειών με παιδί που φοιτά στο σχολείο ή προσφύγων που θα αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο αν έμεναν εκτός κρατικής φιλοξενίας.

Προτεραιότητα

Οπως σημειώνει το υπουργείο, οι πρόσφυγες που θα απομακρυνθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν χρηματικό βοήθημα για άλλους τρεις μήνες και θα έχουν προτεραιότητα στο οκτάμηνο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για 3.000 πρόσφυγες.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα διαθέτουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τραπεζικό λογαριασμό.

Προσθέτει ότι την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει το ενταξιακό πρόγραμμα «HELIOS 2» για 5.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Θα προσφέρει έξι μήνες στέγαση στα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» με παράλληλες ενταξιακές δράσεις, ενώ για άλλους έξι μήνες θα προσφέρει επιδότηση ενοικίου.

Οσοι δεν έχουν βρει εργασία μετά το τέλος του προγράμματος, θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό προνοιακό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται συζητήσεις με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα που εξασφαλίζουν πρόσβαση είτε στον ΟΑΕΔ είτε στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία υποδοχής και να πάρουν εν τέλει τη ζωή τους στα χέρια τους, όπως υποδεικνύει η διεθνής εμπειρία και πρακτική. Κεντρικός στόχος [...] είναι η χειραφέτηση και αυτονόμηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία και αγορά εργασίας, απολαμβάνοντας αντίστοιχη προστασία με αυτήν που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι και άνεργοι», σημειώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που υπογραμμίζει ότι εφαρμόζει το σχέδιο αποχώρησης από τις δομές σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σύγχυση αρμοδιοτήτων και πληροφοριών με τους 133 πρόσφυγες
Στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν χθες οι πρόσφυγες που διέμεναν στις δύο καταλήψεις των Εξαρχείων οι οποίες εκκενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.
Σύγχυση αρμοδιοτήτων και πληροφοριών με τους 133 πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί απέτυχε η διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα
Τη δομική αποτυχία τριών κομβικών πολιτικών διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα αναλύουν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο σε έκθεση τους και προτείνουν ολιστική αντιμετώπιση.
Γιατί απέτυχε η διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακατάταξη προσφύγων με ένταση και προσαγωγές στον Ελαιώνα
Ελεύθεροι αφέθηκαν αργά χθες το απόγευμα οι 34 από τους 35 πρόσφυγες που προσήχθησαν το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη από το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Ανακατάταξη προσφύγων με ένταση και προσαγωγές στον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια
Περίπου πενήντα οικογένειες προσφύγων οι οποίες εδώ και μήνες δεν έχουν λάβει οικονομική βοήθεια που δικαιούνται προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Catholic Relief Services (CRS), που είναι επιχειρησιακός...
Περιμένοντας απεγνωσμένα τη βοήθεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας